"Sposoby przyspieszenia dojrzewania pryszcza"

Tak powstaje pryszcz

Bakterie uwalniają enzymy (lipazy) rozkładające obojętne tłuszcze łoju na mniejsze cząstki (wolne kwasy tłuszczowe). Właśnie te kwasy tłuszczowe powodują powstawanie stanów zapalnych. Wzrasta liczba zakażonych komórek i wydzieliny wypełnającej woreczek. Jest tam coraz mniej miejsca, przez co nasila się nacisk na ścianki mieszka włosowego zablokowanego czopem rogowym. W pewnym momencie ścianki nie wytrzymują nacisku, pękają, a zawartość rozlewa się na otaczającą tkankę. Powstaje ostry stan zapalny, tworzą się krosty.

Trądzik pospolity może mieć różne etapy. Pierwsza odmiana trądziku charakteryzuje się zaskórnikami utrzymującymi się przez miesiące, a nawet lata, w okresie dojrzewania. Rozróżnia się zaskórniki otwarte i zamknięte. W zaskórnikach zamkniętych ujście mieszka jest zatkane, spod skóry prześwituje biaława grudka, czop łojowo-rogowy. Często dochodzi do zakażeń i nagromadzenia się ropy, ponieważ zawartość mieszka nie może się wydostać na zewnątrz. W zaskórnikach otwartych ujście się nie domyka, widoczny jest czarny punkt. Nie ma on nic wspólnego z brudem, jak się powszechnie uważa. Czarny kolor spowodowany jest utlenianiem się czopu rogowo-tłuszczowego. Kolejnym etapem trądziku jest jest acne papulopustolosa. W zaskórniku powstały już zmiany zapalne, grudki i krosty. Ten etap może ciągnąć się latami. Prawie każda krosta pozostawia wklęsłą (rzadziej także wypukłą) bliznę. Jeśli trądzik się pogarsza, rozwija się raczej rzaska forma acne conglobata. W wyniku stanu zapalnego wokół mieszka tworzą się guzkowate nacieki i ropne, a po ich ustąpieniu pozostają blizny wklęsłe i wypukłe.

AWOKADO

Jeżeli traficie na takie z gładką skórką to zadanie jest proste – należy poczekać aż owoc zmięknie a jego płaski ogonek z łatwością da się wyjąć – pod nim powinien pokazać się żółty kolor miąższu. Jeżeli kupicie awokado z karbowaną, zwykle twardszą skórką (niekiedy ciemno zieloną lub nawet brązową) to rozpoznanie tego czy owoce jest już dojrzały odbędzie się poprzez sprawdzanie ogonka – jak odchodzi to owoc będzie gotowy do zjedzenia – miąższ ma być miękki, łatwy do pokrojenia nożem lub wyjęcia łyżeczką. Awokado idealnie sprawdzi się na kanapkach lub jako dodatek do sałatek. Aby nie ściemniało skropcie miąższ sokiem z cytryny lub w sałatce pozostawcie pestkę z awokado (do wyjęcia przed zjedzeniem reszty).

A awokado to tłuszcze i to w dużej ilości (15 g w 100 g miąższu) ale oprócz nasyconych są i te dobre dla nas czyli jednonienasycone i wielonienasycone.

MANGO

Mango leżało na moim parapecie 10 dni i jeszcze kilka kolejnych dobrze by mu zrobiło – powinno być bardziej miękkie w dotyku. Ale nie chciałam dłużej czekać z obraniem więc przekroiłam je wzdłuż szerszego boku – około 1 cm obok ogonka, tak aby ominąć pestkę – i to samo z drugiej strony. Węższe boki są przeważnie dużo mniej obrośnięte miąższem ale można je również obrać. Tak pokrojone mango będzie doskonałym dodatkiem do owsianki lub jaglanki albo owocowej sałatki. Choć przyznam, że w Polsce mango nie pachnie tak intensywnie jak w tropikach to może być smacznym przypomnieniem wakacji. I do tego mango to źródło beta-karotenu (prowitaminy A).

mango w całości i mango obrane

Składniki aktywne, które sprawdzą się w kremach do pielęgnacji skóry normalnej to nawilżające Kwas hialuronowy i Hydromanil, łagodzący i przeciwzapalny żel z aloesu, ekstrakt z jabłka o działaniu nawilżającym i antyoksydacyjnym , bogaty w garbniki i sole mineralne ekstrakt z zielonej herbaty lub regenerujący skwalan.

Czytaj dalej...

W zależności od potrzeb skóry możemy wybrać kremy o bogatej, gęstej konsystencji, które będą działać odżywczo lub lżejsze kremy-żele, które sprawdzą się w pielęgnacji cer przetłuszczających się, z problemami trądziku.

Czytaj dalej...

Trwała na rzęsy nie jest wskazana w przypadku częstych infekcji oczu, zapalenia spojówek, tendencji do podrażnień oka i skóry wokół oka, niedawnym zabiegu chirurgicznym oka lub jego okolic, występowania jęczmienia na oku, posiadania delikatnych i kruchych rzęs.

Czytaj dalej...

W naszych przepisach skupimy się, by pokazać, jak awokado w pielęgnacji skóry może stać się sojusznikiem każdego, kto pragnie cieszyć się zdrową, promienną cerą nie narażając się na działanie sztucznych dodatków.

Czytaj dalej...