Warzywa i owoce jako naturalne lekarstwo na wypadanie włosów

Co na wypadanie włosów, czyli inne sposoby na utratę włosów

Jak powstrzymać wypadanie włosów? Oprócz właściwej diety, która ma za zadanie uchronić nas przez niedoborami lub brakiem niezbędnych substancji odżywczych, warto poddać się zabiegom wzmacniania całego organizmu. Tak będzie działać akupunktura, ale też inne naturalne metody, np. homeopatia. Homeopatia jest terapią kompleksową, ogólnoustrojową i także doprowadza organizm do równowagi. Potrafi również podratować kondycję osłabionych włosów, docierając do przyczyny tej dolegliwości.

Terapeuta medycyny naturalnej pomoże także dobrać odpowiednie zioła, które zahamują proces utraty włosów, polepszą ich kondycję i wpłyną pozytywnie na funkcjonowanie całego ustroju.

Nie zapominajmy o właściwej pielęgnacji. O włosy trzeba dbać od wewnątrz organizmu, ale pielęgnacja zewnętrzna jest także bardzo istotna. Stosujmy właściwe szampony i odżywki, najlepiej oparte na bazie naturalnych ziół, bez konserwantów i zbędnych dodatków chemicznych.

Polecane są zwłaszcza kosmetyki do włosów zawierające:

  • aloes
  • witaminy A i E
  • ceramidy
  • olejek jojoba
  • masło karite
  • olej z awokado
  • kolagen

Związki te ochraniają nie tylko włosy, lecz działają też na skórę głowy, regenerując ją i chroniąc przed podrażnieniami.

Zwróćmy uwagę, aby włosy myć delikatnie, nie wycierać gwałtownie trąc ręcznikiem, nie suszyć gorącym powietrzem z suszarki. Powstrzymajmy się także przed inwazyjnymi zabiegami fryzjerskimi, takimi jak trwała ondulacja, prostowanie włosów czy ich farbowanie, ponieważ osłabiają one znacznie strukturę włosa i mieszki włosowe.

Pamiętajmy, że wypadanie włosów nie dzieje się bez przyczyny i zazwyczaj związane jest z jakimś niekorzystnym procesem, który zachodzi w naszym ciele. Normalna jest utrata około 100 włosów dziennie i takie zjawisko nie powinno budzić niepokoju. Jednak gdy tracimy więcej włosów, a tendencja do coraz skromniejszej fryzury utrzymuje się i/lub nasila, powinniśmy skonsultować się ze specjalistą, ponieważ stan taki może oznaczać poważniejszą dolegliwość i musi być zdiagnozowany.

Łysienie a dieta bezglutenowa

Wielu pacjentów borykających się z łysieniem, zawdzięcza ten stan nieodpowiedniej diecie. Wypadanie włosów często wiąże się z brakami witaminowo-mineralnymi. W związku z tym dieta powinna być różnorodna i zawierać wiele składników odżywczych. Istotne jest dostarczenie odpowiednich ilości żelaza, cynku, selenu, magnezu, siarki, miedzi czy witaminy A oraz B. Z tego względu należy zadbać o to, by codzienny jadłospis był bogaty w warzywa i owoce a także nasiona, słonecznik lub dynia.

W przypadku zachorowania na celiakię zniszczone przez gluten kosmki jelitowe uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych. U osób z celiakią odnotowuje się niedostateczną ilość m.in. witamin A oraz E. Co ważniejsze niedobór tej pierwszej odpowiada za zaburzenia we wchłanianiu cynku. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Suplementacja witamin i minerałów w diecie bezglutenowej.

Cierpiąc na celiakię mimo wszelkich starań można nie być w stanie zaspokajać dziennego zapotrzebowania na mikroelementy. Odwrócenie tej sytuacji gwarantuje jedynie przejście na dobrze zbilansowaną dietę bezglutenową. Istnieją przypadki, w których takie działanie dało pożądane skutki i włosy przestały wypadać, a nawet zaczęły odrastać. Tak też było w sytuacji wspomnianego 14-letniego chłopca z Włoch. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku dieta musi być ułożona przez specjalistę. Nieopatrznie skomponowany jadłospis w takiej sytuacji, może wyrządzić jeszcze więcej szkód.

Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?

Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.

Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.

Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).

Orzechy włoskie na gęste włosy

Orzechy włoskie są jednymi z najcenniejszych nasion, korzystnie wpływającymi na nasze zdrowie. Niektórzy porównują ich kształt do półkul mózgowych, twierdząc że oddziałują korzystnie na pracę mózgu.

Biorąc pod uwagę wskazania medycyny chińskiej do spożywania orzechów włoskich, jako silnie wzmacniających nerki, odpowiedzialnych między innymi za dobrą pracę mózgu i siłę umysłu, takie stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe.

Spożywając orzechy włoskie dostarczamy do organizmu dużą ilość dobroczynnych kwasów omega-3. Są one także bogatym źródłem:

Zawierają kwas foliowy i sporo witamin z grupy B oraz mnóstwo wartościowych aminokwasów.

Medycyna chińska przypisuje orzechom włoskim zdolność do hamowania procesu siwienia włosów, a nawet przywracania oryginalnej barwy włosom, które już posiwiały. Jeśli zatem dostrzegamy na skroniach siwe „gniazdka”, włączmy do codziennego jadłospisu garść tych drogocennych pyszności.

Z innych produktów, które warto spożywać w celu wzmocnienia nerek, można wymienić między innymi:

Kolor czarny przypisany jest nerkom, zatem pożywienie o tej barwie będzie miało dobroczynny wpływ na ten ważny narząd.

Dieta na włosy, które wypadają – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis w diecie przy wypadających włosach:

śniadanie: komosanka na mleku sojowym z zarodkami pszennymi, pomarańczą, orzechami brazylijskimi posypana nasionami chia oraz świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
drugie śniadanie: garść orzechów włoskich i brazylijskich, pomarańcza.
lunch: pomidorowa włoska zupa rybna z grzankami z razowego pieczywa.
obiad: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami, sałatką z brokuła, papryki, natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
kolacja: sałatka z makrelą wędzoną, jajkiem, ciecierzycą, szpinakiem, sosem z oleju rzepakowego zimno tłoczonego, musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu z grzankami z razowego pieczywa.

Data publikacji: 24.06.2021

Data aktualizacji: 20.12.2022

Bibliografia

  1. H. M. Almohanna, A. A. Ahmed, J. P. Tsatalis, A. Tosti, The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review, "Dermatology and Therapy", nr 9 (1) 2019.
  2. E. L. Gio, K. Rajani, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, "Dermatol Pract Concept", nr 7 (1) 2017.
  3. D. H Rushton, Nutritional factors and hair loss, "Clinical and Experimental Dermatology", nr 27 (5) 2002.
  4. J. Qi, L. A. Garza, An Overview of Alopecias, "Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine", nr 4 (3) 2014.
  5. I. Wawer, Dietetyczne niedobory mikroskładników i suplementacja w chorobach neurologicznych, "Neurologia Praktyczna", nr 6 2017.

Inne publikacje autora

Wszelkie znaczne spadki poziomu progesteronu oraz poziomu estrogenów czy znaczny wzrost poziomu prolaktyny również potęguje przerzedzenie włosów u kobiet, a do tego typu skoków poziomu hormonów dochodzi szczególnie w okresie poporodowym i w okresie karmienia piersią.

Czytaj dalej...

Ważnym aspektem w zakresie wsparcia przechodzenia przez utratę tego atrybutu urody jest przede wszystkim przygotowanie osoby chorującej na możliwą utratę, ale również pokazanie możliwości, opcji, jakie posiada w swojej sytuacji włosowej.

Czytaj dalej...

Wytyczne resuscytacji 2021 Europejska Rada Resuscytacji, Polska Rada Resuscytacji 2021, Kraków; Rozdział 5 Zaawansowane zabiegi resuscytacyjne u dorosłych; 152, Rozdział 6 Zatrzymanie krążenia w sytuacjach szczególnych; 189, 214-216.

Czytaj dalej...

Kluczowa może być również informacja, że przyjmujesz inne leki przeciwdepresyjne lub działające w jakikolwiek sposób na ośrodkowy układ nerwowy, a także w razie przyjmowania preparatów takich jak flekainid , metoprolol, omeprazol, cymetydyna, flekainid, propafenon.

Czytaj dalej...