Czy Wasabi pomaga na pryszcze?
Pěstování - několik informací v kostce
- Křen wasabi napěstuje nejlépe dělením kořenů nebo kořenovými řízky.
- Mrazuvzdorná vytrvalá bylina, preferuje stále vlhkou půdu v polostínu. Je schopna růst i ve vodě.
- Křen wasabi můžete pěstovat i v nádobách, ale pokud je necháte vyschnout, rostliny rychle uhynou.
- Pro zálivku se doporučuje dešťová voda.
- Rostliny musejí růst tři až pět let, než je začnete sklízet jako kořenovou plodinu.
Lidské řeči jsou jako wasabi - mělo by se jimi šetřit.
JOHN GRCEN, PAPÍROVÁ MĚSSTA (2008)
- bakterie - antibakteriální účinky
- viry - antivirové účinky
- houby, plísně - protihoubové účinky, antimykotikum
- vdechování výparů - uvolňování dutin
Křen wasabi - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování
Křen wasabi (latinsky Wasabia japonica, synonymně Eutrema japonicum) neboli japonský křen patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceael), zahrnující mimo jiné právě křen selský, ředkvičky, ředkev, hořčici, brokolici nebo potočnici lékařskou. Rod Wasabia (Eutrema) má původ v Japonsku a je tvořen pouze třemi druhy, které rostou hlavně podél horských potoků. Wasabia japonica byla pěstována již od desátého století n. l., a to v Japonsku, kde se stále využívá jako potravina i k léčebným účelům. Kultivar Wasabia japonica Wasabi představuje japonský ekvivalent západního křenu selského (Armoracia rusticanal), ač může mít mnohem pronikavější chuť.
V současnosti se wasabi v Japonsku hojně pěstuje a jako výsledek zvyšujícího se mezinárodního zájmu o sushi a další japonské pokrmy ho dokonce komerčně produkují země jako Anglie či Spojené státy.
V Japonsku pochází většina produkce ze speciálních certifikovaných ploch, aby byla zajištěna optimální kvalita, čistota a zdravá sklizeň.
Vysoká poptávka v Japonsku ironicky vedla k nutnosti dovozu wasabi, od producentů z Číny, Tchaj-wanu, Nového Zélandu i ze Spojených států.
Co se jeví jako podzemní oddenek či kořen, je ve skutečnosti pod zem zapuštěný stonek. V japonských kuchyních se wasabi tradičně připravuje s pomocí struhadla oroshigane s jemnými hroty (jako žraločí kužel).
Co se týče pěstovní, jde o mrazuvzdornou vytrvalou zeleninu. Preferuje stále vlhkou půdu v polostínu. Je schopna růst i ve vodě.
Wasabi przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie wasabi
Zapewne każdy z nas kojarzy sushi, gwiazdę japońskiej kuchni. Jednak sushi nie istnieje bez charakterystycznej zielonkawej pasty, która słynie ze swojej niezwykłej mocy, czyli bez wasabi. Ten niezwykle ostry dodatek to jedno z najdroższych i najostrzejszych warzyw świata. Posiada nie tylko unikatowy smak, ale także wiele walorów prozdrowotnych.
- Historia zielonego wasabi
- Wasabi – antidotum na zatrucia pokarmowe
- Jak powinno się uprawiać wasabi?
- Jak przygotować wasabi?
- Wasabi – z czym to się je?
- Czy warto jeść wasabi?
Jak przygotować wasabi?
Pastę wasabi można samodzielnie przygotować we własnej kuchni, jeśli oczywiście uda nam się zdobyć korzeń tej rośliny. Najpierw należy dobrze umyć kłącze chrzanu, a najlepiej dodatkowo je jeszcze wyszczotkować, aby było całkowicie gładkie, bez żadnych wypustek. Idealny korzeń powinien być koloru zielonego, z kolei barwa powinna być soczysta i jednolita. Korzeń trzemy na tarce pod kątem 90 stopni. Sproszkowany korzeń wasabi stanowi podstawę do przygotowania pasty. Jeśli nie chcemy od razu wykorzystać całego produktu, proszek spokojnie możemy przechować w lodówce. By z proszku przyrządzić pastę, trzeba zmieszać ją z wodą: około 50 gram pasty na 100 ml wody. Kulkę z powstałej papki należy pozostawić w pokojowej temperaturze na kilka minut. Taki zabieg jest to potrzebny do uzyskania pełnego aromatu tej przyprawy.
Koniecznie należy pamiętać, aby w trakcie robienia pasty nie pochylać się za bardzo nad naczyniem, bo można boleśnie podrażnić sobie oczy. Pastę wasabi można oczywiście kupić gotową, która jest dostępna na wielu sklepowych półkach w supermarketach. Najczęściej sprzedawana jest w tubkach lub słoiczkach. Pasta charakteryzuje się wyrazistym zapachem, a w smaku jest tak ostra, że nawet spożycie niewielkiej jej ilości potrafi wycisnąć łzy z oczu i przyprawić nas o pieczenie języka. Mimo tego zielona pasta nie zraża miłośników kuchni japońskiej, a wręcz przeciwnie.
U nas zapłacisz kartą