Czy Krzyżówka Może Powodować Trądzik? Odpowiedź na Pytanie
Jak leczyć trądzik?
Leczenie trądziku nie jest łatwe i powinno być wielowymiarowe. Proces leczenia zależy od rodzaju i nasilenia tego schorzenia. Warto dodać, że samo leczenie to nie wszystko. Istotna jest też, jak wynika z tego, co napisaliśmy powyżej, także pielęgnacja i dieta, a ze swojej strony dodamy – że również regularne zabiegi stymulujące naturalne procesy regeneracyjne skóry.
Przy ostrym i nawracającym trądziku zwykle konieczne jest leczenie farmakologiczne z wykorzystaniem retinoidów czy antybiotyków. W łagodniejszym przebiegu, a także jako wspomaganie farmakologii istnieje wiele zabiegów kosmetycznych, które mogą pomóc w redukcji trądziku. Są to m.in.: peelingi chemiczne, laseroterapia czy terapie światłem LED. Pomagają one skutecznie redukować stany zapalne i przyspieszać proces gojenia zmian trądzikowych. W Instytucie Piękna Masiak stosujemy również doskonałe terapie typowo kosmetyczne, np. Biologique Recherche, na różne rodzaje trądziku.
Nasz zespół specjalistów zawsze pomoże Ci wybrać najskuteczniejszą metodę leczenia trądziku, abyś mogła cieszyć się zdrową i czystą skórą. Zapraszamy do konsultacji, w trakcie której wspólnie opracujemy plan leczenia dostosowany do Twoich potrzeb.
[i] Z. Adamski, A. Kaszuba, Dermatologia. Poradnik lekarza praktyka. Wyd. Czelej, Lublin 2012, 101-107.
[ii] Anna Kołodziejczak, Kosmetologia, t. 1, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019, s. 312.
[iii] S. Ossowski, Znaczenie diety w terapii trądziku pospolitego, „Kosmetologia estetyczna” 6/2019/ vol. 8, s. 755-760.
Rodzaje trądziku
Istnieje wiele rodzajów trądziku, ale możemy mówić o dwóch głównych – pospolitym i różowaty. Każdy z nich charakteryzuje się swoistymi objawami i wymaga odpowiedniego podejścia w leczeniu i pielęgnacji skóry.
Trądzik pospolity
Inaczej także trądzik młodzieńczy, trądzik hormonalny – jest najbardziej rozpowszechnionym typem tego schorzenia. Charakteryzuje się pojawieniem się zaskórników, grudek, krost i cyst. Najczęściej dotyka twarzy, pleców i klatki piersiowej. Trądzik pospolity jest często związany z okresem dojrzewania, ale może utrzymywać się lub pojawiać również w dorosłym życiu, wówczas potocznie mówimy o „trądziku dorosłym”.
Warto dodać, że istnieją różne klasyfikacje trądziku pospolitego, w zależności od tego, co poddajemy obserwacji [i] . Patrząc na przebieg choroby wyróżniamy:
- trądzik łagodny – na skórze pojawiają się widoczne zaskórniki oraz grudki i krosty,
- trądzik umiarkowany – na tym etapie pojawiają się guzki i ostrzejsze zmiany grudkowo-krostkowe,
- trądzik ciężki to trądzik guzkowy, ropowiczy, skupiony, bliznowcowy, piorunujący, odwrócony (patrz niżej),
- tzw. trądzik wywołany, który może pojawić się w wyniku chorób zawodowych, po użyciu niektórych kosmetyków czy leków,
- trądzik samouszkadzający – inaczej neuropatyczny, który ma podłoże psychologiczne (mówimy o nim w sytuacji, gdy osoba dotknięta chorobą, kompulsywnie wyciska powstałe zmiany, powodując ich zaostrzanie i rozsiewanie).
Z kolei obserwując morfologię zmian skórnych wyróżniamy (w kolejności alfabetycznej) trądzik pospolity:
- bliznowcowy,
- guzkowo-torbielowaty,
- młodzieńczy,
- odwrócony,
- piorunujący,
- ropowiczy,
- skupiony.
Trądzik różowaty

Dieta na trądzik
- Jak powstaje trądzik
- Co jeść a czego nie
- Suplementy na trądzik
- Przykładowy jadłospis
- Leczenie trądziku
Ostatnia aktualizacja: 20 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 21 źródła
- 90 badań
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest to choroba zapalna skóry o podłożu wieloczynnikowym. Schorzenie to staje się coraz bardziej rozpowszechnione na całym świecie. Dotyczy głównie młodzieży, ale coraz częściej pojawia się również u osób dorosłych.
