Objawy uczulenia na cytrusy u dorosłych - Warto wiedzieć
Opóźniona alergia na cytrusy
Uczulające związki chemiczne obecne w cytrusach (zwane haptenami) powodują kontaktowe zapalenie skóry [4], które bywa niekiedy błędnie uznawane za atopowe zapalenie skóry. Reakcje alergiczne mogą wywoływać konkretne substancje zapachowe takie jak:
- hydroksycytronellal,
- cytral
- limonen (główny zapach występujący w skórkach cytrusów).
Hydroksycytronellal występuje w olejku lawendowym, pomarańczowym, geranium i trawie cytrynowej. Cytral w olejku pomarańczowym, cytrynowym i z melisy lekarskiej. Cytronelol, w olejku cytrynowym, różanym, z melisy lekarskiej, pomarańczowym, czyli w kosmetykach organicznych [4]. Limonen w olejku kminkowym i pomarańczowym oraz eukaliptusowym. Cząstka limonenu cytryny stanowi lustrzane odbicie limonenu pomarańczy co sprawia, że cytryna pachnie dokładnie odwrotnie do pomarańczy [5].
Istnieją też hapteny odpowiedzialne za reakcje fototoksyczne (skóra nie reaguje na sam hapten, lecz dopiero nad wpływem słońca) i należące do rodzin kumaryn i furokumaryn [6]. Skądinąd są to miłe rodakom zapachy traw w sianie czy żubrówce. Objawem alergii na kolejny hapten- cytronelol jest alergiczny wyprysk kontaktowy powietrznopochodny. Olejek ten zjedzony w aromatycznych pokarmach może wywołać zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła albo wyprysk rozsiany na skórze całego ciała, kiedyś nazywany „typu id”. Częstość alergii na cytronelol: 0,5% chorych zakwalifikowanych do testów płatkowych z powodu przewlekłego, nawracającego wyprysku [4].
Alergia na cytrusy
Cytrusy to owoce najczęściej spożywane na świecie. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne, w tym przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Są także źródłem wielu witamin i minerałów. Jednocześnie, u około 10% osób ze skazą uczuleniową, mogą powodować alergię pokarmową, skórną i oddechową, wyjątkowo wstrząs anafilaktyczny [1].
„Cytrusowe” zapalenie alergiczne obejmuje różne mechanizmy immunologiczne. Wiąże się z reakcjami krzyżowymi wobec wspólnych alergenów warzyw, ziół, orzechów i innych owoców w ich miąższu, skórce czy pestkach [2]. Może także występować w związku z haptenami olejków eterycznych [3,4] oraz z innymi zagrożeniami (pleśnie).
Sposoby radzenia sobie z uczuleniem na cytrusy – jak złagodzić objawy
Uczulenie na cytrusy może być bardzo uciążliwe, ale istnieje wiele sposobów, które mogą pomóc złagodzić objawy. Oto kilka skutecznych metod:
- Unikaj cytrusów: Najważniejszą i najprostszą metodą radzenia sobie z uczuleniem na cytrusy jest unikanie ich spożywania. Wyklucz z diety owoce takie jak pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny i limonki.
- Używaj zamienników: Jeśli nie możesz sobie wyobrazić swojej diety bez cytrusów, spróbuj używać zamienników. Na rynku dostępne są produkty bez cytrusów, które mogą zastąpić tradycyjne składniki w przepisach.
- Zwracaj uwagę na składniki: Przy zakupie produktów spożywczych czytaj etykiety i sprawdzaj czy nie zawierają cytrusów. Należy być ostrożnym, ponieważ cytrusy mogą być obecne w wielu produktach, nawet tych, które na pierwszy rzut oka nie wydają się zawierać tego składnika.
- Konsultuj się z lekarzem: Jeśli podejrzewasz, że jesteś uczulony na cytrusy, skonsultuj się z lekarzem. Może on zalecić odpowiednie testy i zaproponować leczenie, które pomoże złagodzić objawy uczulenia.
W przypadku uczulenia na cytrusy ważne jest, aby być świadomym swojego stanu i podejmować odpowiednie środki ostrożności. Zastosowanie się do powyższych wskazówek może pomóc złagodzić objawy i poprawić jakość życia. Jednak pamiętaj, że każdy organizm jest inny, dlatego ważne jest skonsultowanie się z lekarzem w celu uzyskania indywidualnych wskazówek i leczenia.
U nas zapłacisz kartą