Skuteczne metody leczenia pryszczy za pomocą surowego ziemniaka
Korzyści
Najbardziej przydatny młody ziemniak uprawiany na jego stronie bez użycia chemikaliów do zwalczania chwastów i szkodników. Po pierwsze, jest lekkostrawnym przewodnikiem węglowym pochodzenia roślinnego, a po drugie zawiera witaminy C, K, PP, grupa B, z minerałów potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu, cynku, bromu, krzemu, miedzi itp. Ciała stałe w bulwach ziemniaka są najbardziej skrobiowe, jest białko ze wszystkimi aminokwasami znajdowanymi w roślinach, cukrach, pektynie, kwasach organicznych. Gotowane ziemniaki zawierają 544 mg potasu / 100 g i 27 mg magnezu / 100 g, co stanowi 12% i 7% dziennego spożycia potasu i magnezu zalecanego przez US Institute of Medicine. [3]
Ziemniak ma działanie przeciwutleniające. [4], [5] Wykazano także obniżające poziom cholesterolu, działanie przeciwzapalne, walki z otyłością, przeciwnowotworowe i działanie przeciwcukrzycowe. [6] Glikoalkaloidy ziemniaczane, α-chaconina, α-solanina i solanidyna, a także wyciągi ze skórki ziemniaka mają działanie przeciwzapalne in vitro. [7]
Surowe ziemniaki mogą zawierać toksyczne związki
Ziemniaki zawierają glikoalkaloidy, rodzaj związków chemicznych występujących w roślinach z rodziny psiankowatych, które mogą być toksyczne, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
Ziemniaki, zwłaszcza zielone, zawierają dwa rodzaje glikoalkaloidów: solaninę i chakoninę.
Kiedy ziemniaki są wystawione na działanie promieni słonecznych, wytwarzają chlorofil, rodzaj pigmentu roślinnego, który powoduje, że ziemniaki stają się zielone.
Co więcej, ekspozycja na światło słoneczne może również zwiększyć produkcję glikoalkaloidów, dlatego też zaleca się ograniczenie spożycia zielonych ziemniaków, aby zminimalizować ilość tych szkodliwych substancji chemicznych.
W przypadku spożywania dużych dawek, objawy toksyczności glikoalkaloidów mogą obejmować senność, swędzenie, zwiększoną wrażliwość i problemy z trawieniem.
Według badań przeprowadzonych w probówce, gotowanie, pieczenie i mikrofalowanie ziemniaków może znacznie zmniejszyć całkowite stężenie glikoalkaloidów.
Obieranie ziemniaków, unikanie ziemniaków, które stały się zielone i odpowiednie przechowywanie, aby uniknąć ekspozycji na światło słoneczne, może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia efektów ubocznych.
Summary: Ziemniaki zawierają glikoalkaloidy, które powstają w wyniku ekspozycji na światło słoneczne i w dużych ilościach mogą być toksyczne dla zdrowia. Gotowanie, obieranie i odpowiednie przechowywanie ziemniaków może pomóc zminimalizować zawartość glikoalkaloidów.
Surowe ziemniaki zawierają więcej witaminy C
Gotowanie ziemniaków może sprawić, że będą smaczniejsze, ale może też prowadzić do utraty niektórych składników odżywczych.
Gram na gram, surowe ziemniaki zawierają mniej kalorii i węglowodanów, ale także mniej białka niż ziemniaki pieczone. Ponadto zawierają nieco mniej potasu i witaminy B6.
Są jednak znacznie bogatsze w inne kluczowe mikroelementy - zawierają dwa razy więcej witaminy C na gram niż pieczone ziemniaki.
Witamina C jest niezbędną, rozpuszczalną w wodzie witaminą, która działa jako przeciwutleniacz i odgrywa rolę we wszystkim, od produkcji kolagenu po funkcje odpornościowe.
