Czy mleko może powodować pryszcze?

Mleko a trądzik

Rzeczywiście spożywanie mleka i produktów mlecznych było związane z wyższym prawdopodobieństwem występowania zmian trądzikowych [2]. Mleko zawiera kazeinę oraz białka serwatkowe, które podwyższają insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) oraz insulinę. IGF-1 wpływa na procesy prowadzące do zwiększonego wydzielania łoju, skutkiem czego jest rozwój trądziku. Jak wykazały badania osoby zmagające się z trądzikiem miały podwyższony poziom tego hormonu [1].

Produkty mleczne i mleko są źródłem substancji hormonalnych, co także nie jest obojętne dla rozwoju trądziku. Mleko produkowane przez krowy ciężarne zawiera steroidy i prekursory testosteronu, które odgrywają istotną rolę w patogenezie tej choroby [3].

Ciekawym odkryciem był fakt, że to mleko odtłuszczone ma istotny związek z nasileniem zmian trądzikowych, w porównaniu do mleka tłustego i obniżonej zawartości tłuszczu. Uważa się, że wynika to z mniejszej zawartości estrogenów w mleku odtłuszczonym, które przeciwdziałają rozwojowi trądziku. Wysokie spożycie mleka zwiększa tendencje do tworzenia zaskórników. Kilka badań potwierdziło pozytywny wpływ przetworów mlecznych fermentowanych (jogurtów) na łagodzenia zmian chorobowych. Wynika to prawdopodobnie z obecności bakterii probiotycznych w tego typu produktach. Wykazano także, że zawarta w nich laktoferyna prowadzi do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi, a co za tym idzie zmniejszenia produkcji łoju i nasilenia trądziku [3].

Poruszając temat mleka, warto wspomnieć także o powszechnie stosowanych odżywkach białkowych bazujących na białkach serwatkowych. Istnieje kilka badań potwierdzających związek między stosowaniem tego typu preparatów, a nasileniem trądziku. Podobnie jak mleko, białka serwatkowe prowadzą do zwiększenia poziomu insuliny i IGF-1 [4,5].

Pryszcze – Krosty

Jak wyglądają krosty?

Jeśli można mówić o istnieniu typowego pryszcza, to takim typowym pryszczem jest krostka. Moi znajomi często mówili o tym „zjawisku” – dioda. Też czasem je tak nazywam. Krosty są dość mocno zaczerwienione a w ich punkcie centralnym tkwi biały łepek, pod którym, blisko pod powierzchnią czai się ropa.
Wygląda to tak, że aż trudno powstrzymać się przed wyciśnięciem, ale … mimo wszystko radzę się powstrzymać, bo nigdy nie wiadomo, jakie paskudztwa przy wyciskaniu krosty dostaną się do środka i jakiego bałaganu mogą narobić.

Jak powstają krosty?

To również efekt nagromadzenia się pod skórą zanieczyszczeń (z łojem i różnymi innymi organicznymi śmieciami) oraz działalności bakterii. Tyle tylko, że krostka tworzy się już wtedy, gdy do boju przystąpią białe krwinki. W efekcie ich działalności (i wcześniejszej działalności bakterii) tworzy się ropa, która zbiera się w skórze, jest wypychana ku górze i widać ją tuż pod powierzchnią często bardzo cieniutkiego w tym miejscu, obumarłego naskórka.

Jak postępować z krostami?

Gdy widzę krostę muszę wykazać się ogromną siłą woli, by jej nie wycisnąć. Większość osób tak ma.

A wyciskanie naprawdę nie jest wskazane, bo może uszkadzać skórę, mogą po tym pozostać nieładne blizny i przebarwienia (dorobiłam się takich, a jakże), a poza tym otwiera ono drogę bakteriom, które mogą powodować poważniejsze problemy niż zwykłe pryszcze.

Krosty najlepiej traktować płynami przeciwbakteryjnymi, kremami o takim działaniu lub wspomnianym już wyżej olejkiem herbacianym – on też je ładnie wysusza.

Przy dużej ilości krost wskazane jest typowe trądzikowe leczenie, czyli … warto odwiedzić dermatologa.

Czy mleko nasila zmiany trądzikowe?

Trądzik pospolity (acne vulgaris) jest schorzeniem powszechnym, które dotyczy ludzi w każdym wieku, niezależnie od płci. Szacuje się, że najczęściej występuje u młodzieży w wieku 12-18 lat, a dotyczy aż 50-95% przedstawicieli tej grupy wiekowej. Choroba ta wpływa nie tylko na wygląd, ale także na samopoczucie, dlatego też identyfikacja przyczyny, odpowiednie leczenie i wspomaganie terapii, także dietą są szczególnie istotne [1].

O wpływie diety na trądzik mówi się od dawna. Każdy kto zmagał się z tym problemem, niejednokrotnie spotkał się z szeregiem zaleceń dotyczących zmiany sposobu odżywienia celem poprawy wyglądu skóry. Wiele z tych zaleceń wzajemnie się wyklucza, wzbudzając kontrowersje, przez co trudno jest jednoznacznie stwierdzić jak powinna wyglądać dieta osoby z trądzikiem. Złe nawyki żywieniowe, a zwłaszcza zachodni model żywienia, dieta o wysokim indeksie glikemicznym, nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega 6 są przyczyną nasilenia zmian. Jednym z takich doniesień jest także wpływ mleka i produktów mlecznych na zaostrzenie trądziku [1].

