"Sposoby przyspieszenia dojrzewania pryszcza"

Przechowywanie

Zasady są wspólne dla wszystkich. Owoce najlepiej dojrzewają na słonecznym parapecie lub w koszyku stojącym w słońcu – przeważnie zajmuje to około tygodnia. Jeżeli nie zjecie ich od razu w całości to reszta ląduje w lodówce w szklanym pojemniku lub owinięta folią spożywczą – tak przetrwa 1-2 dni.

Zaczynamy od ananasa. Od kiedy nauczyłam się go dojrzewać jest moim ulubionym owocem – idealnie sprawdza się w owsiance lub w zielonych koktajlach.

W sklepie przeważnie traficie na owoce ananasa, które są jasno żółte, mają zielone liście i są bardzo twarde. Taki owoce jest jeszcze surowy i powinien poleżeć na słonecznym parapecie około tygodnia (w gorące lato zajmie to krócej). Po tym czasie skórka ściemnieje – zrobi się ciemno pomarańczowa lub nawet brązowa, liście uschną a od spodu pojawi się biała pleśń. Jeżeli dodatkowo po naciśnięciu na skórkę poczujecie słodki zapach to jest to znak, że ananas jest gotowy do zjedzenia.

Wiem, że w marketach sprzedawane są połówki lub ćwiartki ananas – nie polecam ich kupować bo będziecie mieli okazję zjeść owoce właśnie na surowo a w takiej formie nie uda Wam się ich dojrzeć – prędzej się zepsują. Zawsze kupujcie owoce ananasa w całości.

Czy przekrojone awokado dojrzeje?

Pamiętajcie, żeby sprawdzić dojrzałość awokado, nie musicie (a nawet nie powinniście) go przekrawać. Wystarczy, że delikatnie naciśniecie palcem na skórkę. Dojrzały owoc, który nadaje się już do konsumpcji, będzie miękki. Wyraźnie ugnie się pod wpływem nacisku, ale gdy tylko cofniecie palec, wróci do swojej właściwej formy (jeżeli wgniecenie pozostanie, będzie to wskazywało na to, że awokado nie jest już świeże). Jeżeli skórka jest twarda i nie poddaje się sile nacisku, oznacza to, że owoc jest niedojrzały.

Jeżeli jednak natrafiliście na tę poradę już po fakcie, nie obawiajcie się – przekrojone awokado dojrzeje bez żadnego problemu. Może się jednak zdarzyć, że odsłonięta część miąższu przybierze ciemny kolor i wyschnie. Żeby zminimalizować to ryzyko, ułóżcie obie połówki na talerzyku, miąższem do spodu.

Pryszcze - leczenie

Stosuje się różne metody w zależności od nasilenia i rodzaju trądziku. Terapia jest zwykle długotrwała. Przy łagodnym przebiegu wystarcza stosowanie miejscowych preparatów zawierających retinoidy, nadtlenek benzoilu, antybiotyki (erytromycyna i klindamycyna), kwas azelainowy. W średnio- lub bardzo nasilonym trądziku grudkowo-krostkowym stosuje się doustnie antybiotyki najczęściej z grupy tetracyklin. W cięższych postaciach trądziku, przy przewlekłym przebiegu choroby oraz oporności na inne formy leczenia stosuje się pochodne witaminy A, która działa na łojotok, nadmierne rogowacenie ujść przewodów łojowych oraz odczyn zapalny. Uwaga! W związku z działaniem uszkadzającym płód konieczne jest bezwzględne unikanie ciąży przez cały czas trwania leczenia witaminą A oraz po jego zakończeniu.

Odradza się celowe opalanie cery z wypryskami, w związku z tym, że pod wpływem promieni ultrafioletowych dochodzi do nasilenia istniejących zaburzeń złuszczania naskórka, w efekcie czego następuje pogorszenie stanu skóry skłonnej do trądziku w okresie jesiennym.

Jak przechowywać awokado, aby dojrzało?

Jeżeli nie chcecie lub nie możecie czekać przez 7 dni, możecie pomóc owocom w dojrzewaniu. Wystarczy, że umieścicie awokado w papierowej torebce i szczelnie ją zamkniecie, np. plastikowym klipsem. Co zmienia ten prosty zabieg? Spieszymy z wyjaśnieniem.

W trakcie dojrzewania, awokado wydziela etylen. To naturalny hormon roślinny, którego zadaniem jest stymulacja procesu dojrzewania. Co istotne, warzywa i owoce produkują tę substancję nawet po zerwaniu. To właśnie dlatego, niedojrzałe okazy po pewnym czasie stają się całkowicie rozwinięte. Etylen jest gazem, więc zamykając owoc w papierowej torebce, doprowadzicie do sytuacji, w której substancja zacznie się kumulować na małej przestrzeni. Owoc wchłonie jej więcej i dzięki temu – szybciej dojrzeje. O ile szybciej? Ten prosty zabieg skróci niezbędny czas do 3-4 dni.

To wciąż zbyt długo? Żaden problem! Wystarczy, że zwiększycie dopływ etylenu. Bez obaw, nie musicie stosować żadnych chemicznych rozpylaczy. Musicie tylko umieścić w tej samej torbie inne owoce lub warzywa, które wytwarzają tę substancję w dużych ilościach. Należą do nich:

  • jabłka,
  • morele,
  • mango,
  • gruszki,
  • papaja,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • banany,
  • pomidory (dotyczy to wyłącznie dojrzałych okazów).

iStock

Jak bardzo wpłynie to na proces dojrzewania owocu? Będziecie zaskoczeni – awokado w towarzystwie odpowiednio dobranych „sąsiadów” stanie się dojrzałe po jednym dniu, maksymalnie po dwóch dniach.

Zdarzają się sytuacje, w których nawet jeden dzień to za długo. Wystarczy, że wyobrazicie sobie prosty scenariusz. Za kilka godzin mają wpaść znajomi na spotkanie, na którym chcecie podać pyszne guacamole. Wychodzicie do sklepu, szukacie dojrzałego awokado, ale na półce są tylko niedojrzałe owoce. Czyżby szykowała się towarzyska katastrofa? Otóż, nie! W ostateczności możecie posiłkować się sztuczką, która sprawi, że owoce dojrzeją nie w ciągu trzech dni, nie po jednym dniu, a po kilkunastu minutach!

Składniki aktywne, które sprawdzą się w kremach do pielęgnacji skóry normalnej to nawilżające Kwas hialuronowy i Hydromanil, łagodzący i przeciwzapalny żel z aloesu, ekstrakt z jabłka o działaniu nawilżającym i antyoksydacyjnym , bogaty w garbniki i sole mineralne ekstrakt z zielonej herbaty lub regenerujący skwalan.

Czytaj dalej...

Ocet nagietkowy pełni funkcje ochronne włosów przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi jak suszenie, farbowanie, szamponami, które wysuszają skórę głowy prowadzą do łupieżu i osłabienia włosów, które stają się kruche i łamliwe.

Czytaj dalej...

Trwała na rzęsy nie jest wskazana w przypadku częstych infekcji oczu, zapalenia spojówek, tendencji do podrażnień oka i skóry wokół oka, niedawnym zabiegu chirurgicznym oka lub jego okolic, występowania jęczmienia na oku, posiadania delikatnych i kruchych rzęs.

Czytaj dalej...

Awokado sprawdzi się doskonale w pielęgnacji cery dojrzałej właśnie dzięki zawartości witaminy E, która dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym spowalnia proces starzenia i ujędrnia ją, pozwalając zachować młodość na długo.

Czytaj dalej...