Luszczyca a praca na kuchni - Wpływ Choroby Skóry na Życie Zawodowe

Skąd bierze się łuszczyca?

Zanim przejdziemy do tego, na czym polega dieta łuszczycowa, warto bliżej przyjrzeć się samemu problemowi. Łuszczyca to choroba zapalna skóry o podłożu autoimmunologicznym, którą wyróżnia przebieg obejmujący naprzemienne okresy wyciszenia i zaostrzenia. Co istotne, łuszczycą nie można się zarazić, o czym warto pamiętać, jako że wciąż można napotkać taki mit – powoduje to, że chorzy czują się często odizolowani od społeczeństwa.

Dokładne przyczyny łuszczycy nie zostały do końca poznane, choć bardzo często wskazywane jest podłoże genetyczne. Jeżeli oboje rodziców choruje na łuszczycę, to prawdopodobieństwo jej wystąpienia u dziecka wzrasta aż o 50%. Dodatkowo w grę wchodzą zaburzenia immunologiczne. Łuszczyca pojawia się na skutek nadmiernego podziału komórek naskórka w połączeniu z jego niewłaściwym złuszczaniem.

Oprócz tego do czynników zaostrzających chorobę lub mogących bezpośrednio wpłynąć na jej istnienie zaliczamy:

  • stres,
  • zakażenia gronkowcem lub paciorkowcem,
  • ciążę, połóg,
  • zaburzenia hormonalne, jak np. te, które wynikają z menopauzy,
  • częste sięganie po używki,
  • zażywanie niektórych leków, jak chociażby litu i progesteronu,
  • stosowanie nieumiejętnej pielęgnacji i nieprzestrzeganie zasad higieny.

Zdiagnozowanie łuszczycy następuje zazwyczaj po 10. roku życia.

Skuteczne metody leczenia łuszczycy

Efektywne leczenie łuszczycy musi być prowadzone wielotorowo. Z pewnością istotna jest farmakoterapia pod okiem doświadczonego lekarza dermatologa, ale również sprawdza się fototerapia i metoda PUVA, czyli naświetlanie promieniowaniem UVA. Najnowsze wskazania medyczne obejmują także stosowanie odpowiednich probiotyków i prebiotyków. Istotne jest także dokładne przyjrzenie się swoim nawykom żywieniowym i zadbanie o przywrócenie równowagi mikrobiomu jelitowegopoprzez spożywanie produktów wzmacniających pozytywnie działające szczepy bakteryjne. Zaleca się wykluczenie wszelkich potraw przetworzonych, cukrów prostych, laktozy, niekiedy także glutenu.

Chociaż łuszczyca jest przeciwwskazaniem do wielu zabiegów kosmetologicznych, część z nich może być wykonywana u osób chorujących na tę przypadłość. Warto dowiedzieć się, jakie zabiegi są dla nas dostępne i zasięgnąć porady doświadczonego, profesjonalnego kosmetologa.

W NEWLOOK’s pozostajemy do Twojej dyspozycji w ramach bezpłatnych konsultacji, w czasie których przygotujemy dla Ciebie indywidualny plan zabiegowy.

Jaką dietę w łuszczycy należy stosować i dlaczego warto to robić?

Dieta w łuszczycy powinna być odpowiednio dobrana pod względem liczby kalorii, aby pomagała utrzymać prawidłową masę ciała lub ją zmniejszyć, jeśli pacjent ma nadwagę. Ważne jest, aby skomponowana była z dużej ilości produktów zawierających substancje działające przeciwzapalnie, gdyż choroba ma podłoże zapalne właśnie. Należy unikać czerwonego mięsa i nabiału, cukru rafinowanego i produktów wysokoprzetworzonych.

fot. Adobe Stock, pavel siamionov

Dieta stosowana w łuszczycy oraz łuszczycy stawowej (łuszczycowym zapaleniu stawów – ŁZS) nie jest skomplikowana. Właściwie można ją nazwać zdrowym stylem żywienia, w którym ogranicza się czerwone mięso, tłusty nabiał, słodycze, a zwiększa ilość świeżych warzyw i owoców, tłustych ryb morskich i zdrowych olejów roślinnych. Naprawdę da się w ten sposób walczyć z objawami choroby i jednocześnie jeść smacznie!

Spis treści:

W przypadku łuszczycy dłoni na skórze tej partii kończyn pojawiają się charakterystyczne wykwity. Przybierają postać lekko uniesionej grudki o czerwonawym zabarwieniu, która jest pokryta szarą łuską. Wykwity są liczne, a pojedyncza zmiana jest niewielka, często jednak zbierają się w skupiska i występują w postaci dużych, zlewnych zmian, skutecznie szpecących wygląd dłoni i utrudniających codzienne funkcjonowanie. W niektórych przypadkach wykwity atakują opuszki palców, w wyniku czego często następuje proces samoamputacji i skrócenie palców rąk. Dochodzi także do zniszczenia paznokci. Tego rodzaju przebieg choroby towarzyszy zazwyczaj łuszczycy krostkowej dłoni. Ten typ charakteryzuje pojawienie się krostek, oprócz typowych wykwitów.

