Przyczyny i sposoby leczenia pryszczy po truskawkach - Jak zadbać o skórę?
FAQ
Najczęstsze pytania dotyczące alergii (uczulenia na truskawki).
Czy truskawki są alergiczne?
Chociaż przynoszą niewątpliwe korzyści dla zdrowia, bogate w cenne witaminy i minerały truskawki nie powinny być spożywane przez każdego z uwagi na możliwą alergię. Jej przyczyną są zwykle białka obecne w truskawkach.
Po jakim czasie uczulenie na truskawki daje pierwsze objawy?
Alergia na truskawki najczęściej pojawia się kilku minutach od zjedzenia nawet małej ilości tych owoców, a intensywność reakcji zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu na alergen.
Czy uczulenie na truskawki może minąć?
Uczulenie na truskawki ma tendencję do stopniowego ustępowania wraz z wiekiem. Nie jest to jednak regułą - reakcja alergiczna i towarzyszące jej charakterystyczne symptomy po zjedzeniu owoców mogą wystąpić również u dorosłych.
e -Konsultacja z Receptą Online AlergiaWypełnij formularz medyczny, aby
rozpocząć e-konsultację lekarską
bez wychodzenia z domu.
Na co chorują truskawki?
Oprócz wspomnianej szarej pleśni, na truskawkach mogą rozwinąć się również inne choroby. Chodzi tu między innymi o mączniaka prawdziwego truskawki. Chorobę wywołują grzyby, a jej objawem jest między innymi biały nalot pojawiający się na owocach i liściach. Infekcja tych elementów rośliny sprawia, że truskawki nie nadają się do spożycia.
Jak pielęgnować truskawki, by nie chorowały? Fot.mieszko9/123RF.com
Grzyby z gatunku Diplocarpon earliana wywołują czerwoną plamistość liści truskawki. Jak sama nazwa wskazuje, choroba charakteryzuje się powstawaniem czerwonawo-fioletowych plam na liściach, które z czasem powiększają swoją powierzchnię. Czerwona plamistość liści truskawki może doprowadzić do obumierania kwiatostanów.
Nierzadko truskawki są również infekowane antraknozą. Jest to choroba również wywoływana przez grzyby (z rodzaju Colletotrichum). Jej objawami jest ciemnienie i obumieranie kwiatów, plamy gnilne pojawiające się na owocach oraz ciemne plamki uwidaczniające się na liściach.
Czy truskawki uczulają? Białka wywołujące reakcję alergiczną
W ostatnich latach wzrasta częstotliwość występowania chorób alergicznych. Przybywa osób, u których istnieje ryzyko rozwoju reakcji alergicznej, która jest wynikiem nieadekwatnej odpowiedzi układu odpornościowego na substancje, które dla większości ludzi są nieszkodliwe. Truskawki, choć popularne i lubiane, mogą być przyczyną takich chorób alergicznych.
Alergia na truskawki spowodowana jest nadwrażliwością układu immunologicznego na białka znajdujące się w tych popularnych owocach. Białka, które najczęściej są odpowiedzialne za reakcje alergiczne, to profiliny i białka związane z lateksem obecne w truskawkach.
Mechanizm uczulenia polega na tym, że w efekcie zjedzenia truskawek organizm alergika wytwarza przeciwciała IgE, które pobudzają organizm do uwalniania histaminy, odpowiedzialnej za reakcję alergiczną przy kontakcie z tym alergenem.
W przypadku uczulenia na truskawki możliwe jest również wystąpienie tzw. alergii krzyżowej, m.in. z innymi owocami (jabłka, winogrona, mandarynki) czy z pyłkami brzozy i traw.
Uczulenie na truskawki u dzieci
Szczególnie na objawy uczulenia narażone są dzieci w końcowym etapie niemowlęctwa. W tym okresie rodzice często decydują się na wprowadzenie nowych produktów do jadłospisu dziecka, w tym truskawek, których białka są uważane za alergeny. U dzieci najczęstszymi objawami alergii na truskawki są zmiany skórne i bóle brzucha.
Wystąpić może również uczulenie na truskawki u niemowlaka karmionego piersią, jeśli jego matka spożywa te owoce w tym okresie.
W przypadku, gdy w rodzinie występowały już przypadki alergii na truskawki, zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności przy wprowadzaniu tych owoców do diety dziecka. W takich sytuacjach, przed podjęciem decyzji o rozszerzeniu diety, warto zasięgnąć porady pediatry.
Co to jest alergia na truskawki?
Truskawki są popularnym owocem na całym świecie. Alergia na truskawki jest rodzajem alergii pokarmowej. Oznacza to, że u osoby uczulonej kontakt z alergenami znajdującymi się w truskawkach powoduje odpowiedź układu odpornościowego i objawy. Owoce truskawek zawierają alergizujące białka Fra a, należące do rodziny białek, które powodują objawy tzw. zespołu alergii jamy ustnej.
Truskawki mogą powodować różne rodzaje reakcji.
Reakcja miejscowa (podrażnienie skóry) i wyprysk kontaktowy po spożyciu truskawek
Reakcja miejscowa to stan, kiedy po kontakcie z truskawkami dochodzi do podrażnienia skóry. Truskawka ma kwaśne pH, co powoduje, że po kontakcie ze skórą może powodować podrażnienie objawiające się zaczerwienieniem skóry bez świądu. Reakcje takie mogą występować u dzieci np. wokół ust i na policzkach. Objawy pojawiają się bardzo szybko, w ciągu kilku sekund lub minut od kontaktu z truskawkami i zwykle utrzymują się kilka godzin w formie czerwonych, płaskich (niewyniosłych ponad poziom skóry) plam. Czasem mogą utrzymywać się dłużej jako kontaktowe zapalenie skóry, czyli egzema. Sucha skóra może sprzyjać pojawieniu się tego typu reakcji. Objawom skórnym nie towarzyszą objawy alergii, takie jak obrzęk, pokrzywka, wymioty czy trudności z oddychaniem. Podrażnienie to nie jest alergią, tylko reakcją miejscową.
Jak radzić sobie z reakcją miejscową po zjedzeniu truskawek?
- przemycie skóry (wokół ust, policzków) letnią wodą, żeby usunąć pozostałości truskawek. Nie należy stosować mydła ani szorować skóry, bo może to pogorszyć sytuację.
- posmarowanie twarzy łagodnym kremem nawilżającym dla dzieci
- unikanie drapania, pocierania skóry
- zastosowanie chłodnego okładu.
Aby zapobiec wystąpieniu podrażnienia po kolejnym zjedzeniu truskawek, należy najpierw wyleczyć powstałe zmiany skórne. Pomocne może być też posmarowanie maścią obszaru wokół ust przed jedzeniem truskawek i zmieszanie truskawek z pokarmem o mniejszej kwasowości, aby zmniejszyć drażniące działanie truskawek.
U nas zapłacisz kartą