Czy Krzyżówka Może Powodować Trądzik? Odpowiedź na Pytanie

Rodzaje trądziku

Istnieje wiele rodzajów trądziku, ale możemy mówić o dwóch głównych – pospolitym i różowaty. Każdy z nich charakteryzuje się swoistymi objawami i wymaga odpowiedniego podejścia w leczeniu i pielęgnacji skóry.

Trądzik pospolity

Inaczej także trądzik młodzieńczy, trądzik hormonalny – jest najbardziej rozpowszechnionym typem tego schorzenia. Charakteryzuje się pojawieniem się zaskórników, grudek, krost i cyst. Najczęściej dotyka twarzy, pleców i klatki piersiowej. Trądzik pospolity jest często związany z okresem dojrzewania, ale może utrzymywać się lub pojawiać również w dorosłym życiu, wówczas potocznie mówimy o „trądziku dorosłym”.

Warto dodać, że istnieją różne klasyfikacje trądziku pospolitego, w zależności od tego, co poddajemy obserwacji [i] . Patrząc na przebieg choroby wyróżniamy:

  • trądzik łagodny – na skórze pojawiają się widoczne zaskórniki oraz grudki i krosty,
  • trądzik umiarkowany – na tym etapie pojawiają się guzki i ostrzejsze zmiany grudkowo-krostkowe,
  • trądzik ciężki to trądzik guzkowy, ropowiczy, skupiony, bliznowcowy, piorunujący, odwrócony (patrz niżej),
  • tzw. trądzik wywołany, który może pojawić się w wyniku chorób zawodowych, po użyciu niektórych kosmetyków czy leków,
  • trądzik samouszkadzający – inaczej neuropatyczny, który ma podłoże psychologiczne (mówimy o nim w sytuacji, gdy osoba dotknięta chorobą, kompulsywnie wyciska powstałe zmiany, powodując ich zaostrzanie i rozsiewanie).

Z kolei obserwując morfologię zmian skórnych wyróżniamy (w kolejności alfabetycznej) trądzik pospolity:

  • bliznowcowy,
  • guzkowo-torbielowaty,
  • młodzieńczy,
  • odwrócony,
  • piorunujący,
  • ropowiczy,
  • skupiony.

Trądzik różowaty

Dieta na trądzik: co jeść a czego nie?

Najlepszą interwencją żywieniową w leczeniu trądziku pospolitego jest wprowadzenie diety przeciwzapalnej, bazującej w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego o niskim indeksie glikemicznym, na żywności nisko przetworzonej, bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, a także zapewniającej jak najwyższą podaż kwasów tłuszczowych n-3.

Dieta zachodnia ma negatywny wpływ na rozwój trądziku

Zachodni model żywienia w istotnym stopniu przyczynia się do rozwoju trądziku pospolitego ze względu na swój silny potencjał zapalny. Dieta zachodnia charakteryzuje się wysoką kalorycznością, nadmiernym spożyciem tłuszczu, w szczególności kwasów tłuszczowych nasyconych, mięsa, cukru oraz mleka i produktów mlecznych. Ponadto zachodni sposób odżywiania odznacza się zbyt niskim stosunkiem kwasów tłuszczowych n-3 do n-6, zbyt niską podażą błonnika, witamin i składników mineralnych oraz wysoką zawartością sodu .

Dieta zachodnia obfituje w produkty wysoko przetworzone, które charakteryzują się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ich częste spożywanie skutkuje nie tylko podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, ale także zwiększonym stężeniem insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF1), które bezpośrednio wpływają na rozwój zmian trądzikowych .

Dieta zachodnia wiąże się również ze zwiększoną sygnalizacją kinazy treoninowo-serynowej (mTORC1) - bezpośredniego czynnika zaostrzającego trądzik, której aktywacja wymaga współistnienia pięciu głównych elementów:

  • obecności czynników wzrostu takich jak insulina i IGF-1,
  • odpowiedniej ilości energii komórkowej zapewnianej przez glukozę i ATP,
  • dostępności rozgałęzionych aminokwasów niezbędnych (BCAA) – głównie leucyny,
  • obecności glutaminy,
  • dostępności nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu palmitynowego) ,

Czynniki powodujące trądzik różowaty

Trądzik różowaty ma wiele czynników wywołujących, zarówno środowiskowych, jak i genetycznych. Ekspozycja na silne promienie słoneczne, zimno, gorąco, wilgoć, a także produkty kosmetyczne i chemikalia mogą wywoływać reakcje skórne u osób podatnych na trądzik różowaty. Czynniki genetyczne również odgrywają ważną rolę, ponieważ u osób z historią rodzinną trądziku różowatego jest większe ryzyko rozwoju tej choroby. Więcej na temat tej choroby znajdziesz na stronie: https://www.cetaphil.pl/porady-pielegnacyjne/tradzik-rozowaty-dieta-objawy-przyczyny-domowe-sposoby.html.

