Wypadanie włosów a niedobór witaminy - Przyczyny, Objawy i Sposoby Leczenia

Niski poziom witaminy D – co zrobić?

W przypadku bardzo niskiego poziomu witaminy D w organizmie lekarz może zlecić przyjmowanie preparatów z tą witaminą. Warto również uzupełnić dietę w produkty bogate w ten związek oraz wychodzić na spacer, kiedy tylko wyjdzie zza chmur słońce. Osoby o jasnej karnacji powinny przebywać na słońcu minimum 15 minut dziennie, natomiast osoby o ciemnej karnacji mogą potrzebować dwa, trzy razy więcej czasu, by wytworzyć taką samą ilość witaminy D.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D zależy od kilku czynników, m.in. od wieku, stanu zdrowia. Szacuje się, że przeciętne zapotrzebowanie to 400 jm (10 mikrogramów na dobę), ale nie więcej niż 4000 jm (100 mikrogramów na dobę). Zdaniem lekarzy najlepiej suplementować witaminę D3 (cholekalcyferol).

Ważne! W Polsce od października do marca praktycznie synteza skórna witaminy D nie występuje. W tym czasie zaleca się suplementację tej witaminy, ale pod kontrolą lekarza, by uniknąć niebezpiecznych dla zdrowia skutków ubocznych. To ważne, bo witaminę D można również przedawkować. Jej nadmiar prowadzić zwiększenia ilości wapnia w organizmie ( hiperkalcemia ), co może osłabiać kości i powodować uszkodzenie nerek oraz serca.

Dieta i jej wpływ na zdrowie włosów

Wpływ odżywiania i diety na kondycję włosów stanowi ciągle obszar badań. Niektóre witaminy i składniki mineralne wpływają na regulację stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, które są ważnymi mechanizmami promującymi wypadanie włosów.

Niektóre składniki odżywcze mogą:

  • przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu,
  • naprawiać uszkodzenia w komórkach,
  • przywracać równowagę i wzrost włosów.

Kwasy omega 3

Mają działanie przeciwzapalne, uczestniczą w budowaniu odporności. Lepsza regulacja stanu zapalnego, prawidłowa odporność mają wpływ na kondycję włosów. Więcej o kwasach omega 3 znajdziesz w artykule: Kwasy omega-3 i omega-6 – czy masz ich wystarczającą ilość w diecie?

Żelazo

Niedobór żelaza często występuję u kobiet z wypadaniem włosów, a markerem jego niedoboru jest ferrytyna. Mieszki włosowe są jednym z magazynów ferrytyny, który zaczyna być opróżniany w stanach niedoboru żelaza. Ferrytyna jest kierowana do krążenia ustrojowego, aby zabezpieczyć prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego. Zatrzymuje to wzrost włosa, a następnie promuje jego wypadanie.

Żelazo jest również elementem potrzebnym do konwersji zmagazynowanego hormonu tarczycy T3 do formy aktywnej T4, czym przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tego gruczołu. Więcej o niedoborach żelaza w organizmie i o tym, jak je zbadać, przeczytasz w artykule: Niedobór żelaza w organizmie

Witamina C

Prawidłowy jej poziom jest niezbędny do optymalnego wchłaniania żelaza, niedobór witaminy C prowadzi do słabszej dostępności żelaza w organizmie. Witamina C jest również antyoksydantem, bierze udział w eliminacji stresu oksydacyjnego w ludzkim organizmie.

Przyczyny wypadania włosów

Przyczyny te są różnorodne i zależą od wielu czynników. Nagła utrata włosów może wynikać z takich problemów jak schorzenia wewnątrzustrojowe, choroby zakaźne związane z podwyższoną temperaturą, zaburzenia hormonalne, genetyka czy źle dobrana dieta. Ponadto często mają związek z restrykcyjną, wyniszczającą dietą, silnym stresem, stanem zapalnym organizmu, porodem, odstawieniem antykoncepcji, sezonowym wypadaniem włosów, anomalią skóry głowy, niewłaściwą pielęgnacją, nieleczonym łojotokowym zapaleniem skóry, lekami oraz poważnymi operacjami chirurgicznymi i chemioterapią.