Wysoka zapadalność na trądzik związana jest z coraz wyższą ekspozycją społeczeństwa na czynniki ryzyka, w tym również na niewłaściwą dietę.
Zebraliśmy wszystko, co warto wiedzieć na temat diety i suplementacji w leczeniu trądziku pospolitego oraz jakie czynniki żywieniowe wpływają na jego nasilenie.
W pigułce
- Trądzik pospolity jest chorobą zapalną skóry o podłożu wieloczynnikowym.
- Trądzik pospolity jest coraz częściej uznawany za chorobę cywilizacyjną ze względu na swoje wysokie rozpowszechnienie oraz czynniki ryzyka, które do niego predysponują.
- Stosowanie diety przeciwzapalnej zapobiega rozwojowi trądziku pospolitego, a także łagodzi i zmniejsza ilość już istniejących zmian.
- Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym łagodzi zmiany trądzikowe i przyczynia się do ich redukcji.
- Ograniczenie w diecie mleka i produktów mlecznych obniża nasilenie trądziku.
- Dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega rozwojowi trądziku pospolitego.
- Wysokie spożycie tłustych ryb morskich, z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, pozytywnie wpływa na rozwój trądziku pospolitego.
- Spożywanie tłuszczów roślinnych bogatych w kwas tłuszczowy ALA, pozytywnie wpływa na rozwój trądziku pospolitego.
- Zmiany trądzikowe łagodzi również suplementacja witaminami A, D, C, niacyną i biotyną, składnikami mineralnymi takimi jak cynk, selen, krzem i siarka oraz probiotykami.
Probiotyki i produkty fermentowane
Medycyna funkcjonalna, podejście do zdrowia, które patrzy na połączenie całego ciała , widzi trądzik jako stan zapalny. Mówi o tym, że może istnieć nawet związek między stanem zdrowia jelit a stanem skóry.
Możesz pomóc naprawić to połączenie, jedząc więcej pokarmów, które wspierają równowagę bakterii jelitowych, takich jak fermentowana żywność i probiotyki.
Probiotyki mogą również pomóc Twojej skórze bezpośrednio. Badanie z roku 2017 w czasopiśmie Scientific Reports wykazało, że równowaga bakteryjna skóry ma wiele wspólnego z rozwojem trądziku, a probiotyki mogą być pomocne.
Probiotyki można znaleźć w postaci suplementów lub w sfermentowanej żywności, takiej jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, kimchi, kombucha, jogurt i natto.

Przykładowy jadłospis na trądzik
Jadłospis został stworzony w oparciu o zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze osoby dorosłej. Dostarcza 2133 kcal, 93,5 g białka, 80,88 g tłuszczu oraz 277,73 g węglowodanów.
Śniadanie:
Płatki owsiane z jogurtem, owocami, orzechami włoskimi i cynamonem
- Płatki owsiane: 6 łyżek (60g),
- Jogurt naturalny, 2% tłuszczu: 1 mały kubeczek (180g),
- Nektarynka: 1 sztuka (120g),
- Borówka amerykańska, surowa: 1 garść (50g),
- Orzechy włoskie: 1/2 garści (15g),
- Cynamon, mielony: 1/2 łyżeczki (2g).
II śniadanie:
Zielony koktajl przeciwzapalny
- Jarmuż: 2 garście (40g),
- Jabłko: 1 sztuka (170g),
- Gruszka: 1 sztuka (140g),
- Woda: 1/2 szklanki (125ml),
- Masło orzechowe kremowe: 1/2 łyżki (10g),
- Nasiona chia, suszone: 1/2 łyżki (5g).
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
Obiad:
Łosoś gotowany na parze z pieczonymi warzywami
- Łosoś, gotowany na parze: 1 dzwonko/porcja (130g),
- Batat (215kcal): 1 sztuka (250g),
- Cukinia: 1/2 średniej wielkości sztuki (150g)
- Pomidorki koktajlowe: 5 sztuk (100g),
- Pietruszka, liście: 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (12g),
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka (10ml).
1. Łososia umyć zimną wodą i osuszyć, przyprawić dowolnie (na przykład niewielką ilością soli i pieprzu, sokiem z cytryny i ulubionymi ziołami) i ugotować go na parze.
