Warzywa i owoce jako naturalne lekarstwo na wypadanie włosów
Celiakia a wypadanie włosów – badania
Pierwszy głębiej zbadany przypadek łysienia plackowatego w kontekście celiakii miał miejsce w 1995 we Włoszech. Z 4. numeru publikacji Zdrowie i Dobrostan Neurocentrum wynika, że testom poddano 14-letniego chłopca, który nie miał włosów zarówno na głowie, jak i na ciele. Wprowadzono u niego bezglutenową dietę, po której stosowaniu włosy zaczęły odrastać. W związku z tym kontynuowano w tej sprawie praktykę kliniczną, badając kolejne grupy pacjentów. Zaistniały przypadki, w których powiązanie celiakii z wypadaniem włosów było wyraźne. Jednak realny procent takich spraw nie był na tyle duży, by jednoznacznie uznać to za regułę. Włoscy lekarze zalecili jednak, że u wszystkich osób cierpiących na łysienie powinny być wykonywane testy pod kątem celiakii, czy nietolerancji glutenu w ogóle. Dziś jednak wiadomo, że statystycznie częściej stwierdza się celiakię u chorych na łysienie niż w przypadku populacji ogólnej.
Łysienie podobnie, jak różnego rodzaju dolegliwości gastryczne, skórne, czy psychiczne mogą być jednym z objawów charakterystycznych dla celiakii. Co prawda nie występuje tak często, jak np. wzdęcia, biegunki, trądzik, afty, czy bóle głowy, jednak wymieniane jest w niemal każdym naukowym wywodzie traktującym o objawach nietolerancji glutenu. Jest jednak na tyle rzadkim przypadkiem, że niektórzy zupełnie pomijają związek nietolerancji glutenu z wypadaniem włosów. Zdarza się tak, że leczy się łysienie różnego rodzaju wcierkami, odżywkami, a nawet sterydami nie zwracając szczególnej uwagi na tę kwestię.
Łysienie plackowate jest specyficzną i najczęściej występującą formą utraty włosów. Polega na powstawaniu rozległych plam w kształcie placków i może występować zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Jednak aż w 66% dotyka ono osób poniżej 30 roku życia. Wspólnym mianownikiem łysienia plackowatego i celiakii jest fakt, że są to choroby autoimmunologiczne, które wynikają z zetknięcia się antygenów z przeciwciałami. Oznacza to, że pod wpływem określonych czynników organizm zaczyna atakować własne tkanki. W przypadku celiakii dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych, a w przypadku łysienia plackowatego mieszków włosowych.
Łysienie a dieta bezglutenowa
Wielu pacjentów borykających się z łysieniem, zawdzięcza ten stan nieodpowiedniej diecie. Wypadanie włosów często wiąże się z brakami witaminowo-mineralnymi. W związku z tym dieta powinna być różnorodna i zawierać wiele składników odżywczych. Istotne jest dostarczenie odpowiednich ilości żelaza, cynku, selenu, magnezu, siarki, miedzi czy witaminy A oraz B. Z tego względu należy zadbać o to, by codzienny jadłospis był bogaty w warzywa i owoce a także nasiona, słonecznik lub dynia.
W przypadku zachorowania na celiakię zniszczone przez gluten kosmki jelitowe uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych. U osób z celiakią odnotowuje się niedostateczną ilość m.in. witamin A oraz E. Co ważniejsze niedobór tej pierwszej odpowiada za zaburzenia we wchłanianiu cynku. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Suplementacja witamin i minerałów w diecie bezglutenowej.
Cierpiąc na celiakię mimo wszelkich starań można nie być w stanie zaspokajać dziennego zapotrzebowania na mikroelementy. Odwrócenie tej sytuacji gwarantuje jedynie przejście na dobrze zbilansowaną dietę bezglutenową. Istnieją przypadki, w których takie działanie dało pożądane skutki i włosy przestały wypadać, a nawet zaczęły odrastać. Tak też było w sytuacji wspomnianego 14-letniego chłopca z Włoch. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku dieta musi być ułożona przez specjalistę. Nieopatrznie skomponowany jadłospis w takiej sytuacji, może wyrządzić jeszcze więcej szkód.
Co na wypadanie włosów, czyli inne sposoby na utratę włosów
Jak powstrzymać wypadanie włosów? Oprócz właściwej diety, która ma za zadanie uchronić nas przez niedoborami lub brakiem niezbędnych substancji odżywczych, warto poddać się zabiegom wzmacniania całego organizmu. Tak będzie działać akupunktura, ale też inne naturalne metody, np. homeopatia. Homeopatia jest terapią kompleksową, ogólnoustrojową i także doprowadza organizm do równowagi. Potrafi również podratować kondycję osłabionych włosów, docierając do przyczyny tej dolegliwości.
Terapeuta medycyny naturalnej pomoże także dobrać odpowiednie zioła, które zahamują proces utraty włosów, polepszą ich kondycję i wpłyną pozytywnie na funkcjonowanie całego ustroju.