Jeżeli wypadanie włosów jest stopniowe i nasila się z roku na rok, może to być wynik czynników dziedzicznych. Inne przyczyny to niewłaściwa pielęgnacja skóry głowy oraz zbyt intensywne zabiegi fryzjerskie, które mogą prowadzić do zauważalnych przerzedzeń.

Po co nam witamina D?

Witamina D jest klasyfikowana jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach. W rzeczywistości pod tą nazwą kryją się różne związki steroidowe. Zalicza się do nich: cholekalcyferol (witamina D3), znajdujący się głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego, ergokalcyferol (witamina D2), znajdujący się głównie w tkankach roślin, drożdżach oraz grzybach, oraz kalcyferol (witamina D1). Witamina D jest ważna, ponieważ pomaga wchłaniać wapń oraz fosfor z diety i właśnie dlatego uważa się, że jest witaminą niezbędną dla zdrowia kości i mięśni. Zwykle dostarczamy ją wraz z pożywieniem, np. jedząc tłuste ryby (łosoś, sardynki, śledź i makrela), czerwone mięso (stek, wątróbka), żółtka, czy żywność wzbogacaną w tę witaminę. Jednak jest ona przyswajana zwykle w postaci nieaktywnej i wymaga działania promieni słonecznych na skórę, by się uaktywnić (to dlatego nazywa się ją słoneczną witaminą).

  • wypadanie włosów ,
  • zmęczenie, bez wyraźnej przyczyny,
  • ból kości ,
  • bóle kręgosłupa, zwłaszcza w okolicach dolnej części pleców,
  • bóle mięśni,
  • częste zachorowania na infekcje, zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.

Jeśli masz jakiekolwiek objawy wymienione powyżej i podejrzewasz, że możesz mieć niedobór witaminy D, powinieneś odwiedzić swojego lekarza rodzinnego w celu wykonania badania na oznaczenie poziomu witaminy D we krwi.

Wypadanie włosów – przyczyny

Na skórze głowy mamy 100 tys. mieszków włosowych. Aż 90% włosów jest w fazie wzrostowej, tzw. fazie anagenu. Aby faza wzrostu przebiegała bez problemu, potrzebne są składniki odżywcze, gwarantujące niezakłócony przebieg tego procesu.

U zdrowego człowieka całkowicie fizjologiczne jest wypadanie do 100 włosów dziennie. Jeśli zauważymy nadmierną utratę włosów, jest to wskazaniem do poszukiwania przyczyn takiego stanu.

Nadmierne wypadanie włosów i łysienie mogą być spowodowane wieloma czynnikami. To na przykład:

  • predyspozycje genetyczne,
  • nadmierny i długotrwały stres,
  • niezbalansowana dieta,
  • nadużywanie alkoholu i palenie papierosów,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • leki,
  • zmiany równowagi hormonalnej spowodowane chorobą (np. niedoczynność tarczycy) lub występujące w ciąży czy w okresie menopauzy.

Styl życia jest bardzo ważnym czynnikiem determinującym wypadanie włosów. Istnieją doniesienia o bliźniakach, u których – pomimo identycznego profilu genetycznego – stopień wypadania włosów jest różny. Jest to wynikiem narażenia na inne czynniki środowiskowe i innego stylu życia.

Najważniejsza będzie dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT , prawidłowe nawodnienie organizmu, owoce i warzywa pełne cennych makro i mikroelementów czy też produkty bogate w witaminy z grupy B takie jak zielone warzywa, orzechy, jaja, mięso, wątróbka i ryby.

Czytaj dalej...

Ważnym aspektem w zakresie wsparcia przechodzenia przez utratę tego atrybutu urody jest przede wszystkim przygotowanie osoby chorującej na możliwą utratę, ale również pokazanie możliwości, opcji, jakie posiada w swojej sytuacji włosowej.

Czytaj dalej...

Najważniejsza będzie dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT , prawidłowe nawodnienie organizmu, owoce i warzywa pełne cennych makro i mikroelementów czy też produkty bogate w witaminy z grupy B takie jak zielone warzywa, orzechy, jaja, mięso, wątróbka i ryby.

Czytaj dalej...

Mechanizmy reklamowe są wykorzystywane przez nas oraz naszych partnerów do budowania kontentu reklamowego w naszym serwisie lista partnerów może ulegać zmianie, jej aktualną wersję zawsze znajdziesz w tym miejscu.

Czytaj dalej...