Czynniki ryzyka

Wciąż nie jest jasne, dlaczego jedne osoby mają więcej pryszczy, a niektóre prawie wcale. Oczywiście sporą rolę odgrywają hormony oraz czynniki genetyczne. Są jednak i inne czynniki.

Dobre i złe bakterie

Delikatne mycie skóry może pomóc w zapobieganiu infekcji, ale z kolei nadmierne szorowanie może pogorszyć stan zainfekowanej skóry. Podobnie, jak w jelitach, tak i na skórze mamy "dobre" bakterie, które nas chronią przed chorobami, oraz te "złe", które mogą wywołać choroby i różne dolegliwości.

Naukowcy z Washington University School of Medicine zidentyfikowali dwa unikalne szczepy bakterii P. acnes w skórze u 20% osób zmagających się z pryszczami. Osoby ze zdrową skórą nie miały tych szczepów. Inny szczep z kolei występował u osób ze zdrową skórą, a brakowało go osobom z pryszczami. Może to wskazywać, że poszczególne rodzaje bakterii determinują nasilenie i częstotliwość wyprysków. Naukowcy sugerują, że bakterie te mogą również oddziaływać z różnymi innymi czynnikami, takimi jak poziom hormonów i sebum. Kwestie te jednak wymagają szerszych badań.

Zakażenia drożdżakowe

Wypryski mogą być także powiązane z infekcjami drożdżakowymi Pityrosporum (inaczej malassezia lub folliculutis). Gdy dostaną się one do mieszków włosowych i zaczną rozmnażać, wówczas mogą się pojawić drobne, ale za to dość swędzące małe, okrągłe krostki. Najczęściej występują one w górnej części klatki piersiowej, ramionach, górnej części pleców, czasami także na twarzy.

Większość ludzi posiada te drożdże na swojej skórze i nic się nie dzieje. Krostki powstają, kiedy drożdży robi się za dużo. Może to się zdarzyć zarówno kobietom, jak i mężczyznom, w różnym wieku. Stan skóry pogarsza noszenie przepoconych ubrań z włókien syntetycznych.

Co ważne, wypryski spowodowane drożdżakami są podobne do trądziku, a leczenie ich tymi samymi metodami co trądzik, m.in. antybiotykiem, może pogorszyć stan skóry. Antybiotyk będzie zwalczać bakterie, które mogłyby kontrolować drożdże i ich rozmnażanie. W przypadku malassezia konieczne jest leczenie przeciwgrzybiczne.

Pryszcze – Guzki i guzy

Jak wyglądają guzy?

Są podobne do grudek, ale o ile grudki są umiejscowione dość płytko, to guzy rozwijają się w głębszych warstwach skóry. Po naciśnięciu takiego guza (jest na wierzchu czerwony) czuć wyraźnie ból i twardość umiejscowioną dość głęboko.

Jak powstają guzy?

Guzy powstają w sposób podobny do grudek tzn. najpierw dochodzi do powstania luki w ścianie pora skóry, a następnie luka ta wypełnia się zanieczyszczeniami, dołączają się bakterie i rodzi się problem.

Problem jest tym większy, że głęboko w skórze może dojść do kolejnych pęknięć i tworzenia się kolejnych luk i w ten sposób guz rośnie i wypełnia głęboko położone warstwy skóry.

Jak postępować z guzami?

Nawet jeśli mocno się postarasz, to guza i tak nie wyciśniesz. Jest to oczywiście niewskazane, a powiedziałabym wręcz, że absolutnie zabronione. Próbując wycisnąć guza możesz jedynie doprowadzić do rozlania się jego zawartości wewnątrz skóry i rozprzestrzenić problem na większe powierzchnie.

Pojedyncze guzki mogą (i powinny) zanikać tak, jak grudki. Możesz je smarować po wierzchu środkami przeciwbakteryjnymi i też powinny zadziałać, choć nie tak dobrze, jak przy grudkach (muszą głębiej penetrować skórę).

Jeśli masz skłonności do tworzenia się guzów i masz ich sporo na ciele – konieczne będzie leczenie dermatologiczne, prawdopodobnie ogólnoustrojowe (tabletki). Samodzielnie niewiele zdziałasz.

Odradza się celowe opalanie cery z wypryskami, w związku z tym, że pod wpływem promieni ultrafioletowych dochodzi do nasilenia istniejących zaburzeń złuszczania naskórka, w efekcie czego następuje pogorszenie stanu skóry skłonnej do trądziku w okresie jesiennym.

Czytaj dalej...

Niewątpliwie każda kobieta marzy o tym, aby czas zatrzymał się w miejscu, niestety płynie on nieubłaganie a wraz ze sobą pozostawia po sobie ślady w postaci niechcianych zmarszczek, które są zmorą każdej dojrzałej kobiety.

Czytaj dalej...

Inne przyczyny powstawania pryszczy podskórnych niewłaściwa dieta, alergie skórne, zakażenia wirusowe zakażenia bakteryjne, zaburzenia w składzie sebum produkowanego przez gruczoły łojowe, zmiany w procesie rogowacenia naskórka.

Czytaj dalej...

Mimo że szczoteczka wraz z pastą do zębów jest fundamentalną częścią odpowiedniej higieny jamy ustnej, to niestety nie jest w stanie dotrzeć do wszystkich zakamarków, takich jak przestrzenie międzyzębowe.

Czytaj dalej...