Najlepszy krem do bardzo suchej skóry twarzy
Jak dbać o suchą skórę twarzy? Poradnik pielęgnacyjny krok po kroku.
Czy Twoja skóra jest ściągnięta, szorstka w dotyku, cienka z widocznymi suchymi skórkami? Próbowałaś już różnych kremów nawilżających, a problem cały czas jest bądź nawraca i z wiekiem się pogłębia?
Sucha skóra to problem, który jest tak ważny i trudny do rozwiązania, że postanowiłam napisać o nim specjalny artykuł. W tym poradniku pielęgnacyjnym krok po kroku dowiesz się, jak dbać o suchą skórę twarzy. Poznasz przyczyny, najlepsze kosmetyki i zabiegi dla suchej skóry, a także sposoby na nawilżenie i odżywienie skóry. Nie czekaj dłużej i zacznij działać. Przeczytaj ten artykuł i spraw, żeby Twoja skóra była piękna i zdrowa.
Co to jest sucha skóra i jak ją rozpoznać?
Głównym problemem dotyczącym cery suchej jest trudność w wyprodukowaniu przez skórę odpowiedniej ilości lipidów. To przyczynia się do odwodnienia skóry, ponieważ jest ona niedostatecznie osłonięta i traci wodę.
Cechy charakterystyczne suchej skóry:
- matowa, cienka, delikatna, mało elastyczna,
- szorstka, przesuszona, często napięta i swędząca,
- brak rozszerzonych porów,
- mało odporna na kontakt z patogenami, czynnikami chemicznymi, fizycznymi oraz alergenami,
- źle reaguje na wodę, bezpośrednio po umyciu odczucie ściągnięcia i/lub pieczenia,
- w okolicach oczu zauważalne drobne zmarszczki niezależnie od wieku,
- mało odporna na czynniki zewnętrzne: wiatr, mróz, ekspozycję na słońce, zmiany temperatury,
- rzadko pojawiają się na niej krostki,
- bardzo często delikatnie się łuszczy, a makijaż podkreśla to jeszcze bardziej.
Jak dieta wpływa na stan skóry?
Bardzo ważnym elementem terapii suchej skóry jest zwiększenie nawodnienia organizmu. Codziennie należy wypijać co najmniej 1,5 – 2 litrów wody. Woda działa dwutorowo: z jednej strony bezpośrednio zwiększa nawilżenie skóry, z drugiej zaś usprawnia prawidłowy przebieg procesów biochemicznych i syntezę składników zwiększających poziom nawilżenia skóry np. kwasu hialuronowego.
Drugim czynnikiem, mającym wpływ na stan nawilżenia skóry dieta. Posiłki powinny być komponowane z naturalnych produktów, będących źródłem witamin, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i składników mineralnych mających wpływ na stan nawilżenia skóry.
Jak niedobory pokarmowe wpływają na skórę?
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są ważne dla budowy bariery hydrolipidowej skóry i zapobiegają utracie wody przez naskórek,
- żelazo jest niezbędne dla transportu tlenu do komórek skóry i zapobiega jej bladości i szarości,
- cynk jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania gruczołów łojowych i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry,
- biotyna wpływa na metabolizm tłuszczów i białek w skórze, jej niedobór może powodować suchą i łuszczącą się skórę,
- brak witaminy B2 (ryboflawiny) może powodować suchą i popękaną skórę,
- brak witaminy B3 (niacyny) może powodować zapalenie skóry,
- witamina C jest niezbędna dla syntezy kolagenu, który odpowiada za jędrność i elastyczność skóry,
- witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed wolnymi rodnikami i starzeniem się,
- witamina A jest odpowiedzialna za prawidłowe rogowacenie naskórka i zapobiega nadmiernemu złuszczaniu się skóry.
Sucha skóra co jeść – produkty, które nawilżają i regenerują skórę:
- Witamina A – marchew, czerwona papryka, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie, śliwki, tran
- Witamina E – oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy, nasiona (dyni, słonecznika, sezamu), migdały, awokado, kiełki, rośliny strączkowe, gruboziarniste produkty zbożowe, warzywa zwłaszcza ciemnozielone (natka pietruszki, sałata, szpinak, szczypiorek, brokuły, jarmuż), otręby np. pszenne
- Witamina C – rokitnik, aronia, pokrzywa, szczypiorek, nać pietruszki, papryka, brukselka, kapusta, kalafior, kalarepa, brokuły, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, cytrusy truskawki, kiwi
- Kwasy omega 3 i 6 – tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka, śledź), skorupiaki, orzechy włoskie, oleje: rzepakowy, lniany, z ogórecznika, algi oraz fitoplankton morski
- Żelazo – wątroba, serce, mięczaki (m.in. małże, ostrygi), wołowina, tofu, soja, fasola biała, ciecierzyca, soczewica, natka pietruszki, brokuły, zielone liście, kakao. Ponadto warto łączyć te produkty z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
- Witamina D – węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela, żółtko jaja
U nas zapłacisz kartą