Zrozumienie i Zarządzanie Wypadaniem Włosów - Najważniejsze Informacje i Porady

Wypadanie włosów – co może być tego przyczyną?

Kondycja włosów w pewnym sensie odzwierciedla to, co dzieje się w organizmie. Są sytuacje, w których włosy nadmiernie wypadają i nie ma się na to wpływu. Należą do nich: predyspozycje genetyczne, poród, choroby autoimmunologiczne, wykorzystana w trakcie leczenia onkologicznego chemioterapia czy przejście skomplikowanych operacji chirurgicznych i zastosowana w ich trakcie narkoza. Czasem pojawiają się zaburzenia hormonalne, metaboliczne oraz choroby, które najlepiej skonsultować z lekarzem. Nieodpowiednia pielęgnacja skóry głowy i stres także wpływają na kondycję włosów negatywnie. Pomimo że w dobie suplementacji może wydawać się to mało prawdopodobne, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma także dieta.

Z czynników dietetycznych bardzo drastycznie działa niskokaloryczna dieta, która jest stosowana przez osoby odchudzające się na własną rękę. Żywienie ubogie w kalorie i białko doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie, a wśród nich także do nadmiernego wypadania włosów. Wszelkiego rodzaju głodówki mogą spowodować, że problem z przerzedzającą się fryzurą znacząco się nasili, a nowe włosy nie będą odrastać.

Aby wzmocnić włosy, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i biotyny (B7). Wpływają one na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz są potrzebne do wzrostu włosa. Bardzo pomocne są także kwasy omega-3, zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry głowy, walcząc przy okazji z procesami utleniania w organizmie. Niezbędne jest też włączenie do diety produktów bogatych w selen, cynk, żelazo.

Selen wraz z witaminą E opóźniają procesy starzenia komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa na tworzenie się keratyny – głównego budulca włosów. Ponadto wszystkie trzy wymienione składniki, tak jak kwasy omega-3, są świetnymi przeciwutleniaczami – chronią więc przed wolnymi rodnikami. Niedobór żelaza może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, a ta często odpowiada za osłabienie, siwienie i wypadanie włosów. Jest to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie na zdrowe włosy.

Kosmetyki na wypadanie włosów

Doskonałym wsparciem w walce z wypadaniem włosów są odpowiednio dobrane kosmetyki. Pielęgnacja włosów skłonnych do wypadania powinna rozpocząć się już w trakcie mycia, dlatego ważne jest, aby wybrać właściwy szampon. Idealne oczyszczenie i pielęgnację włosów osłabionych zagwarantuje Szampon Wzmacniający Elseve Full Resist , który posiada w składzie biotynę, witaminę B5 i argininę. Celem uzyskania maksymalnych efektów warto oprócz szamponu zastosować odżywkę z tej samej linii o nazwie Elseve Full Resist Stop Łamliwości , która zawiera te same cenne składniki wzbogacone o dodatkowe właściwości pielęgnacyjne.

Dla silniejszego odżywienia warto włączyć do pielęgnacji także Wielofunkcyjną maskę wzmacniającą Power Mask , również z gamy Elseve Full Resist. Wzmacnia osłabione włosy od nasady aż po same końce, a do tego może być używana na kilka sposobów: na skórę głowy w formie masażu cebulek, jako maska, a także jako odżywka bez spłukiwania lub krem bez spłukiwania.

Włosy wypadające i osłabione często posiadają skłonność do plątania, dlatego w linii Elseve Full Resist znalazł się Dwufazowy eliksir do włosów osłabionych z tendencją do wypadania . Posiada lekką formułę bez spłukiwania, która znacząco ułatwia rozczesywanie i jednocześnie odżywia kosmyki.

Dlaczego kosmetyki z serii Elseve Full Resist są tak skuteczne? To przede wszystkim efekt działania argininy, czyli podstawowego aminokwasu pełniącego ważną rolę w strukturze włókna włosa. Arginina ma udowodnione naukowo właściwości wzmacniające włosy oraz pobudzające je do wzrostu. Ponadto obecność witamin z grupy B, czyli biotyny i witaminy B, hamuje wypadanie włosów oraz je regeneruje.

Przyczyny wypadania włosów

Włosy naturalnie wypadają każdego dnia, a w ich miejsce pojawiają się nowe włosy.

Ilość wypadających włosów nie powinna jednak przekraczać 70-100 sztuk dziennie.

  • zaburzenia hormonalne,
  • niedobory żywieniowe,
  • odchudzanie i niedożywienie.

