Pryszcze po zjedzeniu słodyczy - Prawda czy Mit?
Insulinooporność, a „zdrowe” słodycze
Oczywiście lepszym rozwiązaniem będzie wybór zdrowszych alternatyw słodyczy czyli takich, które mają lepszy skład (bez cukru, bez utwardzanych tłuszczy tj. olej palmowy). Będą to różnego rodzaju batoniki musli, ciastka owsiane, ciasto z dodatkiem erytrytolu.
Natomiast warto zaznaczyć, że mimo zdrowszego zamiennika, który nie zawiera cukru, a zamiast tego słodziki, wcale nie jest to dla naszego organizmu najlepsze rozwiązanie. Bezpośrednio po ich spożyciu nie przewidujemy wzrostu poziomu glukozy i wyrzutu insuliny (bo przecież nie zawierają one kalorii). Okazuje się, że słodziki mogą przyczyniać się do wyrzutów insuliny w zupełnie innym mechanizmie.
Najprościej ten mechanizm można wytłumaczyć na przykładzie cytryny. Wyobrażając sobie cytrynę i przypominając jej smak, nasze ślinianki zaczynają produkować ślinę, mimo tego, że wcale jej nie jedliśmy. Na podobnej zasadzie odbywa się wydzielanie insuliny po zjedzeniu słodziku, który ma słodki smak, a nasz organizm kojarzy ją sobie ze znanym nam cukrem i “przygotowuje” nasz organizm do jego strawienia.
O czym świadczy ból niedługo po zjedzeniu posiłku?
Jednym z symptomów chorej trzustki, który powinien być dla nas sygnałem alarmowym, że dzieje się coś złego, jest przeszywający ból po jedzeniu. Pojawia się on (lub nasila) 15-30 minut po zjedzeniu posiłku. Może on promieniować do pleców, ma charakter opasający i jest odczuwany w nadbrzuszu (zlokalizowany jest po lewej stronie pod żebrami). Ból trzustki jest dość charakterystyczny, stąd trudno pomylić go z bólem, który towarzyszy na przykład niestrawności. Taki ból opisywany jest jako piekący, przeszywający i kłujący. Ból związany z chorobą trzustki może iść w parze z innymi dolegliwościami, takimi jak:
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- gazy,
- ból brzucha w czasie wypróżniania,
Choroby trzustki, w których pojawia się ten charakterystyczny ból to:
- ostre zapalenie trzustki,
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- nowotwór trzustki,
- torbiele oraz zwapnienia trzustki.
Bibliografia
- M. Krełowska-Kułas, Alergie pokarmowe , „Zeszyty Naukowe” 2006, nr 705, s. 93–99.
- P. Lachowska-Kotowska i in., Anafilaksja – rozpoznawanie i leczenie w praktyce lekarskiej , „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2013, t. 19, nr 2, s. 99–102.
- A. Gugała i in., Alergia na pokarmy w Polsce na tle innych krajów Europy – wyniki projektu EuroPrevall , „Alergia Astma Immunologia” 2021, nr 26(1), s. 18–26.
- M. Feeney i in., Wpływ spożywania orzeszków ziemnych w badaniu LEAP: wykonalność, rozwój fizyczny i stan odżywienia , „Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology” 2016, nr 3, s. 51–68.
- M.K. Borszewska-Kornacka, J. Rachtan-Janicka, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji , „Standardy Medyczne” 2013, t.10, s. 265–279.
- S. Małgorzewicz, E. Wasilewska, Diagnostyka niepożądanych reakcji na pokarm , „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2016, t. 7, nr 2, s. 62–68.
Oceń artykuł
Podsumowanie
Trądzik nie jest przyjemnym zjawiskiem i pewnie każdy, kto ma lub miał z nim styczność, powie, że jest to dość krępujące zjawisko. Przyczyn jest wiele, tak samo, jak i czynników, które mogą go powodować. Zwykle jednak istnieje kilka czynników, które są powiązane z rozwojem trądziku. Jeżeli wpływa on znacząco na pogorszenie się jakości życia, pogorszenie poczucia własnej wartości, wówczas warto wybrać się do dermatologa i rozpocząć odpowiednie leczenie.
Źródła: https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)36405-8/fulltext https://www.medicalnewstoday.com/articles/276013.php https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
U nas zapłacisz kartą