Skuteczne leki na receptę na wypadanie włosów - Wszystko, co musisz wiedzieć
Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?
Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.
Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.
Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).
Żelazo, chrom i miedź
Pomocne okażą się także żelazo, chrom i miedź, które zapobiegają wypadaniu włosów i je wzmacniają. We wchłanianiu żelaza bierze udział hemoglobina. Atom żelaza dostarczony z pożywieniem wbuduje się wiązaniem hemowym w hemoglobinę, dzięki czemu zyska zdolność wiązania tlenu w płucach i transportu go do tkanek. Aby żelazo mogło związać się z hemoglobiną musi być wchłonięte z pokarmu do krwi. Większość pokarmów zawiera mało żelaza lub jest ono mało przyswajalne.
Przygotowanie żelaza do wchłonięcia rozpoczyna się już w żołądku i następuje tutaj podstawowy proces wnikania żelaza z jelit do krwi. Jest to skomplikowany proces, w którym biorą udział liczne enzymy i witaminy. Wapń i magnez to dwa minerały, które współdziałają ze sobą w procesie zapobiegania wypadania włosów. Pamiętać jednak należy, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin i minerałów jest szkodliwy.
Co na wypadanie włosów? Tabletki, Witaminy czy Zioła
Zastanawiasz się co stosować na wypadanie włosów? Niedobór witamin i minerałów może znacznie osłabić organizm i wpłynąć na gęstość i kondycję włosów. Do problemu wypadania włosów należy podejść kompleksowo, czyli wykryć jego przyczynę, wyleczyć i zapobiegać. Pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji włosów lub jej odbudowie są suplementy i witaminy, które bez problemu można dostać w aptece. Należy pamiętać, że nie jest to leczenie przyczynowe wypadania włosów.
Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie zdrowej diety bogatej w witaminy i minerały, a także spożywanie dobroczynnych ziół. Polecane jest wykonywanie domowych maseczek, które pomogą wzmocnić, odżywić włosy, a także pobudzić je do wzrostu. W ostatnim czasie modne stało się olejowanie włosów, które pomaga zatrzymać w nich wodę. Istnieje wiele metod leczniczych, a także naturalnych, które doprowadzą do wzmocnienia włosów i ograniczenia ich wypadania.
Wpływ makroelementów na wypadanie włosów: cynk, siarka i selen
Makroelementy to pierwiastki, które stanowią nie mniej niż 0,01% masy każdego człowieka. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a ich niedobory powodują osłabienie organizmu. Jednym z istotnych makroelementów jest cynk, który jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Włosy powstają dzięki aminokwasom, a cynk jest rodzajem kontrolera i katalizatora, ponieważ kontroluje metabolizm aminokwasów.
Ma to wpływ na tworzenie keratyny i wchłanianie witaminy A, która reguluje pracę gruczołów łojowych. Dobowe zapotrzebowanie na cynk to 15-20 miligramów, a znajdziemy go głównie w ostrygach, wątrobie wołowej, indyku, cebuli i zielonym groszku. Kolejny bardzo ważny pierwiastek to siarka, która wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Siarka jest podstawowym składnikiem keratyny, czyli białka występującego w skórze, włosach i paznokciach. Pierwiastek odgrywa dużą rolę w procesie regeneracji naskórka i hamuje starzenie się skóry. Siarka będąc budulcem włosów odpowiada za ich kondycję. To właśnie od siarki zależy czy włosy będą lśniące. Składnik ten odnajdziemy w wielu szamponach i odżywkach oferowanych przez rynek kosmetyczny. Siarkę znajdziemy w jajkach, orzechach, mleku, roślinach strączkowych, awokado, fasoli, grochu, pomidorach. Selen również jest bardzo ważny w kwestii odżywienia włosów, ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne. Wraz z witaminą E chroni włosy przed promieniowaniem słonecznym. Selen zapobiega przesuszaniu włosów i wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Odnajdziemy go w pestkach dyni, orzechach brazylijskich i włoskich, jajkach, dorszu, tuńczyku i kaszach.
U nas zapłacisz kartą