Witaminy i ich rola w leczeniu trądziku różowatego
Dieta na trądzik różowaty: co powinna zawierać?
Na nasilenie objawów trądziku różowatego niekiedy kluczowy wpływ ma nasza dieta i nawyki żywieniowe. Oczywiście z pomocą diety nie pozbędziemy się w 100% problemu trądziku różowatego, ale możemy wyraźnie zmniejszyć jego objawy, a niektóre nawet zlikwidować. Ogromną moc niosą za sobą produkty bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy – wpływają bowiem na poprawę kondycji skóry i łagodzą stan zapalny. W jakie zatem składniki powinna obfitować dieta na trądzik różowaty?
1. Makro- i mikroelementy
Szczególnie korzystne działanie w przebiegu trądziku różowatego wykazują makro- i mikroelementy, które wspomagają procesy regeneracji skóry. Należą do nich przede wszystkim:
- siarka – znajdziemy ją w warzywach liściastych, suszonych owocach, fasolce, rybach morskich,
- selen – znajduje się naturalnie w orzechach brazylijskich, soczewicy i grochu, a także w skorupiakach,
- żelazo – znajduje się m.in. w roślinach strączkowych, nasionach, wołowinie, wątróbce, żółtku jaja, otrębach,
- cynk – znajduje się w drożdżach, pieczywie razowym, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, przetworach mlecznych, roślinach strączkowych, kaszach razowych, cebuli,
- krzem – znajduje się w kapuście, ogórkach, rzodkiewkach.
2. Witaminy
Witaminy są także bardzo ważne w leczeniu trądziku różowatego. Szczególnie korzystne dla poprawy kondycji cery z tym problemem dermatologicznym, są następujące witaminy:
- witamina A – znajduje się w pomarańczowych owocach i warzywach (ziemniaki, marchew, morele, dynia) oraz w szpinaku, jarmużu, wątróbce, tranie, wiśniach,
- witamina B2 – znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, migdałach, grochu i fasoli, a także w grzybach i małżach,
- witamina B5 – znajduje się w soi, jajach, bananach, rybach, otrębach pszennych, a także w pomarańczach i melonach,
- witamina B7 – znajduje się w orzechach włoskich, orzechach ziemnych, jajach, grzybach, kalafiorze,
- witamina C – znajduje się m.in. w owocach róży, rokitnika, derenia, czarnej porzeczki, a także w truskawkach oraz cytrusach, w witaminę C obfitują ponadto zielone warzywa (szczególnie nać pietruszki, koper, brukselka, jarmuż, brokuł),
- witamina E – jej źródłem są żółtka jaj, pestki dyni, kiełki zbóż, nasiona słonecznika, oleje roślinny, orzechy.
Trądzik różowaty - objawy
W przypadku trądziku różowatego występują różne objawy i mają różne nasilenie u poszczególnych pacjentów. Zwykle choroba przebiega z okresami zaostrzeń i remisji. Wyróżnia się dwie główne postaci trądziku różowatego. Charakterystyczny dla pierwszej postaci jest rumień występujący w środkowej części twarzy (głównie na nosie i przylegających do nosa częściach policzków). Natomiast w drugiej postaci, zwanej także postacią przerostową (guzkową), główny objaw to przerost tkanki widoczny jako nieregularne pogrubienie skóry. Najczęstszym objawem jest przerost dotyczący nosa – na nosie pojawiają się zgrubienia. Rzadziej zajęte miejsca obejmują podbródek, czoło i policzki. Typowe cechy towarzyszące obejmują znaczny przerost gruczołów łojowych i tłustą skórę.
- pieczenie skóry w dotkniętych obszarach, które jest powszechne w trądziku różowatym. Produkty do pielęgnacji skóry mogą dodatkowo podrażniać skórę i nasilać objawy.
- obrzęk – obrzęk twarzy może wystąpić podczas epizodu zaczerwienienia lub po nim i może się utrzymywać nawet przez kilka dni
- suchość skóry, często z szorstkością i łuszczeniem
Co powoduje zaostrzenie objawów trądziku różowatego?
- narażenie na ekstremalne temperatury
- ekspozycja na słońce
- gorące napoje
- ostre potrawy
- alkohol
- ćwiczenia fizyczne
- podrażnienie związane ze stosowaniem kosmetyków lub leków na skórę
- stany emocjonalne, zwłaszcza gniew, wściekłość i zakłopotanie
- niektóre leki, takie jak kwas nikotynowy i leki rozszerzające naczynia krwionośne.