Szczególną odmianą łuszczycy na dłoniach jest łuszczyca paznokci. Najczęściej taka postać tej dolegliwości towarzyszy łuszczycowemu zapaleniu stawów. Jej przebieg zazwyczaj prowadzi do ustalenia bardzo charakterystycznych objawów, które znacznie ułatwiają rozpoznanie choroby. Wśród nich można wyróżnić linijne wylewy krwawe na obszarze płytki paznokciowej, a także m.in. onycholizę, czyli proces oddzielania się płytki paznokcia od łożyska. Prowadzi on często do powstawania poważnych infekcji bakteryjnych. Innym objawem są tzw. naparstkowania, czyli niewielkie zagłębienia w płytce paznokcia. Pojawiają się także linie Beau, czyli podłużne pęknięcia płytki paznokcia, w poważniejszych przypadkach prowadzące często do oddzielenia się płytki od palca. Niezwykle charakterystyczną oznaką tej postaci choroby jest tzw. objaw plamy oleju, który można opisać jako wykwity znajdujące się pod płytką paznokciową. Przeświecają one przez nią jako brązowe plamy, które przypominają plamy oleju – stąd pochodzi ich nazwa.

Zdiagnozowanie łuszczycy dłoni następuje po rozmowie z osobą dotkniętą schorzeniem i przyjrzeniu się przez lekarza zmianom powstałym na dłoniach – objawy są łatwe do rozpoznania. Specjalista zazwyczaj pyta o okoliczności pojawienia się wykwitów, kiedy one wystąpiły, a także o zachorowania na choroby przewlekłe. Może zostać odnotowany tzw. objaw świecy stearynowej, który opisywany jest jako pokazanie się gładkiej i błyszczącej powierzchni grudki po zdjęciu szarej łuski z powierzchni dłoni. Innym czynnikiem diagnozy jest objaw Auspitza, czyli punktowe krwawienia na powierzchni grudki. Świadczą one o uszkodzeniu naczyń włosowatych skóry.

Produkty polecane w diecie łuszczycowej

Nie zostały dotąd opracowane precyzyjne wytyczne, dotyczące składu diety stosowanej w łuszczycy. Jednak tak samo jak wiadomo, że pewne pokarmy mogą nasilać procesy zapalne i objawy choroby, tak są i takie, które ją łagodzą. Zalicza się do nich pokarmy zawierające substancje o działaniu przeciwzapalnym:

  • zielone warzywa: szpinak, jarmuż, brokuły, sałata (zawierają kwas foliowy, którego niedobory zwiększają ryzyko nasilenia objawów łuszczycy),
  • świeże warzywa i owoce: marchewka, dynia, seler, jagody, mango, truskawki, figi,
  • tłuste ryby morskie – są bogate w kwasy omega-3, zmniejszające stany zapalne,
  • nasiona lnu, olej lniany, orzechy, pestki dyni – są to roślinne źródła kwasów omega-3.

Dobrym pomysłem może być też przejście na wegetarianizm. Dieta wegetariańska, która ogranicza produktu zwierzęce, nasilające procesy zapalne, a zawiera związki i substancje działające przeciwnie – witaminy, flawonoidy i beta-karoten.

fot. Dieta w łuszczycy jadłospis: koktajl warzywno-owocowy/ Adobe Stock, kasia2003

Postawiłam na olej z konopi, z pestek malin i jojoba ale tym najważniejszym był olejek z konopi z CBD używałam 5 Oczekiwanie na efekty zajęło sporo czasu ale dziś po roku stosowania moja tłusta cera z tysiącem niedoskonałości stała się cerą normalną bez żadnych.

Czytaj dalej...

Jeżeli chcemy to zmienić, warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka, który ułoży nam jadłospis redukujący kilogramy, a jednocześnie dostarczający nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Czytaj dalej...

chorych, zazwyczaj po kilku latach zwykłych objawów łuszczyca atakuje stawy najczęściej drobne stawy palców rąk, stawy kręgosłupa w odcinku szyjnym lub lędźwiowym oraz zwykle niesymetrycznie duże stawy, np.

Czytaj dalej...

U wielu osób występuje pod różnymi postaciami, a rozpoznanie dotyczące tego, z jakim rodzajem łuszczycy pacjent ma do czynienia, prowadzone jest na podstawie wyglądu zmian, miejsca ich występowania, intensywności czy charakteru łuski.

Czytaj dalej...