Olej rycynowy - naturalne wsparcie w łagodzeniu objawów łuszczycy

Czym jest olej rycynowy?

Olej rycynowy (Oleum Ricini, Castor Oil) zwany jest również olejem rącznikowym, ponieważ pochodzi z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Zostaje on wytwarzany poprzez wytłaczanie nasion rącznika na zimno, a następnie wygotowanie ich z wodą. Taka metoda otrzymywania oleju rycynowego pozwala na pozbycie się rycyny. Jest to jedna z najbardziej toksycznych substancji pochodzących od roślin. W zależności od dawki, jak i drogi zatrucia, rycyna może powodować krwawienie z przewodu pokarmowego, martwicę kanalików nerkowych, a także martwicze zapalenie płuc. Z uwagi na szczególne cechy rycyny, substancja ta jest badana pod kątem użycia jej do leczenia nowotworów i innych chorób.

Olej rycynowy ze względu na łatwą dostępność i niewysoki koszt jest wykorzystywany wszechstronnie. Zarówno sam olej, jak i jego pochodne stosowane są w medycynie i farmacji, a także w przemyśle kosmetycznym. Olejek wchodzi w skład niektórych produktów do pielęgnacji rzęs i paznokci. Jest składnikiem tworzyw sztucznych, płynów hydraulicznych i powłok ochronnych. Z właściwości oleju rycynowego korzysta się również w przemyśle spożywczym, wykorzystując go jako dodatek do żywności.

Olejek rycynowy – jak go stosować?

Olej rycynowy jako środek leczniczy stosuje się doustnie. Może być on również nakładany miejscowo, w celu pielęgnacji nie tylko włosów, ale również skóry głowy, brwi, rzęs i paznokci. Wspomniane wyżej zostały kompresy z oleju, które także nakłada się na określone obszary ciała. Okłady nasączone rycynowym olejem czasami wykorzystywane są również w celu łagodzenia bólu pleców i głowy. Płyn ten można stosować też w niewielkiej ilości do masażu skóry.

Istnieją sprzeczne informacje na temat stosowania oleju rycynowego u nastolatków. Najczęściej, zaleca się go jedynie osobom dorosłym. Wielu specjalistów dopuszcza jednak możliwość podania go młodzieży powyżej 12. roku życia. W tej grupie wiekowej, rekomenduje się jednorazowe podanie 1-2 łyżeczek (4-8 g) oleju rycynowego. Osoby dorosłe powinny przyjąć 1-2 łyżki (12-24 g) leku. Działanie przeczyszczające pojawia się po około 2-3 godzinach od zażycia oleju. Lek ten ma tzw. ugruntowane zastosowanie medyczne w leczeniu zaparć. Innymi słowy mówiąc, ma udowodnioną skuteczność i bezpieczeństwo stosowania.

Aktualnie, dostępnych jest wiele preparatów z olejem rycynowym, które mogą nieco różnić się zalecanym dawkowaniem. Przed użyciem konkretnego produktu leczniczego, warto zapoznać się z ulotką. Niektóre leki mogą być podawane dzieciom już od 7. roku życia.

Zastosowanie kosmetyczne olejku rycynowego

Olejek rycynowy jest obecnie częściej wykorzystywany do pielęgnacji twarzy, włosów, a także pielęgnacji rzęs i brwi niż do leczenia zaparć. Stosowany jest na blizny, przebarwienia, zmiany trądzikowe i inne problemy dermatologiczne. Można go użyć do:

  • mycia twarzy - olej ten ma bardzo dobre właściwości oczyszczające skórę. Przy jego pomocy można dogłębnie i dokładnie pozbyć się ze skóry pozostałości kosmetyków, łoju i pyłu. Do oczyszczania skóry olejami przekonuje się coraz więcej osób. Olejek rycynowy to skuteczny i bezpieczny preparat, który wzmacnia warstwę hydrolipidową naskórka i niweluje uczucie suchości skóry. Najczęściej jest on stosowany w połączeniu z innym olejem, ponieważ w przeciwnym razie trudno byłoby go usunąć ze skóry,
  • pielęgnacji włosów - olej rycynowy na włosy stosuje się w celu ich wzmocnienia, odżywienia, przeciwdziałania nadmiernemu wypadaniu i pobudzenia ich do wzrostu. Do olejowania włosów ze względu na duża gęstość i trudność przy zmywaniu, nie zaleca się stosowania czystego oleju rycynowego, ale jego mieszanki. Można połączyć go np. z olejem z pestek winogron, oliwą z oliwek czy olejem ze słodkich migdałów. Taką mieszankę olejów można nakładać na nasadę włosów i rozprowadzać na całej ich długości. Oleje wmasowywane w skórę głowy mają łagodzić suchość i podrażnienia skóry, odżywić cebulki włosów i pobudzić ich wzrost. Olej rycynowy wtarty we włosy w czystej postaci, może je przesuszać,
  • zadbania o rzęsy i brwi - olej można nanosić na brwi i rzęsy za pomocą szczoteczki. Dostępne są również gotowe preparaty, w których jednym ze składników jest właśnie olej rycynowy (np. intensywnie regenerujący krem do rzęs na noc L'biotica Repair Lash 2). Dzięki niemu, włosy szybciej rosną. Olej rycynowy jest stosowany przez osoby marzące o pięknych, długich rzęsach. Podczas aplikacji oleju na rzęsy należy pamiętać o tym, że działa on drażniąco na oczy. Z tego powodu warto uważnie i ostrożnie nakładać wybrany preparat, aby nie dostał się on do oka,
  • wzmocnienia paznokci - regularne nakładanie na płytkę olejku rycynowego przywraca paznokciom blask, wzmacnia je, regeneruje i ogranicza ich rozdwajanie. Można go wmasować na noc w paznokcie lub użyć go na ciepło. W tym przypadku zaleca się moczenie paznokci przez kilka minut w olejku podgrzanym do temperatury ok. 30°C.

Podsumowanie

Podobnie jak w przypadku większości domowych środków zaradczych, znalezienie najlepszego rozwiązania może zająć trochę czasu i wiązać się będzie z popełnianiem błędów. Podobnie jest w przypadku oleju rycynowego, który nie jest cudownym panaceum na wszystko. Istnieje zatem ryzyko, że pomimo podejmowanych prób nie osiągnie się zamierzonego efektu. Jednak kiedy odczuwa się ból, a takie proste rozwiązanie dostępne bez recepty oferuje potencjalną ulgę, prawdopodobnie warto spróbować. Niemniej jednak zawsze warto skonsultować się z lekarzem dermatologiem w sprawie leczenia łuszczycy.

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

Mein EA, et al. (2005). Transdermal absorption of castor oil. meridianinstitute.com/reports/transdermal.pdf

National Psoriasis Foundation. (n.d.). About psoriasis. psoriasis.org/about-psoriasis

Vieira C, et al. (2000). Effect of ricinoleic acid in acute and subchronic experimental models of inflammation. DOI: 10.1080/09629350020025737

Zawartość witaminy E w nasionach rośliny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym stan zagrażający zdrowiu, który może doprowadzić do powstania nowotworów oraz powoduje osłabienie działania wolnych rodników, które odpowiadają za.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...