Jak objawia się łuszczyca - Przegląd symptomów i sposobów leczenia
Gdzie najpierw pojawia się łuszczyca?
U wielu pacjentów pierwszym miejscem, w którym pojawia się łuszczyca, jest owłosiona skóra głowy. Ta odmiana łuszczycy określana jest jako łuszczyca skóry głowy. Łuszczyca w takim miejscu ciała bardzo często jest mylona z łupieżem. Zastosowanie u chorego na łuszczycę głowy szamponu na łupież powoduje, że zmiany bardzo mocno się zaogniają.
Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że przy łuszczycy niezwykle istotne jest stosowanie szamponów bezmydłowych. Szampony klasyczne stosowane u pacjentów chorych na łuszczycę będą powodowały coraz większą ilość zapaleń.
Po skórze głowy łuszczyca często może objąć nawet skórę całego ciała. Oczywiście należy również pamiętać o tym, że ciągłe złuszczanie skóry oraz występowanie stanu zapalnego nie powoduje, że mogą wypaść włosy. Zmiany na skórze o charakterze łuskowatym są bardzo dobrze odizolowane od skóry zdrowej. Gdy próbujemy zdrapać łuski, będą one odpadały. W ten sposób tworzą się płatki swoim wyglądem przypominające kawałki świecy. Nazywa się to fachowo objawem świecy stearynowej.
Łuszczyca: dieta. Co jeść przy łuszczycy?
Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna, dlatego część chorych może obserwować poprawę po wprowadzeniu do diety produktów o właściwościach przeciwzapalnych. Lek. Anna Bachelda-Curuś wyjaśnia, że reakcja organizmu, a tym samym uzyskane korzyści, mają charakter bardzo indywidualny, w zależności od stopnia przestrzegania zaleceń żywieniowych oraz od czynników genetycznych.
- Z pewnością niezdrowy styl życia, w tym sposób odżywiania, może nasilać procesy zapalne, a w konsekwencji pogarszać przebieg kliniczny choroby i wpływać na skuteczność wdrożonego leczenia. Produkty żywnościowe, których spożywanie może przyczyniać się do nasilenia procesów zapalnych w organizmie to np. mięso, nabiał, żywność wysoko przetworzona, cukry rafinowane. Po drugiej stronie możemy wskazać produkty działające przeciwzapalnie, takie jak: tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, sardynka), nasiona lnu i olej lniany, oliwa z oliwek, nasiona dyni, orzechy włoskie (roślinne źródła kwasów omega-3), warzywa i owoce (w szczególności: marchew, szpinak, dynia, jarmuż, brokuły, jagody, truskawki, mango) - wylicza specjalistka.
Poza wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, istotna jest także odpowiednia podaż witaminy D oraz antyoksydantów, które chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych (ich źródła to głównie: świeże warzywa i owoce, orzechy, pełnoziarniste produkty zbożowe, oleje roślinne, ryby morskie). Podobnie jak w przypadku większości schorzeń o charakterze przewlekłym, dieta w łuszczycy powinna być oparta o zasady racjonalnego żywienia, właściwie zbilansowana, i przede wszystkim dopasowana indywidualnie do każdego pacjenta oraz współistniejących jednostek chorobowych. Bezwarunkowo natomiast należy wystrzegać się palenia tytoniu oraz najlepiej także spożywania alkoholu, gdyż używki nasilają zmiany skórne i mogą zaostrzać przebieg choroby.
Łuszczyca - jakie są najważniejsze objawy tej choroby?
Zdecydowanie najważniejszym, podstawowym objawem łuszczycy (odmiany zwykłej) są zmiany skórne. Przyjmują one formę wykwitów - prezentują się one jak ciemnoczerwone plamy, zaś na ich wierzchu pojawiają się białe łuski. Gdy taka łuska zostanie zdrapana, ze skóry wypływa mała ilość krwi. U pacjentów chorujących na łuszczycę na skórze pojawia się także pieczenie, swędzenie, pękanie skóry, krwawienie. Wszystkim tym objawom towarzyszy również niejednokrotnie dość mocny ból.
Zmiany chorobowe na skórze w łuszczycy wynikają z zaburzeń w procesie regeneracji naskórka. Wśród osób zdrowych omawiany proces powinien trwać zazwyczaj około 30 dni, zaś u osób chorych trwa on zaledwie 4 dni. Łuski na skórze pojawiają się przez to, iż naskórek na powierzchni skóry zbyt mocno się nawarstwia. Do pojawienia się ran na skórze dochodzi najczęściej na łokciach, twarzy, plecach, kolanach, dłoniach, stopach oraz na paznokciach.
U nas zapłacisz kartą