Olej tamanu na łuszczycę - naturalny sposób na ulgę
Olej tamanu współcześnie
Olej tamanu ma bardzo wiele zalet. Stosowany na skórę sprawia, że staje się gładsza i bardziej jędrna. Jest to możliwe dzięki jego właściwościom uelastyczniającym. W pierwszej kolejności wykorzystuje się go jednak do celów leczniczych. Pomaga pozbyć się trądziku i łagodzi inne stany chorobowe skóry. Jest silnie regenerujący – odbudowuje komórki skóry i pobudza jej tkanki do wzrostu.
Olej tamanu charakteryzuje się iście uniwersalnym działaniem. Jeśli chodzi o problemy skórne – wszelkiego rodzaju podrażnienia, stany zapalne i wypryski – uspokaja je i goi w bardzo krótkim czasie. To dlatego, że ma właściwości antybakteryjne, łagodzące, przeciwobrzękowe, a nawet przeciwbólowe. Dobrze radzi sobie także z redukcją blizn i rozstępów. Jest przyjazny dla cery trądzikowej – pomaga eliminować trądzik oraz pojedyncze wypryski, doskonale nawilża skórę, ale nie przetłuszcza jej. Sprawdza się świetnie jako środek na owrzodzenia i oparzenia, co nadaje mu już nie tylko cechy pielęgnacyjne, ale przede wszystkim lecznicze. Stosuje się go również do eliminacji takich problemów, jak liszaje, przebarwienia skóry, zaskórniki czy grzybica stóp i paznokci. Jest bardzo dobrym lekiem na opryszczkę. W przeciwieństwie do wielu innych, popularniejszych specyfików, jest w stanie wygoić ją w ciągu paru dni. Radzi sobie ponadto z rogowaceniem naskórka, a zatem stosując go poprawimy wygląd szorstkich stóp, łokci i kolan.
Olej tamanu – zastosowanie
Olej tamanu ze względu na swój skład ma szerokie zastosowanie. Szczególnie polecany jest do stosowania miejscowo na zmiany skórne i błony śluzowe. Jest znany głównie ze swojego leczniczego działania w procesie gojenia blizn, co potwierdzają badania.
Może być też wykorzystywany do pielęgnacji włosów i skóry głowy .
Jego skuteczność potwierdzono w przypadku:
- atopowego zapalenia skóry,
- trądziku,
- blizn,
- niewielkich ran i podrażnień,
- obrzęków,
- opryszczki,
- łuszczycy,
- łupieżu,
- poparzeń słonecznych,
- grzybicy,
- ochrony przed promieniowaniem UV [4-7] .
W badaniu olejów roślinnych olej tamanu wykazał najwyższy SPF – na poziomie 11 [6]. Należy jednak pamiętać, że taka ochrona przed słońcem może okazać się niewystarczająca. W związku z tym nie zaleca się stosowania oleju tamanu jako kosmetyk przeciwsłoneczny.
Poza wymienionymi wskazaniami olej tamanu jest także wykorzystywany w przemyśle paliwowym jako bio dodatek ograniczający emisję szkodliwych substancji bez wpływu na wydajność silnika [8] .
Olej tamanu – jak stosować?
Ze względu na intensywny zapach i działanie, nie zaleca się stosowania oleju tamanu na skórę w postaci nierozcieńczonej. Najlepiej połączyć 2-3 krople z taką samą ilością żelu hialuronowego albo innego oleju, np. jojoba, arganowego czy migdałowego. Można dodać też odrobinę do porcji kremu nawilżającego. Czysty olej tamanu sprawdzi się jedynie do aplikacji punktowej na aktywne niedoskonałości - nałożony opuszkiem palca albo za pomocą patyczka kosmetycznego, spowoduje szybsze zagojenie się pryszcza.
Olej tamanu na włosy możemy zastosować podczas mycia, jak i przed. Podczas mycia wystarczy dodać troszkę oleju do ulubionej odżywki i pozostawić na włosach na 5-10 minut. Skorzystać z niego można również na etapie mycia! Dodajemy kroplę do ulubionego szamponu i rutynowo myjemy głowę (pamiętajmy, aby nie przesadzić! Przy za dużej ilości skóra może pozostać tłusta).
Jeszcze skuteczniejszym rozwiązaniem, zwłaszcza w walce z łupieżem czy przetłuszczaniem się włosów, będzie zastosowanie oleju tamanu przed ich myciem. By to zrobić, nakładamy niewielką ilość oleju na skórę głowy (najłatwiej jest nałożyć z pomocą pipety lub strzykawki bez igły) i pozostawiamy na 20-30 minut. Nie jest to jednak sposób dla każdego, może nie podpasować skórom wrażliwym czy źle reagującym na inne oleje nakładane na skalp.
Olej tamanu na opryszczkę wargową najlepiej nakładać punktowo, 2 razy dziennie.
Tamanu to skarb Pacyfiku
Drzewo tamanu (Calophyllum Inophyllum), jak większość rzadkich drzew świata, rośnie na południowym wschodzie Azji i na wyspach Pacyfiku. Jest wiecznie zielone, osiąga kilka metrów wysokości i rodzi okrągłe, nieduże owoce, przypominające w smaku jabłka. Wewnątrz każdego owocu znajduje się pestka, która po wysuszeniu stanowi surowiec do produkcji oleju tamanu.
Olej tamanu, zwany również olejem Foraha i zielonym złotem, jest wyciskany z jądra owocu Callophyllum inophyllum, lepiej znanego jako drzewo orzechowe Tamanu. Nazwa rośliny pochodzi od łacińskiego terminu oznaczającego „piękny liść”, stąd inny popularny pseudonim dla tego stuletniego lekarstwa: Beauty Leaf Oil.
W tradycyjnych praktykach leczniczych na wyspach Pacyfiku olej tamanu był stosowany od wieków w celu łagodzenia i skutecznego eliminowania różnych chorób skóry, nawet zakaźnych. Stosowano go miejscowo w celu leczenia zadrapań, skaleczeń i oparzeń słonecznych, pęcherzy, blizn, użądleń i ugryzień. Kobiety z Polinezji zaczęły używać olejku Tamanu, by zapobiec potencjalnej wysypce pieluszkowej i chorobom skóry u niemowląt.
Francuzi odkryli na początku XX wieku, że olej tamanu wykazuje korzystne właściwości w walce z bólem i łagodzeniu dolegliwości, takich jak trąd. W innych regionach Europy olej Tamanu był stosowany nie tylko do leczenia skaleczeń, ran, czyraków i wysypek, ale także do łagodzenia popękanej skóry, miejscowych alergii, odleżyn, infekcji paznokci i stóp.
W Indonezji liście tamanu moczono w wodzie, i taki kompres stosowano w celu złagodzenia objawów udaru cieplnego oraz przy problemach z oczami. Na Filipinach ten sam eliksir stosowano na hemoroidy, podczas gdy sok z drzewa tamanu używany był jako mazidło na rany i czyraki.
Podobnie w północnej Papui Nowej Gwinei liście tamanu gotowano nad ogniem, a powstałe napary stosowano na skaleczenia, wypryski, czyraki i rany. Z liści zrobiono także herbaty, które miały na celu wyeliminowanie wysypki skórnej.
U nas zapłacisz kartą