Wzmożone wypadanie włosów towarzyszy różnym schorzeniom, takim jak zespół policystycznych jajników (PCOS), niedoczynność lub nadczynność tarczycy, anemia, insulinooporność oraz hiperprolaktynemia.

Z problemem wypadających włosów często zmagają się również kobiety w ciąży. W trakcie ciąży zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych wzrasta, co może wiązać się z wystąpieniem ich niedoborów. Ich pojawienie się może skutkować zaburzeniami w prawidłowej produkcji włosów i ich wypadaniem. Dodatkowo tak intensywne zmiany hormonalne, które zachodzą w ciele przyszłej matki, wpływają na znaczne osłabienie włosów.

Dieta na włosy, które wypadają – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis w diecie przy wypadających włosach:

śniadanie: komosanka na mleku sojowym z zarodkami pszennymi, pomarańczą, orzechami brazylijskimi posypana nasionami chia oraz świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
drugie śniadanie: garść orzechów włoskich i brazylijskich, pomarańcza.
lunch: pomidorowa włoska zupa rybna z grzankami z razowego pieczywa.
obiad: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami, sałatką z brokuła, papryki, natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
kolacja: sałatka z makrelą wędzoną, jajkiem, ciecierzycą, szpinakiem, sosem z oleju rzepakowego zimno tłoczonego, musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu z grzankami z razowego pieczywa.

Data publikacji: 24.06.2021

Data aktualizacji: 20.12.2022

Bibliografia

  1. H. M. Almohanna, A. A. Ahmed, J. P. Tsatalis, A. Tosti, The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review, "Dermatology and Therapy", nr 9 (1) 2019.
  2. E. L. Gio, K. Rajani, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, "Dermatol Pract Concept", nr 7 (1) 2017.
  3. D. H Rushton, Nutritional factors and hair loss, "Clinical and Experimental Dermatology", nr 27 (5) 2002.
  4. J. Qi, L. A. Garza, An Overview of Alopecias, "Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine", nr 4 (3) 2014.
  5. I. Wawer, Dietetyczne niedobory mikroskładników i suplementacja w chorobach neurologicznych, "Neurologia Praktyczna", nr 6 2017.

Inne publikacje autora

Przyczyny wypadania włosów

Przyczyny te są różnorodne i zależą od wielu czynników. Nagła utrata włosów może wynikać z takich problemów jak schorzenia wewnątrzustrojowe, choroby zakaźne związane z podwyższoną temperaturą, zaburzenia hormonalne, genetyka czy źle dobrana dieta. Ponadto często mają związek z restrykcyjną, wyniszczającą dietą, silnym stresem, stanem zapalnym organizmu, porodem, odstawieniem antykoncepcji, sezonowym wypadaniem włosów, anomalią skóry głowy, niewłaściwą pielęgnacją, nieleczonym łojotokowym zapaleniem skóry, lekami oraz poważnymi operacjami chirurgicznymi i chemioterapią.

Jeżeli wypadanie włosów jest stopniowe i nasila się z roku na rok, może to być wynik czynników dziedzicznych. Inne przyczyny to niewłaściwa pielęgnacja skóry głowy oraz zbyt intensywne zabiegi fryzjerskie, które mogą prowadzić do zauważalnych przerzedzeń.

Wynika to z tego, że witamina D odpowiada między innymi za gospodarkę wapnia w organizmie, a witamina K2 MK-7 niejako transportuje wapń z całego organizmu do miejsca, w którym powinien się znaleźć kości.

Czytaj dalej...

Najważniejsza będzie dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT , prawidłowe nawodnienie organizmu, owoce i warzywa pełne cennych makro i mikroelementów czy też produkty bogate w witaminy z grupy B takie jak zielone warzywa, orzechy, jaja, mięso, wątróbka i ryby.

Czytaj dalej...

Ważnym aspektem w zakresie wsparcia przechodzenia przez utratę tego atrybutu urody jest przede wszystkim przygotowanie osoby chorującej na możliwą utratę, ale również pokazanie możliwości, opcji, jakie posiada w swojej sytuacji włosowej.

Czytaj dalej...

Najważniejsza będzie dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT , prawidłowe nawodnienie organizmu, owoce i warzywa pełne cennych makro i mikroelementów czy też produkty bogate w witaminy z grupy B takie jak zielone warzywa, orzechy, jaja, mięso, wątróbka i ryby.

Czytaj dalej...