Nie zapominajmy o właściwej pielęgnacji. O włosy trzeba dbać od wewnątrz organizmu, ale pielęgnacja zewnętrzna jest także bardzo istotna. Stosujmy właściwe szampony i odżywki, najlepiej oparte na bazie naturalnych ziół, bez konserwantów i zbędnych dodatków chemicznych.
Polecane są zwłaszcza kosmetyki do włosów zawierające:
- aloes
- witaminy A i E
- ceramidy
- olejek jojoba
- masło karite
- olej z awokado
- kolagen
Związki te ochraniają nie tylko włosy, lecz działają też na skórę głowy, regenerując ją i chroniąc przed podrażnieniami.
Zwróćmy uwagę, aby włosy myć delikatnie, nie wycierać gwałtownie trąc ręcznikiem, nie suszyć gorącym powietrzem z suszarki. Powstrzymajmy się także przed inwazyjnymi zabiegami fryzjerskimi, takimi jak trwała ondulacja, prostowanie włosów czy ich farbowanie, ponieważ osłabiają one znacznie strukturę włosa i mieszki włosowe.
Pamiętajmy, że wypadanie włosów nie dzieje się bez przyczyny i zazwyczaj związane jest z jakimś niekorzystnym procesem, który zachodzi w naszym ciele. Normalna jest utrata około 100 włosów dziennie i takie zjawisko nie powinno budzić niepokoju. Jednak gdy tracimy więcej włosów, a tendencja do coraz skromniejszej fryzury utrzymuje się i/lub nasila, powinniśmy skonsultować się ze specjalistą, ponieważ stan taki może oznaczać poważniejszą dolegliwość i musi być zdiagnozowany.
Jakie składniki diety są ważne dla włosów?
Odpowiedź na to pytanie jest często trudna, biorąc pod uwagę różne przyczyny ich wypadania. Niektóre składniki są jednak niezbędne do prawidłowej pracy mieszków włosowych, dlatego warto dbać o różnorodną i zbilansowaną dietę na co dzień.
Żelazo
Żelazo jest składnikiem, którego niedobór wywołuje anemię. Jednym z jej objawów są wypadające włosy. Żelazo można znaleźć głównie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, ale znajduje się ono również w fasoli, grochu, soczewicy, chlebie żytnim czy kaszy gryczanej. Należy pamiętać, że żelazo zawarte w produktach roślinnych wchłania się dużo gorzej niż to pochodzące ze źródeł zwierzęcych.
Cynk
Niedobory cynku również mogą prowadzić do wzmożonej utraty włosów. Źródłem cynku są m.in.:
- ryby,
- ostrygi,
- mięso,
- wątróbka,
- jaja,
- ser żółty,
- kasza gryczana ,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika.
Biotyna
Witaminą istotną dla włosów jest biotyna . Jej niedobory, choć nie są częste, mogą przyczynić się do wypadania włosów. Biotyna znajduje się zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego (wątróbka, jaja, sardynki), jak i roślinnego (soja, orzechy włoskie, kalafior, migdały, szpinak).
Witamina B12
Kolejną ważną witaminą jest witamina B12 , której brak również skutkuje anemią i wypadaniem włosów. Jej niedobory często obserwowane są u osób ograniczających lub rezygnujących z mięsa i wszelkich produktów odzwierzęcych, ponieważ to one są jej głównym, dobrze przyswajalnym źródłem.
Na diecie wegańskiej i wegetariańskiej należy ją obowiązkowo suplementować.
Witamina D
Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin, a jej powszechnie występujący niedobór źle wpływa na kondycję całego organizmu, w tym również włosów. Zapotrzebowanie na witaminę D jest tylko w niewielkim stopniu pokrywane za pomocą diety. Możliwa jest jej synteza w organizmie poprzez wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych, jednak eksperci zalecają jej regularną suplementację w celu uniknięcia niedoborów.
Orzechy włoskie na gęste włosy
Orzechy włoskie są jednymi z najcenniejszych nasion, korzystnie wpływającymi na nasze zdrowie. Niektórzy porównują ich kształt do półkul mózgowych, twierdząc że oddziałują korzystnie na pracę mózgu.
Biorąc pod uwagę wskazania medycyny chińskiej do spożywania orzechów włoskich, jako silnie wzmacniających nerki, odpowiedzialnych między innymi za dobrą pracę mózgu i siłę umysłu, takie stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe.
Spożywając orzechy włoskie dostarczamy do organizmu dużą ilość dobroczynnych kwasów omega-3. Są one także bogatym źródłem:
Zawierają kwas foliowy i sporo witamin z grupy B oraz mnóstwo wartościowych aminokwasów.
Medycyna chińska przypisuje orzechom włoskim zdolność do hamowania procesu siwienia włosów, a nawet przywracania oryginalnej barwy włosom, które już posiwiały. Jeśli zatem dostrzegamy na skroniach siwe „gniazdka”, włączmy do codziennego jadłospisu garść tych drogocennych pyszności.
Z innych produktów, które warto spożywać w celu wzmocnienia nerek, można wymienić między innymi:
Kolor czarny przypisany jest nerkom, zatem pożywienie o tej barwie będzie miało dobroczynny wpływ na ten ważny narząd.
U nas zapłacisz kartą