Krem do twarzy z cebuli - Sekret naturalnego piękna
Co dodać do zupy cebulowej krem?
Każdą zmiksowaną zupę warto zestawić na przykład z chrupiącymi dodatkami, które będą kontrastowały z gładką konsystencją. Sprawią także, że danie będzie bardziej sycące i sprawdzi się jako smaczna kolacja. Do zupy cebulowej krem z serem żółtym lub topionym będzie pasowało wiele różnych składników, takich jak na przykład:
Cebulową zupę krem z grzankami można serwować na różne sposoby. Chrupiące pieczywo podaje się na osobnym talerzyku lub umieszcza bezpośrednio w zupie, posypuje serem i zapieka w piekarniku. Do tego celu potrzebne są kokilki – niewielkie ceramiczne naczynia, które służą jednocześnie do zapiekania i podawania potrawy. Innym efektownym sposobem jest zapieczenie zupy w cieście francuskim.
Zupa cebulowa krem z ziemniakami
Na zupę:
- dość spora cebula biała lub żółta: 4 – 5 szt.
- średniej wielkości ziemniaki: 2 – 3 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 3 – 4 łyżki
- bulion warzywny lub mięsny: 3 szklanki
- świeży lub suszony tymianek
- opcjonalnie: kwaśna, gęsta śmietana 18 %: 1 – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Oraz do podania:
- bagietka pokrojona w kromki: 6 – 8 szt.
- ser szwajcarski (Gruyere) (Ementaler) lub biały Cheddar: ok. 100 g
- posiekana natka pietruszki
Zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem bez wina i bez użycia bulionu, to jeden z prostszych i szybszych przepisów. Krem z cebuli wychodzi przepyszny, idealnie gładki.. świetny na każdą okazję.
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: około 1650 ml zupy
- 800 g cebuli - około 5 średnich sztuk
- 750 ml wody lub lekkiego bulionu - 3 szklanki
- 30 g masła klarowanego lub delikatnej oliwy
- 400 g ziemniaków - około 3 średnie sztuki
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % - temp. pomieszczenia
- 20 g drobno startego sera cheddar lub parmezanu
- 3 ząbki czosnku - około 15 g - można pominąć
- 50 ml soku jabłkowego z dodatkiem łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki, szczypta gałki
- propozycja podania: prażona cebulka i natka pietruszki
Zupa cebulowa krem przepis
Do wykonania zupy cebulowej krem, potrzebne będą oprócz składników także: garnek o pojemności ok. 3 litrów, deska do krojenia, tarka do starcia sera, blender oraz podstawowe przybory kuchenne.
Czas przygotowania składników, to ok. 20 minut. Całkowity czas gotowania, to ok. 30 – 35 minut.
Jeśli lubisz naturalną słodycz cebuli, dzięki której zupa nabierze wyjątkowo delikatnego smaku, do przepisu użyj cebuli cukrowej.
W składnikach opcjonalnie występuje śmietana. Naszym zdaniem zupa jest i tak wyjątkowo kremowa i aksamitna, więc dodatek śmietany nie jest konieczny. Jeśli jednak chcesz, dodaj ją na koniec gotowania już po zmiksowaniu zupy.
Zupa będzie całkowicie bezglutenowa jeśli pominiesz grzanki i wykorzystasz naturalną, kwaśną śmietanę bez mącznych zagęszczaczy.
Aby zupa była jak najbardziej aromatyczna, dodaj do niej bulion z kurczaka. Z kolei jeśli użyjesz bulionu warzywnego, zupa będzie doskonałym daniem bezmięsnym.
Jeśli chcesz, razem z cebulką możesz podsmażyć, a potem zmiksować 2 łodygi selera naciowego. Uzupełni fason zupy dodatkowym smakiem i zapachem. Podczas smażenia możesz również podlać cebulę szklanką białego, wytrawnego wina na przykład Sauvignon Blanc.
