Siemie lniane na pryszcze - Skuteczne rozwiązanie czy tylko mit?

Olej lniany

Olej lniany jest ostatnio często wymieniany w kontekście zapobiegania niektórym chorobom. Olej ten otrzymuje się z nasion lnu. Warto zaznaczyć, że korzystny dla zdrowia jest jedynie olej tłoczony na zimno.

Uważa się, że oleje tłoczone na zimno są bardziej „naturalne” niż te poddane procesom przetwórczym, takim jak: ekstrakcja rozpuszczalnikiem, bielenie, neutralizacja, dezodoryzacja i rafinacja. Zazwyczaj wydajność procesu tłoczenia oleju na zimno jest mniejsza niż cechująca produkcję olejów rafinowanych. Większe są także związane z koniecznością zapewnienia olejowi lnianemu odpowiedniej trwałości wymagania surowcowe. Z tego też wynika wyższa cena tych produktów.

Olej lniany, w przeciwieństwie do nasion lnu, nie zawiera błonnika, białka ani lignanów, zawiera natomiast więcej kwasu α-linolenowego niż mielone nasiona lnu. Kwas ten jest szczególnie podatny na proces oksydacji, co niestety ogranicza jego trwałość. Dochodzi także do niepożądanych zmian w zapachu i smaku (gorzki smak oleju oznacza, że zaszedł w nim proces utleniania tłuszczów), obniżenia wartości odżywczej produktu oraz do powstania związków szkodliwych dla zdrowia. Należy podkreślić, że olej lniany nie nadaje się do smażenia i nie należy go spożywać po upływie terminu ważności.

Właściwości siemienia lnianego

Na co pomaga siemię lniane? Jego zastosowanie w celach prozdrowotnych jest bardzo szerokie i posiada wielowiekową tradycję. Używano go już w starożytności i doceniano przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na układ trawienny.

Właściwości lecznicze siemienia lnianego wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości błonnika, kwasów omega-3 oraz lignanów w nasionach lnu. Zawierają one również imponujący skład witamin. Działanie siemienia lnianego wzmacniają też pierwiastki, których stanowi on bogate źródło.

Spożywanie nasion lnu działa więc dobroczynnie m.in. na:

  • funkcjonowanie przewodu pokarmowego (tu istotne są też wartości odżywcze siemienia lnianego),
  • regulowanie masy ciała,
  • skórę, włosy i paznokcie (dlatego wykorzystywane jest nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce).

Siemię lniane sprawdzi się w leczeniu chorób i łagodzeniu dolegliwości:

  • jelita drażliwego,
  • uchyłków jelita grubego,
  • choroby wrzodowej,
  • metaplazji jelitowej,
  • chorób tarczycy,
  • zapalenia trzustki,
  • torbieli,
  • astmy,
  • dny moczanowej,
  • łuszczycy,
  • reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • nadżerki żołądka,
  • przepukliny rozworu przełykowego (refluks żołądkowo-przełykowy),
  • szczeliny odbytu,
  • zakażenia Helicobacter pylori,
  • kaszlu krtaniowego,
  • wątrobowych, np. stłuszczenia lub zapalenia,
  • nadkwasoty,
  • menopauzy,
  • raka hormonozależnego,
  • suchości pochwy.

Dodatkowo redukuje zmarszczki i łagodzi objawy zmęczenia pod oczami. Przy chemioterapii będzie natomiast działać osłaniająco na florę jelit.

Siemie lniane może pomóc również w przebiegu endometriozy dzięki zawartości kwasó womega i przeciwutleniaczy, które hamują przyrost endometrium. Z kolei fitoestrogeny i estrogeny w nim zawarte pomagają na mięśniaki. Dość wysoka zawartość żelaza w siemieniu lnianym sprawdzi się natomiast na anemie.

Siemię lniane – zastosowanie

Macerat z nasion wspomaga przewód pokarmowy i działa przeciwzapalnie, dlatego siemię lniane jest wskazane w problemach gastrycznych oraz przy wrzodach żołądka. Stosowany wewnętrznie powleka przełyk oraz ściany żołądka. Doustne spożywanie całych lub rozdrobnionych nasion wraz z wodą może działać jak naturalny środek przeczyszczający, który będzie wsparciem przy długotrwałych zaparciach.

Ważnym produktem otrzymywanym z nasion siemienia lnianego jest olej lniany, który można dodawać np. do sałatek. Charakteryzuje go wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6, dzięki czemu wpływa korzystnie na prawidłową pracę mózgu. Zewnętrznie znajduje zastosowanie w leczeniu odleżyn oraz oparzeń.

Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw nasion, warto włączyć siemię lniane do codziennej diety. Może ono okazać się bardzo dobrym dodatkiem do: jogurtu, musli czy twarożku. Jeżeli samodzielnie pieczemy chleb, również możemy dodać do niego siemię. Coraz większą popularnością cieszy się też mąka lniana, którą można wykorzystać np. w pierogach.

Siemię lniane na gardło

Siemię lniane jest skuteczne również w niwelowaniu niektórych objawów przeziębienia, a dokładnie bólu gardła i suchego kaszlu. Siemię lniane na ból gardła działa przede wszystkim, oblepiając jego podrażnioną błonę śluzową i przyspieszając jej gojenie.

Najlepiej jest stosować gęsty kisiel z siemienia lnianego na gardło, ponieważ na długo przywiera do jego ścian, wydłużając tym samym swoje dobroczynne działanie. Z rzadszego naparu można zrobić płukankę i przepłukiwać nią gardło nawet kilka razy dziennie.

Podobnie wygląda działanie lnu na suchy, uporczywy kaszel. Pity napar skutecznie nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, co pomaga zniwelować dokuczliwe objawy. Dodatek w postaci miodu może wzmocnić jego działanie.

Przy suchym kaszlu szczególnie zaleca się picie siemienia wieczorem. Pomaga on zapobiegać duszącym atakom przerywającym spokojny sen.

Znaczne różnice regionalne oraz sieć powiązań z innymi alergenami sprawiają, że uczulenie na jabłka jest trudne w diagnostyce i trudne w leczeniu mało skuteczne są na przykład typowe immunoterapię odczulające.

Czytaj dalej...

Niektóre nawyki związane z pielęgnacją skóry wiążą się z trądzikiem różowatym, takie jak stosowanie pieniącego się środka czyszczącego, mycie twarzy 2 lub więcej razy dziennie, noszenie makijażu więcej niż 6 razy w tygodniu, używanie kosmetyków z salonów kosmetycznych oraz stosowanie narzędzi oczyszczających do cery więcej niż 4 razy w tygodniu 12.

Czytaj dalej...

Oprócz ciągłego podpatrywania świata i uczenia się czegoś nowego, lubi długie spacery, leniwe popołudnia i wieczory w ogrodzie, muzykę i smak kawy najlepszego sprzymierzeńca przy tworzeniu tekstów dla Was.

Czytaj dalej...

Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...