Ponieważ wysoka temperatura niszczy witaminę C, chrupanie ziemniaków na surowo zamiast gotowanych to prosty sposób na zwiększenie ilości tej ważnej witaminy.
Podsumowanie: Surowe ziemniaki mają mniej kalorii, białka, węglowodanów i kilku mikroelementów. Mimo to zawierają dwa razy więcej witaminy C niż ziemniaki pieczone, gram na gram.
Jedzenie surowych ziemniaków
Chociaż jedzenie surowych ziemniaków może wiązać się z wieloma korzyściami, istnieją również pewne obawy dotyczące bezpieczeństwa i odżywiania, które należy rozważyć. W tym artykule dowiesz się, czy jedzenie surowych ziemniaków jest zdrowe czy szkodliwe.
Oparte na dowodach Ten artykuł jest oparty na dowodach naukowych, napisanych przez ekspertów i sprawdzonych przez ekspertów. Przyglądamy się obu stronom sporu i staramy się być obiektywni, bezstronni i uczciwi.
Ostatnia aktualizacja 6 lipca 2023 i ostatnia recenzja przez eksperta 4 sierpnia 2022.
Gotowane ziemniaki są popularnym składnikiem dodatków do dań głównych, sałatek i potraw.
Jednak jedzenie surowych ziemniaków nie jest tak powszechne, ponieważ są one często uważane za mniej smaczne i ciężkostrawne.
Chociaż spożywanie surowych ziemniaków może mieć wiele korzyści dla zdrowia, istnieją również pewne obawy dotyczące ich bezpieczeństwa i wartości odżywczej.
Ten artykuł analizuje korzyści i zagrożenia związane z surowymi ziemniakami, określając, czy są one zdrowe czy szkodliwe.
- Surowy a gotowany
- Skrobia oporna
- Witamina C
- Antyutrienty
- Toksyczne związki
- Problemy z trawieniem
Domowe sposoby na pryszcze
4. Soda oczyszczona
Na trądzik bardzo dobre działanie wykazuje również… pasta z sody oczyszczonej! Soda działa ściągająco i oczyszczająco, a więc walka z pryszczami przy jej użyciu będzie niezwykle skuteczna. Zastanawiasz się, jak zapobiegać pryszczom z jej pomocą? Dowiedz się, jak pozbyć się trądziku dzięki sodzie oczyszczonej w… kilku krokach!
- Zmieszaj z wodą 2 łyżki sody oczyszczonej, a następnie wymieszaj całość.
- Nałóż powstałą pastę na twarz. Zostaw na ok. 10 minut. Spłucz miksturę letnią wodą.
5. Maseczka z Aspiryny
Maseczka przygotowana ze słynnej Aspiryny to szybkie sposoby na skuteczne usuwanie trądziku. W Aspirynie znajduje się bowiem kwas acetylosalicylowy, który działa przeciwbakteryjnie – usuwając zanieczyszczenia i… złuszczając martwy naskórek! Mało tego, lekarstwo działa także przeciwzapalnie, a więc minimalizuje ryzyko pojawienia się nowych zmian. Wystarczy, że:
- Zalejesz maksymalnie 2 tabletki wodą destylowaną, a następnie rozgnieciesz je na papkę.
- Zmieszasz miksturę z łyżeczką jogurtu naturalnego.
- Nałożysz na twarz powstałą pastę i przytrzymasz ją przez ok. kwadrans. Następnie zmyjesz całość letnią wodą.
Stosuj maseczkę przynajmniej 3 razy w tygodniu, by wyleczyć buzię z trądziku.
6. Czosnek dobry na wszystko!
Czosnek jest świetny nie tylko w przypadku leczenia przeziębienia. Używanie go to również skuteczne, domowe sposoby na pryszcze! Czosnek zawiera bowiem siarkę i cynk, jakie wykazują działanie oczyszczające, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Warto będzie wykorzystać jego magiczne wręcz właściwości.
Zobacz również
U nas zapłacisz kartą