Czy szare mydło może pomóc na łysienie?
Czym kierować się podczas zakupu szarego mydła?
Warto sięgnąć po mydło, które jest ulepszone np. o naturalny olej, ekstrakty roślinne czy masło shea – dzięki temu skóra nie będzie narażona na nadmierną utratę wody. Takie mydło zadziała zatem leczniczo, bakteriobójczo, oczyszczająco, a także nawilżająco. Mydła potasowe pozostawiają skórę gładką, czystą i nawilżoną. Dzięki funkcji nawilżania, świetnie sprawdzają się także do mycia włosów czy golenia.
Jeśli chodzi o mydło sodowe, jest no mniej przyjazne dla naszej skóry – ma m.in. wyższe pH. Nie nawilża ponadto tak, jak mydło potasowe.
Kupując mydło potasowe, zwróć uwagę na jego kolor. Naturalne, ekologiczne mydło będzie miało brunatny odcień i nie będzie zawierać barwników czy parabenów. Tłuszcze natomiast będą raczej roślinne, a nie zwierzęce.
Szare mydło – co to jest?
Szare mydło to produkt myjący, który produkuje się przede wszystkim z soli potasowych kwasów tłuszczowych. Do dziś jest niezwykle wszechstronnym środkiem pielęgnacyjnym i higienicznym. Możesz je wykorzystywać nie tylko do mycia twarzy lub ciała, ale również do prania odzieży. Stopniowo, popularne w czasach PRL-u szare mydło, zastąpiły bardziej zaawansowane kosmetyki. Były przyjemniejsze w użyciu i miały ładniejsze zapachy. Za to mydło szare jest o wiele bardziej ekologiczne. Nie ma żadnego zapachu i występuje w postaci niewielkiej kostki w brunatnym kolorze (obecnie można kupić także szare mydło w płynie).
Jego najważniejszy składnik to sole potasowe kwasów tłuszczowych. Pozostałe występujące w nim składniki to:
Tego rodzaju mydło tworzy się w procesie zmydlania wodorotlenkiem potasu z tłuszczy palmowych o najwyższej możliwej jakości. Szare mydło jest produktem ekologicznym, ponieważ nie ma w swoim składzie substancji zapachowych, ani sztucznych barwników. Jest ono przyjazne dla skóry nawet alergicznej ze względu na swój wyjątkowo prosty skład. Szare mydło jest wegańskie.
Popularne mydło wraca do łask. Co warto o nim wiedzieć?
Účinky sírového mydla
Zloženie: Palmový olej, síra, kokosový olej, olivový olej, voda, hydroxid sodný, chlorid sodný, soľ z mŕtveho mora, oxid titaničitý, EDTA, BHT.
Szare mydło – co to za kosmetyk, właściwości, zastosowanie
Szare mydło jest znane w Polsce od dziesiątek lat. Po raz pierwszy wyprodukowano je w 1918 roku pod nazwą Biały Jeleń. Do dziś dla wielu osób to po prostu synonim tego produktu. Szare mydło inaczej nazywa się mydłem potasowym ze względu na jego skład chemiczny. Jakie są jego właściwości i kiedy po nie sięgać?
- Szare mydło – co to jest?
- Jaki jest skład szarego mydła?
- Właściwości szarego mydła
- Zastosowanie szarego mydła
- Czy można się podmywać szarym mydłem?
- Pozostałe właściwości szarego mydła
- Czy szare mydło może uczulać?
- Jak zrobić szare mydło?
- Gdzie kupić szare mydło i ile kosztuje?
U nas zapłacisz kartą