Domowy krem do twarzy z masłem shea - naturalna pielęgnacja dla zdrowej skóry
Przepis dla zaawansowanych – krem różany z masłem shea
Jeśli chcesz podkręcić swój krem, możesz dodać więcej składników, które wiesz, że przysłużą się twojej skórze.
Receptura na ok. 60 ml kremu
Faza olejowa:
- 5 ml masła shea
- 5 ml oleju z pestek moreli
- 5 ml olejku jojoba
- 2,5 g Olivem 1000
Faza wodna:
- 25 ml hydrolatu z róży
- 2 ml gliceryny roślinnej
- 10 ml soku z aloesu
Dodatki:
- 3 ml potrójnego kwasu hialuronowego
- 2 ml d-panthenolu
Fazę olejową należy podgrzać w rondelku „do czekolady” do ok. 60 stopni Celsjusza. Po rozpuszczeniu masła shea dodajemy 2,5 – 5 g Olivem 1000. Dokładnie mieszkamy do rozpuszczenia wszystkich składników.
Fazę wodną wlewamy do zlewki i podgrzewamy do ok. 75 stopni. Następnie wlewamy do rondelka z fazą olejową i energicznie mieszamy trzepaczką, przy wyłączonym ogniu. Po zagęszczeniu się emulsji nadal mieszamy, powoli studząc substancję. Wylewamy ciepłą kąpiel wodną i od teraz chłodzimy w zimnej wodzie. Po uzyskaniu temperatury 35-40 stopni można dodać kwas hialuronowy i d-panthenol, cały czas mieszając.
Gdy emulsja się schłodzi, można ją przelać do wyparzonego i najlepiej wydezynfekowanego słoiczka. Ja używam tylko szklanych pojemników, dzięki czemu mam pewność, że krem nie wejdzie w reakcję z opakowaniem. A poza tym unikam plastiku.
Do kremu można dodać eko konserwant, wówczas trwałość kremu przedłużymy do ok. dwóch miesięcy. Konserwantem może być też:
- olejek cytrynowy
- olejek lawendowy
- olejek z drzewa herbacianego (polecany do skóry z wypryskami)
Ja podobny krem zrobiłam dwa miesiące temu i nadal go używam. Jest fantastyczny jako odżywczy krem na noc, ale wchłania się naprawdę dobrze, więc osoby o suchej i normalnej cerze mogą używać go również na dzień.
Najlepsze przepisy na domowe kosmetyki z masłem shea
To kosmetyk, który nie tylko świetnie działa, ale fajnie wygląda, dlatego z powodzeniem możecie kogoś nim obdarować. Solne babeczki są bardzo cennym kosmetykiem, ponieważ wykorzystane w nich masło shea genialnie nawilża i poprawia stan skóry, a sól himalajska zawiera aż 84 minerały nieocenione w pielęgnacji ciała.
Masło shea rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Przelejcie masełko do silikonowych foremek. Poczekajcie, aż lekko ostygnie i dodajcie sól himalajską. Jej kryształki opadną na dno, ale nie rozpuszczą się. Odczekajcie jeszcze trochę (masło lekko stężeje) i dodajcie następną porcję solnych kryształków. Foremki wstawcie do lodówki, aby shea stężało całkowicie. Wystarczą 2 godziny, aby solne babeczki były gotowe do użycia.
TIP! Możecie wrzucić je do kąpieli, lub używać jako kostki do peelingu ciała. Jeśli macie w domu olejek eteryczny – możecie dodać po kropelce do każdej babeczki – nabierze ona właściwości aromaterapeutycznych 🙂
4. Mydło nagietkowe
Robimy mydełko nagietkowe! Mydełko na bazie maceratu z nagietka ma działanie nawilżające, łagodzące jest idealne do każdego rodzaju cery zwłaszcza podrażnionej, delikatnej i wrażliwej. Chcesz dowiedzieć się jak zrobić mydełko nagietkowe zapraszam na post :).
Uwaga! Jeżeli pierwszy raz robisz mydełko koniecznie przeczytaj podstawy TUTAJ.
W celu stworzenia własnego mydełka musisz poświęć trochę czasu ok 1,5-2h, aby na spokojnie przygotować wszystko, łącznie z posprzątaniem. Pamiętaj, że pracujesz ze żrącą substancją jaką jest wodorotlenek sodu tzw. soda kaustyczna najlepiej, aby małe dzieci (również zwierzątka psy, koty) nie kręciły się w pomieszczeniu, w którym wykonujesz mydło.
