Tradzik rozowaty - Tajemniczy i Piorunujący Wpływ na Skórę
Leczenie trądziku różowatego ocznego
W leczeniu odmiany ocznej trądziku różowatego, często wymagana jest terapia lekami
doustnymi. Ponadto stosuje się specjalne krople oraz maści do oczu i skóry powiek. Zmiany
nierzadko lokalizują się także na skórze wokół oczu, dlatego należy zadbać o odpowiednią
pielęgnację tych okolic. Zaleca się stosowanie kosmetyków dedykowanych specjalnie do skóry
z trądzikiem różowatym.
Krótki skład, niska cena, wysoka wydajność – czy nie tego oczekujemy od kosmetyków? Niestety spełnienie tych oczekiwań bywa trudne. Kosmetyki albo są drogie albo nieskuteczne, jednak nie musi tak być. Jest pewien produkt na zmarszczki, który łączy niską cenę i dużą skuteczność.
9 sposobów na trądzik różowaty - leczenie i zapobieganie
Jest on przewlekłym stanem zapalnym skóry, który dotyka ok. 5-10% populacji 1 . Atakuje przede wszystkim twarz, a jego objawy obejmują zaczerwienienie, zwłaszcza na nosie i policzkach, pajączki (widoczne, popękane naczynka krwionośne), suchą, szorstką i swędzącą skórę, plamy pogrubionej skóry oraz problemy z oczami, takie jak suchość, swędzenie i opuchlizna oczu.
- 1 Niektóre pokarmy i napoje mogą zaostrzać trądzik różowaty
- 2 Trądzik różowaty może być oznaką chorych jelit
- 3 Miód manuka na trądzik rózowaty
- 4 Przyjmuj witaminę B3 na trądzik różowaty
- 5 Przyjmuj omega-3 na trądzik różowaty
- 6 Odstresuj się
- 7 Zadbaj o pielęgnację skóry
- 8 Cynk może być pomocny w leczeniu trądziku różowatego
- 9 Wypróbuj ziół
Typowymi metodami leczenia są kremy na receptę, takie jak miejscowe sterydy, oraz antybiotyki doustne, ale mogą one powodować znaczące skutki uboczne. Te pierwsze mogą powodować wysokie ciśnienie krwi i hamować pracę układu odpornościowego, podczas gdy te drugie - nierzadko wywołują biegunkę, infekcje drożdżakowe i oporność bakterii 2 .
Jakie są pozaskórne objawy trądziku piorunującego?
Poza typowymi objawami skórnymi, trądzik piorunujący charakteryzuje występowanie objawów ogólnoustrojowych, takich jak gorączka, osłabienie, utrata masy ciała, bóle mięśniowe, zapalenie wielostawowe i wynikające z niego bóle stawów. Zazwyczaj zajęte są stawy kolanowe, biodrowe i krzyżowo-biodrowe.
Możliwe jest nawet jałowe zapalenie szpiku kostnego z częstym zajęciem stawu mostkowo-obojczykowego oraz pojawienie się rumienia guzowatego. Czasami dochodzi również do bolesnego powiększenia wątroby i śledziony (hepatosplenomegalii).
W badaniach laboratoryjnych stwierdza się wzrost wykładników stanu zapalnego – OB, CRP, leukocytozę, neutrofilię, a także niedokrwistość chorób przewlekłych, podwyższone stężenie aminotransferaz i białkomocz.
Trądzik różowaty – czym jest?
Zazwyczaj choroba ta pojawia się po raz pierwszy w wieku dorosłym, pomiędzy 30. a 50. rokiem życia, jednak bywa, że cierpią na nią dzieci i nastolatki lub osoby starsze. Dotyka ona zarówno kobiety, jak i mężczyzn.
Wbrew nazwie trądzik różowaty ma niewiele wspólnego z trądzikiem pospolitym. Klasyczny trądzik jest najczęściej powodowany przez namnażające się bakterie C. acnes i objawia się nadmierną produkcją sebum i stanem zapalnym oraz związanymi z tym krostami, zaskórnikami i przebarwieniami potrądzikowymi . W przypadku trądziku różowatego bakterie C. acnes nie mają większej roli w rozwoju choroby. Nie towarzyszy jej również nadmierne wydzielanie sebum. To ważne, ponieważ do pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym nie zaleca się produktów przeznaczonych dla skóry trądzikowej.
Podobny jest natomiast wpływ na komfort życia osób zmagających się zarówno z trądzikiem pospolitym, jak i trądzikiem różowatym. Zmiany skórne związane z trądzikiem różowatym są wyraźnie widoczne, mogą więc wpływać na niską samoocenę i złe samopoczucie.

1 Niektóre pokarmy i napoje mogą zaostrzać trądzik różowaty
Uważa się, że niektóre pokarmy i napoje zaostrzają trądzik różowaty. W ankiecie przeprowadzonej wśród ponad 400 pacjentów przez National Rosacea Society 78% uczestników zmieniło dietę z powodu trądziku różowatego, a 95% osób z tej grupy zaobserwowało późniejszą redukcję zaczerwienienia 3 . Typowe bodźce to m.in. gorąca kawa i herbata, alkohol, przyprawy, ostre sosy, pieprz cayenne i pokarmy zawierające aldehyd cynamonowy, takie jak pomidory, czekolada i cytrusy 4 .
Warto prowadzić dziennik żywieniowy, aby ustalić, czy istnieją powiązania między danymi pokarmami i napojami a objawami, a następnie sprawdzić, czy ich wyeliminowanie przyniesie poprawę. Współpraca z doświadczonym ekspertem w celu zidentyfikowania wszelkich alergii pokarmowych jest również dobrym pomysłem.