Układ odpornościowy odgrywa kluczową rolę w rozwoju trądziku różowatego. Istnieją dowody na to, że u osób z trądzikiem różowatym układ odpornościowy reaguje nadmiernie na pewne bodźce, co prowadzi do stanu zapalnego skóry. To nadmiernie reaktywny układ odpornościowy może przyczyniać się do zaczerwienienia skóry, rozszerzenia naczyń krwionośnych i innych objawów charakterystycznych dla tej choroby.

Jakie suplementy na trądzik?

Istotne znaczenie w kontekście wspomagania leczenia trądziku pospolitego ma również odpowiednia suplementacja. Dobre uzupełnienie procesu leczenia trądziku pospolitego stanowią witaminy takie jak A, D, C i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, w szczególności cynk, selen, krzem i siarka, a także probiotyki.

Witamina A pozytywnie działa na trądzik

Witamina A wraz z β-karotenem jest jedną z ważniejszych witamin mających wpływ na stan skóry . Jej wysokie dawki zmniejszają nasilenie zmian trądzikowych. Witamina A normalizuje wydzielanie łoju oraz zwiększa nawilżenie skóry. Ponadto pełni ochronną rolę przed promieniowaniem UV, a także bierze udział w procesach odbudowy skóry i nabłonka, zwalczania wolnych rodników oraz złuszczania naskórka .

Witamina D zapobiega powstawaniu trądziku

Witamina D odgrywa istotną rolę w zapobieganiu zmianom trądzikowym poprzez hamowanie podziałów komórkowych oraz zmniejszanie wydzielania sebum . Co ciekawe, witamina ta hamuje kolonizację bakteryjną oraz ma działanie przeciwzapalne .

Witamina C redukuje ilość zmian trądzikowych

Do właściwości witaminy C wpływających korzystnie na kondycję skóry należą przede wszystkim udział w syntezie kolagenu oraz ochrona przed negatywnym oddziaływaniem promieniowania UV . Dodatkowo, witamina C ma silny potencjał antyoksydacyjny, dzięki któremu wykazuje działanie redukujące zmiany trądzikowe. Ponadto likwiduje ona przebarwienia skórne oraz poprawia nawodnienie, sprężystość i jędrność skóry .

Niacyna zmniejsza nasilenie trądziku

Niacyna, należąca do witamin z grupy B, także odgrywa istotną rolę w terapii trądziku pospolitego . Oprócz tego, że ma działanie przeciwzapalne, zmniejsza wydzielanie sebum, przyspiesza złuszczanie naskórka oraz hamuje rozwój bakterii na powierzchni skóry .

Biotyna ma pozytywny wpływ na stan skóry

Biotyna odgrywa nadrzędną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry. Jej niedobór jest związany z występowaniem łojotoku i trądziku. Biotyna poprawia nawilżenie skóry oraz stan włosów i paznokci .

Nie możemy przesadzać z ilością spożywanego jedzenia, ale nie możemy też dopuścić do sytuacji, w której pojawi się zbyt niska kaloryczność chyba, że jesteśmy pod opieką lekarza lub specjalisty z zakresu dietetyki i staramy się pozbyć nadprogramowych kilogramów.

Czytaj dalej...

Utrata włosów często jest spowodowana niewłaściwym poziomem witamin i minerałów, takich jak nadmiar witaminy A, niedobór witamin z grupy B, D3 czy niedobór białka i żelaza w diecie, co jest szczególnie ważne dla prawidłowej kondycji włosów.

Czytaj dalej...

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w cukier, żywność przetworzoną, produkty z przemysłowej hodowli zwierząt i składniki sztuczne napędza raka, choroby serca, cukrzycę typu 2 i mnóstwo innych chorób.

Czytaj dalej...

Chcąc skorzystać z zabiegów depilacji laserowej nie można być w ciąży, chorować przewlekle również na choroby skóry , zażywać antybiotyków, antydepresantów, przyjmować retinoidów i maści z retinolem, przyjmować ziół i leków obniżających krzepliwość krwi.

Czytaj dalej...