Olej tamanu na łuszczycę - naturalny sposób na ulgę

Olej tamanu – właściwości

  • Kwas kalofillowy oraz kalofillodynę – substancje charakterystyczne jedynie dla oleju tamanu, należące do grupy flawonoidów. Wykazują działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antybiotyczne, regenerujące.
  • Kwas linolowy – związek należący do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. Wspomaga pracę gruczołów łojowych, wzmacnia barierę lipidową naskórka, ogranicza utratę wody ze skóry.
  • Kwas oleinowy , czyli kwas omega-9 – działa antyoksydacyjnie, zwiększa przepuszczalność bariery lipidowej, dzięki czemu pozostałe składniki aktywne oleju tamanu mogą w łatwy i szybki sposób dotrzeć w głąb skóry.

Dzięki unikalnym składnikom aktywnym, olej tamanu posiada wyjątkowo uniwersalne właściwości: regenerujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwreumatyczne.

Tamanu to skarb Pacyfiku

Drzewo tamanu (Calophyllum Inophyllum), jak większość rzadkich drzew świata, rośnie na południowym wschodzie Azji i na wyspach Pacyfiku. Jest wiecznie zielone, osiąga kilka metrów wysokości i rodzi okrągłe, nieduże owoce, przypominające w smaku jabłka. Wewnątrz każdego owocu znajduje się pestka, która po wysuszeniu stanowi surowiec do produkcji oleju tamanu.

Olej tamanu, zwany również olejem Foraha i zielonym złotem, jest wyciskany z jądra owocu Callophyllum inophyllum, lepiej znanego jako drzewo orzechowe Tamanu. Nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego terminu oznaczającego „piękny liść”, stąd inny popularny pseudonim dla tego stuletniego lekarstwa: Beauty Leaf Oil.

W tradycyjnych praktykach leczniczych na wyspach Pacyfiku olej tamanu był stosowany od wieków w celu łagodzenia i skutecznego eliminowania różnych chorób skóry, nawet zakaźnych. Stosowano go miejscowo w celu leczenia zadrapań, skaleczeń i oparzeń słonecznych, pęcherzy, blizn, użądleń i ugryzień. Kobiety z Polinezji zaczęły używać olejku Tamanu, by zapobiec potencjalnej wysypce pieluszkowej i chorobom skóry u niemowląt.

Francuzi odkryli na początku XX wieku, że olej tamanu wykazuje korzystne właściwości w walce z bólem i łagodzeniu dolegliwości, takich jak trąd. W innych regionach Europy olej Tamanu był stosowany nie tylko do leczenia skaleczeń, ran, czyraków i wysypek, ale także do łagodzenia popękanej skóry, miejscowych alergii, odleżyn, infekcji paznokci i stóp.

W Indonezji liście tamanu moczono w wodzie, i taki kompres stosowano w celu złagodzenia objawów udaru cieplnego oraz przy problemach z oczami. Na Filipinach ten sam eliksir stosowano na hemoroidy, podczas gdy sok z drzewa tamanu używany był jako mazidło na rany i czyraki.

Podobnie w północnej Papui Nowej Gwinei liście tamanu gotowano nad ogniem, a powstałe napary stosowano na skaleczenia, wypryski, czyraki i rany. Z liści zrobiono także herbaty, które miały na celu wyeliminowanie wysypki skórnej.

Olej tamanu – efekty

Olej tamanu nawilża i regeneruje – takiego efektu możemy spodziewać się bardzo szybko zarówno na skórze, jak i na włosach. Możemy używać go na skórę podrażnioną, suchą lub z poparzeniami słonecznymi. Złagodzi podrażnienia, zminimalizuje niewielkie rany, przyspieszy proces regeneracji skóry i doskonale zmiękczy naskórek.

Kolejnym efektem stosowania oleju tamanu jest zmniejszenie ilości stanów zapalnych na twarzy za sprawą jego działania antybakteryjnego.

Olej tamanu na włosy ma działanie nabłyszczające i zmiękczające. Użycie go w trakcie swojej rutynowej pielęgnacji, np. z maską czy odżywką zapewni ci miękkość, blask i sypkość, za to zastosowanie go na skórę głowy pomoże z problemem łupieżu czy zapaleniem mieszków włosowych. Nakładany na skórę głowy olej tamanu redukuje przetłuszczanie się włosów i powoduje, że można rzadziej je myć.

Co to jest olej tamanu?

Olej tamanu (inaczej zwany kameni) to naturalny olej roślinny pozyskiwany z orzechów drzewa tamanu. Drzewo to naturalnie rośnie w tropikalnych lasach, w Indiach i na Madagaskarze.

Olej tamanu nierafinowany otrzymuje podczas tłoczenia orzechów na zimno. Zawdzięczamy tej metodzie ciekawe działanie oleju, dzięki niej zachowuje on wiele swoich cennych właściwości.

Olej tamanu zawiera przede wszystkim kilka rodzajów kwasów tłuszczowych. Ma w swoim składzie, chociażby jednonienasycony kwas oleinowy typu Omega-9 (w który bogata jest również oliwa z oliwek) oraz nienasycony kwas linolowy typu Omega-6 (obecny też w oleju z wiesiołka). Mają one działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Zawartość witaminy E w nasionach rośliny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym stan zagrażający zdrowiu, który może doprowadzić do powstania nowotworów oraz powoduje osłabienie działania wolnych rodników, które odpowiadają za.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...