Pryszcze od białka - Przyczyny, Skuteczne Leczenie i Porady

Jakie pokarmy wywołują trądzik i czy lekarstwo na niego możesz znaleźć na własnym talerzu?

Właściwie zbilansowana dieta to nieodzowny element mający wpływ na stan naszego zdrowia. Dzięki niej dostarczamy swojemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i substancji, które przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia, jak i samopoczucia. Odpowiednia dieta oddziałuje również na stan naszych włosów czy skóry, co jest szczególnie zauważalne w przypadku skóry twarzy. Niestety w dalszym ciągu znaczna część osób nie zdaje sobie sprawy, że regularne spożywanie niektórych pokarmów może stanowić przyczynę ich problemów z trądzikiem. Choć związek pomiędzy dietą a trądzikiem w dalszym ciągu jest kontrowersyjny, nie ulega wątpliwości, że niektóre z pokarmów mogą spowodować zaostrzenie jego objawów, na przykład poprzez zwiększoną produkcję sebum. Dowiedz się, co powoduje trądzik oraz jaka dieta na trądzik może okazać się skuteczna.

Pryszcz - skąd się bierze, jak się go pozbyć

Powstawanie pryszczy na skórze związane jest z trądzikiem, chorobą skóry obfitującej w gruczoły łojowe. Trądzik to dolegliwość powszechna, często występująca w okresie dojrzewania tak u kobiet, jak i mężczyzn. U mężczyzn ma on przebieg ostrzejszy. Trądzik występuje najczęściej w okolicach obfitujących w gruczoły łojowe, to znaczy w strefie T na twarzy i w rynnach potowych na klatce piersiowej i plecach.

Trądzik rozpoczyna się powiększeniem gruczołów łojowych i nasilonym wydzielaniem łoju. Następuje nadmierne i zmienione rogowacenie ujścia mieszka włosowego, do którego wnika przewód gruczołu łojowego. W ten sposób powstaje czop rogowy, który wypełnia mieszek włosowy i wypycha go ku górze. Dochodzi do zablokowania wydzielania łoju i powstaje woreczek wypełniony tłuszczami i keratyną czyli zaskórnik (comedo). Wraz z powstawaniem zaskórników gwałtownie rozmnażają się bakterie, które normalnie występują w skórze i na jej powierzchni jako nieszkodliwe drobnoustroje. Dopiero łój je uzjadliwia, jest dla nich doskonałą pożywką i stwarza warunki do namnażania.

Czy istnieje idealna dieta na trądzik?

Zastanawiając się nad tym, czy istnieje idealna dieta na trądzik, powinniśmy zawsze mieć na uwadze, że trądzik jest chorobą skóry. Dlatego też odpowiednia dieta sama w sobie nie przyniesie zadowalających rezultatów, może jednak stanowić bardzo istotny element kuracji przeciwtrądzikowej. W internecie możemy znaleźć wiele głosów świadczących o tym, jaki rodzaj diety będzie najskuteczniejszy w zmniejszeniu objawów trądziku. Mowa tu między innymi o diecie bezglutenowej, wegańskiej, paleo czy ketogenicznej. Niestety nie każda z nich może okazać się odpowiednia dla nas. Jeśli nie będzie ona właściwie zbilansowana, może doprowadzić do niedoborów w naszym organizmie.

W przypadku diety przeciwtrądzikowej największe znaczenie ma to, aby przyjmowane przez nas pokarmy posiadały niski indeks glikemiczny oraz jak najniższy stopień przetworzenia.

"Mówi się, że jesteś tym co jesz i ma to swoje uzasadnienie również w kontekście zdrowia skóry. Odpowiedni dobór produktów spożywczych w diecie może poprawić stan naszej cery, szczególnie tej dotkniętej problemem trądziku. Dla jej lepszej kondycji warto zrezygnować z dań typu "fast food", produktów z wysokim indeksem glikemicznym jak i ograniczyć spożycie cukrów prostych. Białe pieczywo zastąp tym z mąki pełnoziarnistej, a nabiał produktami z mleka roślinnego, który jest jego zdrowym substytutem. Ryby dostarczą cennych kwasów omega, łagodzących stan zapalny skóry. Pomocna może okazać się suplementacja witamin z grupy B, cynku i antyoksydantów."

MGR KOSMETOLOGII,
DERMOKONSULTANTKA
LA ROCHE-POSAY
MARTA JASNOGÓRSKA

Produkty polecane przy diecie na trądzik

Dieta antytrądzikowa powinna być bogata w produkty, które dostarczą naszemu organizmowi dużych ilości przeciwutleniaczy, będą łagodzić stany zapalne oraz niwelować wolne rodniki. Polecane są przede wszystkim:
• warzywa,
• owoce (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym),
• pieczywo i makaron z pełnego ziarna,
• tłuste ryby morskie (stanowią źródło kwasów Omega-3),
• nasiona roślin strączkowych,
• chude mięso,
• orzechy,
• oleje roślinne (rzepakowy lub lniany),
• suszone owoce, orzechy.