- trzy garnki ze stali nie rdzewnej na tłuszcze płynne, twarde i na wrzątek do kąpieli wodnej,
- szpatułki silikonowe-2szt
- wagę kuchenną,
- rękawice ochronne,
- google ochronne,
- blender,
- termometr,
- forma silikonowa lub drewniana (zabezpieczona papierem do pieczenia).
- odzież roboczą (najlepiej fartuch).
- 3 plastikowe pojemniczki z dziubkiem, z miarką najlepiej 1000ml. (na wodę destylowaną, wodorotlenek sodu, do odważania olejów i maseł).
Receptura:
- 500g macerat nagietkowy na bazie oliwa pomace, TUTAJ
- 200g olej rzepakowy, TUTAJ
- 100g olej ryżowy, TUTAJ
- 100g masło shea rafinowane, TUTAJ
- 150g olej kokosowy, TUTAJ
- 50g olej rycynowy, TUTAJ
- woda destyowana-250g, TUTAJ
- NaOH cz.d.a-130g, TUTAJ
- 31g olejku eterycznego-opcjonalnie TUTAJ
- foremka silikonowa, TUTAJ
- płatki nagietka, TUTAJ
Jak zrobić krem do twarzy - przepisy krok po kroku
Domowe kremy są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki oraz rondelek, miseczkę, szpatułkę, trzepaczkę i pojemniczek na krem. Miseczka i rondelek będą Ci potrzebne do przygotowania kąpieli wodnej. Pamiętaj także o zachowaniu kolejności poszczególnych opisywanych przez nas kroków.
A oto przepis na najprostszy, podstawowy krem nawilżający - lista składników:
- 30 ml oleju kosmetycznego lub masła Shea,
- 70 ml hydrolatu z aloesu (możesz go zastąpić naparem z ziół, na przykład rumianku czy lawendy),
- po kilka kropli gliceryny oraz olejku eterycznego,
- wosk pszczeli - ok. 5 g.
Sposób wykonania:
- jeśli zamiast hydrolatu postanowiłaś użyć naparu, przygotuj go wcześniej i lekko przestudź,
- odmierzoną ilość oleju lub masła umieszczamy w miseczce, miseczkę wstawiamy do rondla z gotującą się wodą. Kiedy olej będzie bardzo ciepły, dodajemy do niego 5 g emulgatora i energicznie mieszamy trzepaczką aż do połączenia się obydwu składników i uzyskania gładkiej konsystencji,
- ciągle mieszając, zestawiamy rondel z kuchenki,
- wylewamy gorącą wodę z rondelka i wlewamy zimną - w ten sposób temperatura oleju szybciej się obniży i będzie można dodać kolejne składniki,
- po osiągnięciu temperatury około 40 stopni Celsjusza możemy do fazy olejowej dodać składniki fazy wodnej - dodaj więc kilka kropli gliceryny, olejki eteryczne i witaminy w kroplach,
- kiedy krem wystygnie, ponownie wymieszaj go energicznie trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały, a krem nabrał puszystości. Przełóż go szpatułką do wyparzonego wcześniej słoiczka.
Domowe kosmetyki na bazie wody, do których nie dodajemy konserwantów, w szczególności kremy do twarzy, należy przechowywać w lodówce. Masz wtedy pewność, że krem jest świeży. Maksymalny czas użycia i przechowywania kremu to 5-7 dni.
Dlaczego woda nie łączy się z olejem?
Rządzą tu prawa fizyki i chemii. Woda jest cieczą polarną, a olej apolarną. Oznacza to, że cząsteczki wody oddziałują na siebie o wiele silniej niż cząsteczki oleju. Dlatego temu drugiemu tak trudno przeniknąć do struktury wody i się z nią połączyć. By to uzyskać, potrzebujemy działania emulgatora.
Emulgator to substancja, dzięki której powstaje emulsja. Emulgator działa na pograniczu związków, tworząc powiązania pomiędzy komórkami w postaci miceli. Micele to kompleksy komórek, które na zewnątrz mają olej, a wewnątrz wodę lub na odwrót. Mogą występować emulgatory jonowe: anionowo czynne i kationowo czynne, oraz niejonowe.
Emulgatory naturalne to m.in.: lecytyna, wosk pszczeli, steroidy, tłuszcz z wełny owczej. Inne emulgatory występujące na rynku to: alkohol cetylowy, guma ksantanowa, guma guar czy Olivem 1000. Ja używam Olivem 1000, który jest emulgatorem niejonowym tworzonym z pochodnych oliwy z oliwek. Jest to jeden z nielicznych emulgatorów dopuszczonych do użytku przez ekologiczne instytucje certyfikujące.
U nas zapłacisz kartą