Pryszcze po mleku - mit czy rzeczywistość?

Czy mleko nasila zmiany trądzikowe?

Trądzik pospolity (acne vulgaris) jest schorzeniem powszechnym, które dotyczy ludzi w każdym wieku, niezależnie od płci. Szacuje się, że najczęściej występuje u młodzieży w wieku 12-18 lat, a dotyczy aż 50-95% przedstawicieli tej grupy wiekowej. Choroba ta wpływa nie tylko na wygląd, ale także na samopoczucie, dlatego też identyfikacja przyczyny, odpowiednie leczenie i wspomaganie terapii, także dietą są szczególnie istotne [1].

O wpływie diety na trądzik mówi się od dawna. Każdy kto zmagał się z tym problemem, niejednokrotnie spotkał się z szeregiem zaleceń dotyczących zmiany sposobu odżywienia celem poprawy wyglądu skóry. Wiele z tych zaleceń wzajemnie się wyklucza, wzbudzając kontrowersje, przez co trudno jest jednoznacznie stwierdzić jak powinna wyglądać dieta osoby z trądzikiem. Złe nawyki żywieniowe, a zwłaszcza zachodni model żywienia, dieta o wysokim indeksie glikemicznym, nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega 6 są przyczyną nasilenia zmian. Jednym z takich doniesień jest także wpływ mleka i produktów mlecznych na zaostrzenie trądziku [1].

Nietolerancja laktozy - diagnoza

W celu rozpoznania nietolerancji laktozy lekarz może zlecić następujące badania:

  • wodorowy test oddechowy - pacjentowi będącemu na czczo podaje się określoną dawkę laktozy, a następnie mierzy się stężenie wodoru w wydychanym powietrzu. U osób z nietolerancją laktozy odnotowuje się przekroczenie normy stężenia wodoru w wydychanym powietrzu. Wszystko dlatego, że laktoza ulega fermentacji w jelicie grubym, w wyniku czego wytwarzają się spore ilości wodoru, które usuwane są przez drogi oddechowe. Jest to najbardziej pomocne nieinwazyjne badanie diagnostyczne,
  • badanie pH stolca - kwaśne pH wskazuje na nietolerancję pokarmową, ponieważ niestrawiona laktoza zakwasza stolec,
  • test doustnego obciążenia laktozą - badanie polega na podaniu pacjentowi laktozy, a następnie na oznaczeniu stężenia glukozy we krwi,
  • próba eliminacyjna - przez dwa tygodnie należy stosować dietę bezlaktozową. Jeżeli w tym czasie objawy ustąpią, a po ponownym spożyciu laktozy znów się pojawią, można podejrzewać nietolerancję tego cukru,
  • badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy (LCT) - metoda potwierdzająca lub wykluczająca hipolaktazję typu dorosłych (ATH),

Jednak najskuteczniejszym (ale jednocześnie najbardziej inwazyjnym) badaniem jest badanie endoskopowe, podczas którego pobiera się niewielki fragment jelita cienkiego w celu oceny zawartości laktazy.

Dlaczego mleko powoduje trądzik?

Przypuszcza się, że przyczyną niekorzystnego działania mleka na skórę jest zawartość hormonów w mleku oraz innych związków bioaktywnych. Szczególnie zwraca się uwagę na obecny w nabiale czynnik wzrostu IGF-1, który stymuluje produkcję sebum, skutkuje rozszerzaniem i zatykaniem porów skóry. Składniki zawarte w mleku mogą sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. Mleko i jego przetwory znacznie wzmagają produkcję insuliny, co także sprzyja powstawaniu zmian trądzikowych. Mogą też zawierać hormony takie jak steroidy i testosteron, których związek z trądzikiem został potwierdzony w badaniach naukowych.

Jeśli dostarczasz organizmowi wapnia z innych niż mleko źródeł (chociaż nabiał jest najlepszym), a nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka, to dobrą alternatywą dla ciebie będą mleka roślinne (niektóre są wzbogacane wapniem). Jednak uważaj na zawartość cukru. Wybieraj te niedosładzane i bez sztucznych dodatków. Picie mleka roślinnego zamiast krowiego, daje dużą szansę na poprawienie kondycji skóry i zredukowanie trądziku. Taki napój może spokojnie zastąpić mleko krowie w naleśnikach czy owsiance.

Zastąpienie tłustego krowiego mleka mlekiem odtłuszczonym, ale nadal krowim, raczej nie rozwiąże problemu trądziku. Według badań niezależnie od zawartości tłuszczu picie mleka może skutkować trądzikiem. Istnieją nawet dowody na to, że mleko odłuszczone nasila problem bardziej niż mleko tłuste, ponieważ zawiera mniej estrogenów zapobiegających wypryskom.

Nietolerancja laktozy - objawy

Objawy nietolerancji laktozy są niespecyficzne i przypominają objawy wielu chorób przewodu pokarmowego (zwłaszcza zespołu jelita drażliwego). Pojawiają się bowiem:

  • biegunki (stolce mają charakterystyczny kwaśny zapach),
  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • "przelewanie" w jamie brzusznej
  • oddawanie nadmiernej ilości gazów
  • kolki
  • nudności i wymioty (u niektórych),

Stopień nasilenia tych objawów w głównej mierze zależy od ilości spożytej laktozy (im większa dawka, tym objawy są bardziej nasilone), a także od stopnia niedoboru laktazy i postaci spożytego pokarmu zawierającego laktozę.

Należy zaznaczyć, że objawy nietolerancji laktozy pojawiają się najczęściej po kilku lub nawet kilkunastu godzinach od spożycia tego cukru. W związku z tym chorzy często nie widzą związku między dolegliwościami a spożywaniem mleka i jego przetworów.

Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy i leczenie

Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Dochodzi do niej wtedy, gdy w organizmie brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu laktozy. Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy? Na czym polega leczenie?

Spis treści

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę - cukier mleczny. Przyczyną tego rodzaju nietolerancji pokarmowej jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy - enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Gdy w organizmie brakuje laktazy, laktoza nie może zostać rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji tworzą się kwasy i gazy, które powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej oraz działają drażniąco na błonę śluzową, czego konsekwencją są przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

To zależy od metod jeśli odwiedzamy co miesiąc kosmetyczkę, kupujemy całą serię kosmetyków, wybieramy się do lekarza dermatologa, kupujemy leki to koszt miesięcznej kuracji może wynieść nawet 300 złotych.

Czytaj dalej...

Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...

Stosując Elmex regularnie, jesteśmy w stanie stworzyć na zębach długotrwałą powłokę, która będzie chronić zęby i ich szyjki przed próchnicą i nadwrażliwością zębów, Elmex Sensitive skutecznie zamyka kanaliki zębiny nadając im ochronę.

Czytaj dalej...

Tak przygotowanym akcesorium nabierz odrobinę mocno kryjącego korektora ze słoiczka lub sztyftu sprawdź krem Catrice Camouflage , a potem, delikatnie dociskając gąbkę do skóry, rozprowadź kosmetyk wzdłuż dolnych powiek, wokół skrzydełek nosa i na policzkach jeśli są zaczerwienione.

Czytaj dalej...