Dieta a trądzik – co może zaostrzać jego objawy?

Istnieje wiele badań świadczących o tym, że dieta może mieć istotny wpływ na stan naszej cery, zarówno w korzystny, jak i niekorzystny sposób. Nieodpowiednia i źle skomponowana dieta może przyczynić się do nadmiernej aktywności gruczołów łojowych, co zwiększa nasilenie trądziku. Często zmiany, które obserwujemy na skórze, są próbą detoksykacji naszego organizmu.

Zmiany trądzikowe są szczególnie zauważalne w przypadku żywności, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym oraz dużą ilością węglowodanów prostych, czyli powoduje podniesienie poziomu insuliny we krwi.

Trądzik a nabiał

Mleko a trądzik – czy istnieje między nimi zależność? Niestety istnieje coraz więcej dowodów świadczących o tym, że nabiał szkodzi naszej skórze. Dlaczego tak się dzieje? Wykazano, że produkty mleczne, które zawierają kazeinę oraz białko serwatkowe, mogą wpływać na rozwój trądziku.

Spożywanie produktów mlecznych zwiększa poziom IGF-1, insulinopodobnego hormonu wzrostu, który zwiększa produkcję sebum. Jeśli podejrzewasz, że w Twoim przypadku trądzik może być związany z nadmiarem nabiału, spróbuj ograniczyć go na pewien czas i dokładnie obserwuj swoją skórę.

Cukier a trądzik

Słodycze a trądzik to kolejna trafna korelacja. Okazuje się, że dieta bogata w cukry proste oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym w bardzo dużym stopniu wpływa na powstawanie niedoskonałości na naszej skórze. Do tej żywności zaliczamy:
• pieczywo z białej mąki,
• makaron z białej mąki,
• biały ryż,
• różnego rodzaju słodziki jak cukier trzcinowy, syrop klonowy, miód,
• słodzone napoje gazowane.

Po spożyciu tego typu produktów wzrasta poziom insuliny we krwi, a także dochodzi do podziału komórek, które tworzą przewody gruczołów łojowych, przez co te zaczynają się zwężać, na skutek czego dochodzi do zalegania w nich łoju.

Czekolada a trądzik

Czekolada przez bardzo długi czas była uznawana za jeden z czynników zwiększających nasilenie trądziku, jednak w dalszym ciągu nie znaleziono dowodów na to, że rzeczywiście jedzenie prawdziwej czekolady ma wpływ na powstawanie wyprysków. Jeśli więc wydaje Ci się, że masz pryszcze po czekoladzie, musisz dokładnie przyjrzeć się swojej diecie.

Nadmiar białka w diecie a nerki

Skutkiem nadmiaru białka w diecie bywa zaburzenie funkcjonowania nerek i wątroby, które są zmuszone do wzmożonej pracy. Konsumpcja zbyt dużej ilości białka sprawia, że organizm musi usunąć więcej produktów przemiany azotu z krwi, co może prowadzić do odwodnienia.

Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko powstania kamicy wapniowej lub moczanowej. Białko zwierzęce zawiera puryny, których końcowym produktem w procesie przemiany materii jest kwas moczowy. Wysokie stężenie kwasu moczowego stwarza korzystne warunki do wytrącania kamieni moczanowych. Nadmiar białka powoduje zwiększone wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, w konsekwencji czego w moczu występuje zbyt duża ilość wapnia, co powoduje powstanie kamieni wapniowych. Dodatkowo zwiększone wydalanie wapnia oraz fosforanów sprzyja uszkodzeniom kości i stawów.

Nawet jeśli wydaje się nam, że nasze dłonie nie są brudne, w kontakcie z innymi przedmiotami przenoszą się na nie ogromne ilości bakterii i drobnoustrojów, które w zetknięciu ze skórą mogą wpływać na jej stan.

Czytaj dalej...

To zależy od metod jeśli odwiedzamy co miesiąc kosmetyczkę, kupujemy całą serię kosmetyków, wybieramy się do lekarza dermatologa, kupujemy leki to koszt miesięcznej kuracji może wynieść nawet 300 złotych.

Czytaj dalej...

Inne przyczyny powstawania pryszczy podskórnych niewłaściwa dieta, alergie skórne, zakażenia wirusowe zakażenia bakteryjne, zaburzenia w składzie sebum produkowanego przez gruczoły łojowe, zmiany w procesie rogowacenia naskórka.

Czytaj dalej...

Najczęstszą przyczyną jest spożywanie aromatycznych pokarmów czosnek, cebula , picie alkoholu, palenie papierosów, gromadzenie się resztek jedzenia między zębami gorsza higiena jamy ustnej , zapalenie dziąseł, problemy z układem pokarmowym, ale także suchość w ustach.

Czytaj dalej...