Szare mydło na pryszcze - Czy to skuteczne rozwiązanie?

Uniwersalne zastosowanie szarego mydła

Szare mydło ze względu na swoje właściwości ma różnorodne zastosowanie. Między innymi wykorzystuje się je:

1. Szare mydło do mycia ciała, włosów i… golenia

Szczególnie zalecane jest do cery tłustej i trądzikowej. Niektórzy uważają, że bardzo dobrze sprawdza także przy myciu włosów, a nawet przyspiesza ich porost. Warto jednak pamiętać o dodaniu do ostatniego płukania soku z cytryny lub octu, które ułatwią rozczesanie włosów i zapobiegną nadmiernemu wysuszeniu skóry głowy. Szare mydło potasowe bywa wykorzystywane także nawet w zastępstwie kremu do golenia.

2. Szare mydło do prania i czyszczenia

Świetnie się nadaje do prania ubrań, w tym ubranek dziecięcych, zarówno ręcznie, jak i w pralkach automatycznych (po wcześniejszym rozpuszczeniu w gorącej wodzie). Sprawdzi się także do czyszczenia wykładzin, dywanów, obić oraz mycia podłóg z gresu, glazury, terakoty czy linoleum.

3. Mydło do wywabiania plam i wybielania

Pomaga w wywabianiu, nawet uporczywych plam. W tym celu należy namoczyć zaplamione miejsce, zaprać je szarym mydłem, zostawić na jakiś czas, a potem wypłukać. Plama powinna zniknąć. Szare mydło ma także właściwości wybielające.

4. Szare mydło do wspomagania leczenia ran, stłuczeń i obrzęków

Dobre efekty daje przemywanie roztworem szarego mydła ran, w tym nawet pooperacyjnych, a także stosowanie okładów w przypadku stłuczeń, skręceń, zwichnięć i uszkodzeń stawów – łokcia, kolana, nadgarstka czy barku. Pomagają zmniejszyć obrzęk i opuchliznę

5. Mydło do zwalczania szkodników roślin

Przędziorki, tarczniki, mszyce i wełniaki i inne szkodniki na roślinach skutecznie można zlikwidować opryskując je przez tydzień lub dwa (w zależności od potrzeb) roztworem przygotowanym z 20 dkg szarego mydła rozpuszczonego w 1 litrze wody

Tradycyjne szare mydło – jak je rozpoznać?

Szare mydła sodowe są jaśniejsze i gorzej się pienią niż potasowe, ale tej ostatniej właściwości nie uda nam się ocenić przy zakupie. Dlatego też jedyną metodą, która pomoże nam sprawdzić z jakim produktem mamy do czynienia, jest dokładne zapoznanie się etykietą i przeanalizowanie umieszczonego na niej wykazu składników. Nie wystarczy poprzestać na przeczytaniu nazwy produktu i jego opisu, ponieważ nie zawsze odpowiadają one wykazowi składników na etykiecie.

W składzie tradycyjnego szarego mydła potasowego powinny znaleźć się:

  • potassium palmate (lub potassium linoleate, potassium olivate) wskazujące na obecność w produkcie soli potasowych
  • sodium chloride (chlorek sodu)
  • gliceryn (gliceryna)
  • citric acid (kwas cytrynowy)

I to wszystko! Tyle składników wystarczy. Do tej bazy mogą być dołączone np. naturalne oleje eteryczne, ale już nie środki barwiące, konserwanty czy nasycone kwasy tłuszczowe.

Z kolei w mydle sodowym w składzie powinny występować słowa:

  • sodium palmate
  • sodium linoleate
  • sodium olivate wskazujące na obecność soli sodowych

Szare mydło – jakie są rodzaje?

Szare mydło potasowe

Tradycyjne szare mydło, którego używały nasze babcie i mamy, było mydłem potasowym o prostym składzie. Znajdowały się w nim jedynie:

  • sole potasowe wyższych kwasów karboksylowych
  • gliceryna
  • kwas cytrynowy
  • chlorek sodu

Szare mydło potasowe nie zawierało sztucznych barwników, substancji zapachowych ani innych ulepszaczy. Obecność soli potasowych sprawiała, że mydło było miękkie, maziste i bardzo dobrze rozpuszczało się w wodzie. Ze względu na tę ostatnią cechę doskonale sprawdzało się jako środek piorący.

W okresie PRL-u wykorzystywano je zarówno do celów higienicznych, jak i gospodarczych. Po 1989 roku praktycznie znikło z rynku wyparte przez kolorowe, pachnące mydła zagranicznych koncernów.

Szare mydło sodowe

Szare mydło pojawiło się znowu wraz z modą na naturalne produkty, w tym także kosmetyki oraz reaktywacją marki Biały Jeleń. Jednak obecnie zarówno Biały Jeleń, jak i wiele innych tzw. szarych mydeł nie są mydłami potasowymi, a sodowymi. Na czym polega różnica?