Co robić w razie wystąpienia objawów?
Jeżeli pacjent zaobserwuje powyższe zmiany chorobowe, powinien się udać do dermatologa w celu dokładnej oceny zmian i wdrożenia odpowiedniego leczenia.
3 Miód manuka na trądzik rózowaty
Naturalna maseczka do aplikacji miejscowej, składająca się w 90% z miodu manuka klasy farmaceutycznej z Nowej Zelandii i 10% gliceryny znacznie poprawiła trądzik różowaty po 2 mies. w porównaniu do kremu kontrolnego 7 .
Ta postać witaminy B3 znajdująca się w mięsie, rybach i pszenicy i znana jako nikotynamid lub niacynamid jest obiecująca w miejscowym leczeniu trądziku różowatego 2 . Krem nawilżający z tym składnikiem poprawił barierę skóry i nawilżenie twarzy w pewnym badaniu na pacjentach z trądzikiem różowatym 8 , zaś w innym odnotowano poprawę w przypadku żelu zawierającego metabolit nikotynamidu 9 . Wypróbuj produkt Niacinamide Boost marki 100% Pure, który zawiera wyłącznie niacynamid i naturalnie nawilżający kwas hialuronowy.
Leczenie trądziku — Jakie witaminy na trądzik różowaty?
Obecność w organizmie odpowiednich witamin może znacząco pomóc nam w walce z trądzikiem różowatym. Szczególnie zalecane są te, o działaniu przeciwłojotokowym (witaminy B2 i PP) i redukującym zaczerwienienia (witamina C). Można je znaleźć w zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej i zmiany swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi nam co jeść przy trądziku różowatym.
Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym
Kremożel Rokitnikowy Dr Duda
Piśmiennictwo:
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017, 7(4): 31-37
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010, 64: 439-450
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019,
46(3): 219-225
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-
rosacea-flare-ups
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic
review. Acta Derm Venereol. 2017,97(1):7–9
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018, 23(1): 1-5
Trądzik różowaty – leczenie i profilaktyka
Trądzik różowaty jest chorobą przewlekłą i nie do końca wyjaśnioną. Dlatego nie ma jeszcze postępowania terapeutycznego, które mogłoby zagwarantować pełne wyleczenie. Jednak odpowiednio dobrane terapie mogą poprawić komfort i jakość życia osób chorujących na Rosacea .
Trądzik różowaty – leczenie przyczynowe
W każdym stadium trądziku różowatego pacjent powinien unikać czynników powodujących powstawanie i zaostrzanie objawów choroby. Osoby ze zdiagnozowanym trądzikiem różowatym powinny zrezygnować z:
- alkoholu,
- palenia papierosów,
- mocnej kawy,
- gorących i ostrych potraw,
- nagłych zmiany temperatury,
- ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe,
- kosmetyków zawierających np. mentol, alkohol czy kamforę.
Drażnienie mechaniczne, stres, korzystanie z solarium i sauny oraz duży wysiłek fizyczny również nasilają objawy trądziku.
Leczenie miejscowe
Terapia farmakologiczna powinna kierować się przede wszystkim stadium klinicznym choroby. W leczeniu miejscowym stosowane są:
- metronidazol w stężeniu 0,75-1% wykazuje działanie bakteriobójcze oraz pierwotniakobójcze. Działa na stany zapalne (krosty, guzki i grudki).
- iwermektyna – w stężeniu 1% działa przeciwzapalnie oraz przeciwpasożytniczo na nużeńca ludzkiego Demodex – jedną z wymienionych wyżej przyczyn trądziku różowatego. Jest alternatywą dla metronidazolu.
- klindamycyna – działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo, stosowana w stężeniu 1-2,5%.
- erytomycyna – działa bakteriostatycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwpierwotniakowo, w stężeniu 0,5-2,5%.
- retinoidy – tretinoina w stężeniu 0,025-0,05%, adapalen 0,1% (niestety mogą działać drażniąco), dlatego też jedynie retinaldehyd o słabszym działaniu przeciwzapalnym wykazuje mniejsze działanie drażniące i może być bezpiecznie stosowany.
- kwas azelinowy – w stężeniu 15-20% w różnych postaciach działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.