Skuteczne sposoby na wypadanie włosów - Co stosować?
Wpływ makroelementów na wypadanie włosów: cynk, siarka i selen
Makroelementy to pierwiastki, które stanowią nie mniej niż 0,01% masy każdego człowieka. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a ich niedobory powodują osłabienie organizmu. Jednym z istotnych makroelementów jest cynk, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Włosy powstają dzięki aminokwasom, a cynk jest rodzajem kontrolera i katalizatora, ponieważ kontroluje metabolizm aminokwasów.
Ma to wpływ na tworzenie keratyny i wchłanianie witaminy A, która reguluje pracę gruczołów łojowych. Dobowe zapotrzebowanie na cynk to 15-20 miligramów, a znajdziemy go głównie w ostrygach, wątrobie wołowej, indyku, cebuli i zielonym groszku. Kolejny bardzo ważny pierwiastek to siarka, która wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Siarka jest podstawowym składnikiem keratyny, czyli białka występującego w skórze, włosach i paznokciach. Pierwiastek odgrywa dużą rolę w procesie regeneracji naskórka i hamuje starzenie się skóry. Siarka będąc budulcem włosów odpowiada za ich kondycję. To właśnie od siarki zależy czy włosy będą lśniące. Składnik ten odnajdziemy w wielu szamponach i odżywkach oferowanych przez rynek kosmetyczny. Siarkę znajdziemy w jajkach, orzechach, mleku, roślinach strączkowych, awokado, fasoli, grochu, pomidorach. Selen również jest bardzo ważny w kwestii odżywienia włosów, ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne. Wraz z witaminą E chroni włosy przed promieniowaniem słonecznym. Selen zapobiega przesuszaniu włosów i wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Odnajdziemy go w pestkach dyni, orzechach brazylijskich i włoskich, jajkach, dorszu, tuńczyku i kaszach.
Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?
Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.
Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.
Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).
Dieta na włosy, które wypadają – przykładowy jadłospis
Oto przykładowy jadłospis w diecie przy wypadających włosach:
śniadanie: komosanka na mleku sojowym z zarodkami pszennymi, pomarańczą, orzechami brazylijskimi posypana nasionami chia oraz świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
drugie śniadanie: garść orzechów włoskich i brazylijskich, pomarańcza.
lunch: pomidorowa włoska zupa rybna z grzankami z razowego pieczywa.
obiad: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami, sałatką z brokuła, papryki, natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
kolacja: sałatka z makrelą wędzoną, jajkiem, ciecierzycą, szpinakiem, sosem z oleju rzepakowego zimno tłoczonego, musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu z grzankami z razowego pieczywa.
Data publikacji: 24.06.2021
Data aktualizacji: 20.12.2022
Bibliografia
- H. M. Almohanna, A. A. Ahmed, J. P. Tsatalis, A. Tosti, The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review, "Dermatology and Therapy", nr 9 (1) 2019.
- E. L. Gio, K. Rajani, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, "Dermatol Pract Concept", nr 7 (1) 2017.
- D. H Rushton, Nutritional factors and hair loss, "Clinical and Experimental Dermatology", nr 27 (5) 2002.
- J. Qi, L. A. Garza, An Overview of Alopecias, "Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine", nr 4 (3) 2014.
- I. Wawer, Dietetyczne niedobory mikroskładników i suplementacja w chorobach neurologicznych, "Neurologia Praktyczna", nr 6 2017.
Inne publikacje autora
U nas zapłacisz kartą