Szare mydło sodowe jest twardsze od potasowego i trudniej rozpuszcza się w wodzie. Nazywa się je szarym, chociaż bardziej adekwatna wydaje się nazwa ”mydło naturalne”, ponieważ nie zawiera sztucznych barwników i substancji zapachowych.

Dzięki temu naturalne mydła sodowe mają również wiele korzystnych dla skóry właściwości, jak na przykład hipoalergiczność, a na pewno są dla niej bezpieczniejsze i zdrowsze niż przemysłowo produkowane kolorowe mydła dostępne w supermarketach.

Właściwości szarego mydła

A raczej uczula mniej niż inne mydła. Szare mydło jest hipoalergiczne, a przedrostek "hipo-" w języku greckim oznacza "mniej" i przyjęło się go używać wobec produktów mniej uczulających niż inne. Może więc być stosowane przez osoby z wrażliwą, a także przetłuszczającą się skórą. U posiadaczek i posiadaczy skóry suchej może doprowadzić do nadmiernego wysuszenia, jednak stosowane razem z balsamami, kremami nie będzie powodować takich skutków ubocznych.

Szare mydło działa też antybakteryjnie, a niektórzy naukowcy zalecają nawet korzystanie z tego produktu zamiast środków mających człon "antybakteryjny" w nazwie. Dlaczego? Te pierwsze często zawierają triklosan, mogący wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu, a nawet wykazywać działanie kancerogenne. Badacze Kim, Moon i Rhee w opublikowanym przez nich artykule w "Journal of Antimicrobial Chemotherapy" 1 opisują wyniki jednego z eksperymentów, które przeprowadzili. Dwie grupy ochotników myły przez 20-30 sekund ręce (to minimalny czas, w którym mydła antybakteryjne mogłyby ewentualnie zadziałać) dwoma rodzajami mydeł: antybakteryjnymi i tymi, które nie posiadają takich właściwości. Nie wykazano żadnych znaczących różnic między siłą zwalczania 20 szczepów bakterii przez którykolwiek z rodzajów mydła. Dlatego też badacze zdecydowanie bardziej polecają korzystanie ze "zwykłego" mydła szarego, które nie zawiera triklosanu i triklokarbanu.

Szare mydło ma także. właściwości owadobójcze, które zawdzięcza obecności kwasów tłuszczowych.

Szare mydło – co to jest?

Szare mydło to produkt myjący, który produkuje się przede wszystkim z soli potasowych kwasów tłuszczowych. Do dziś jest niezwykle wszechstronnym środkiem pielęgnacyjnym i higienicznym. Możesz je wykorzystywać nie tylko do mycia twarzy lub ciała, ale również do prania odzieży. Stopniowo, popularne w czasach PRL-u szare mydło, zastąpiły bardziej zaawansowane kosmetyki. Były przyjemniejsze w użyciu i miały ładniejsze zapachy. Za to mydło szare jest o wiele bardziej ekologiczne. Nie ma żadnego zapachu i występuje w postaci niewielkiej kostki w brunatnym kolorze (obecnie można kupić także szare mydło w płynie).

Jego najważniejszy składnik to sole potasowe kwasów tłuszczowych. Pozostałe występujące w nim składniki to:

Tego rodzaju mydło tworzy się w procesie zmydlania wodorotlenkiem potasu z tłuszczy palmowych o najwyższej możliwej jakości. Szare mydło jest produktem ekologicznym, ponieważ nie ma w swoim składzie substancji zapachowych, ani sztucznych barwników. Jest ono przyjazne dla skóry nawet alergicznej ze względu na swój wyjątkowo prosty skład. Szare mydło jest wegańskie.

Popularne mydło wraca do łask. Co warto o nim wiedzieć?

Ak aj vás trápia potničky, vyrážky na tvári i na chrbte, šupinatá pokožka, ekzémy či plesňové ochorenia , veľmi dobre viete, ako všetky tieto kožné problémy dokážu v nemalej miere skomplikovať náš život.

Czytaj dalej...

Zwłaszcza po porodzie położne często zalecają kobietom po porodzie przemywanie krocza szarym mydłem, ze względu na jego właściwości antybakteryjne i korzystne działanie na regenerację uszkodzonej skóry.

Czytaj dalej...

Najczęstsze alergeny kontaktowe to metale, składniki kosmetyków, lanolina, detergenty tworzące pianę takie jak SLS i SLES, balsam peruwiański, antybiotyk neomycyna, olejki eteryczne, propolis, komponenty gumy, żywice epoksydowe oraz lateks.

Czytaj dalej...

Oczywiście są one kwestią indywidualną, u niektórych osób z ciemniejszą miazgą nie będzie żadnych rezultatów, ponieważ jak wspomniano skórka od banana nie wybiela zębów, ponieważ to nie szkliwo odpowiada za ich barwę, lecz właśnie miazga.

Czytaj dalej...