Olej z krokosza - Opinie na temat depilacji

Olej krokoszowy – Właściwości i zastosowania

Olej krokoszowy wykorzystuje się od wieków, zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetyce czy farmacji. W porównaniu do innych produktów tego rodzaju cechuje się wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wysoką temperaturą dymienia. Czasami nazywa się go również olejem szafranowym, ponieważ krokosz barwierski zawiera związek zwany kartaminą, która zapewnia potrawom głęboką barwę, zwaną czerwienią hiszpańską. W niniejszym artykule przybliżamy właściwości i zastosowania wytwarzanego z krokosza oleju.

Przegrzanie oleju spożywczego niszczy korzystne związki i wytwarza szkodliwe wolne rodniki, które z kolei mogą uszkadzać różne komórki organizmu. Dlatego podczas gotowania w wysokich temperaturach ważne jest stosowanie olejów o wysokiej temperaturze dymienia. Nie wszystkie bowiem produkty tego rodzaju nadają się do tego w równym stopniu.

Jeśli poszukuje się oleju do gotowania w wysokich temperaturach, olej krokoszowy może być właściwym wyborem. Cechuje się wyższą temperaturę dymienia niż olej kukurydziany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sezamowy i wiele innych produktów tego rodzaju. Posiada również neutralny smak, dzięki czemu może być idealnym wyborem do wielu przepisów kulinarnych.

Czym jest krokosz barwierski?

Krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius) jest pięknie kwitnącą rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jego łacińska nazwa Carthamus wywodzi się od arabskiego słowa qurtom lub też hebrajskiego słowa qarthami, które oznaczają: „malować, farbować, barwić”. Ma to ścisły związek z powszechnym zastosowaniem krokosza jako rośliny służącej do barwienia.

W języku polskim krokosz określany bywa też jako „szafran łąkowy”, „fałszywy szafran” czy też „szafranowy oset” (krokosz jest bliskim kuzynem popularnego ostu, należącego do tej samej rodziny). W istocie, krokosz barwierski stanowi znacznie tańszy zamiennik szafranu (czyli krokusa), który możemy wykorzystywać zarówno w farbiarstwie, w kuchni jako dodatek kulinarny oraz w medycynie, jako surowiec zielarski. Co ważne, tańszy nie oznacza wcale, że gorszy. Przeczytaj, jakie właściwości posiada krokosz barwierski.

Olej krokoszowy w zastosowaniach kosmetycznych

Olej z krokosza barwierskiego ma nawet pewne zastosowania kosmetyczne. Coraz więcej osób używa go jako środka nawilżającego do suchej skóry lub olejku nośnego do zapachów aromaterapeutycznych. Wpisuje się on doskonale w stale rosnący trend na kosmetyki naturalne i produkty ekologiczne, także wykonywane samodzielnie.

Również na półkach drogerii coraz częściej można spotkać produkty z zawartością oleju szafranowego, które często przeznaczone są do nawilżania, odżywiania i regeneracji. Chociaż nie ma dowodów na jego skuteczność w tym zakresie, stosuje się go na trądzik, do usuwania blizn, a także redukcji zmarszczek. Sprawdzi się on jednak znakomicie jako olej bazowy do stworzenia aromatycznej mieszanki do masażu, w której można wykorzystać rozmaite olejki eteryczne, w zależności od indywidualnych upodobań.

Coraz częściej można także spotkać wskazówki, by stosować olej krokoszowy na włosy, dzięki czemu staną się one bardziej wygładzone i zmiękczone. Nie należy się jednak spodziewać, że pomoże on przy łysieniu, ponieważ nie ma on większego wpływu na porost włosów.

Uwagi końcowe

Olej z krokosza barwierskiego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywane są „dobrymi tłuszczami”. Jest tak samo zdrowy, jak oliwa z oliwek i tłoczony na zimno olej rzepakowy. Posiada jednak mniej smaku i często jest tańszy. Ma również wyższą temperaturę dymienia niż wiele innych olejów roślinnych, co czyni go idealnym wyborem do gotowania w wysokich temperaturach.

Olej krokoszowy znany jest także jako olej szafranowy ma wiele zalet. Podobnie jak wiele innych produktów tego rodzaju ma wysoką zawartość kalorii oraz niską zawartość witamin i minerałów. Warto korzystać z niego z umiarem w ramach dobrze zbilansowanej diety. Poleca się także często ograniczyć spożywanie potraw smażonych w głębokim tłuszczu i wypieków o wysokiej zawartości tłuszczu jako okazjonalnych przysmaków.

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., . . . Belury, M. A. (2011, August). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: A randomized, double-masked, crossover study. Clinical Nutrition, 30(4), 443-449. Retrieved from sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000021

Krokosz barwierski – pochodzenie i wygląd

Krokosz barwierski pochodzi z krajów Bliskiego i Środkowego Wschodu. Do Europy przybył z Egiptu blisko 500 lat temu. Jako że pochodzi z rejonów o często nieprzyjaznych dla uprawy roślin warunkach klimatycznych, krokosz barwierski jest rośliną odporną na wiatr, suszę, a także na zwiększone zasolenie. Może być uprawiany na glebach o słabej żyzności, w ciepłym i dość suchym klimacie. Największe plantacje krokosza znajdują się w Indiach, Chinach, USA, Egipcie, Iranie i południowej Francji.

Krokosz barwierski jest rośliną jednoroczną, osiągającą wysokość do około 60 cm. Najpiękniejsze są w niej kwiaty, o intensywnej, żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie. Do barwienia wykorzystuje się ekstrakt z kwiatów krokosza, których najważniejszym składnikiem jest barwnik – kartamina. Pigment ten po rozpuszczeniu go w wodzie zabarwi ją na kolor żółty, natomiast jego ekstrakt alkoholowy ma charakterystyczną barwę czerwoną. Dlatego może być stosowany jako znacznie tańszy zamiennik szafranu.

Żółty i czerwony barwnik pochodzący z kwiatów krokosza stosuje się między innymi do barwienia produktów spożywczych, alkoholi oraz słodyczy, a także leków, tkanin i kosmetyków. Barwniki te używa się przy produkcji szminek, różu, cieni do powiek czy pudrów. W przemyśle kosmetycznym znajduje zastosowanie także olej krokoszowy. Ze względu na jego właściwości nawilżające, łagodzące i przeciwzapalne może on stanowić składnik kremów i balsamów, przeznaczonych do cery zwykłej i z problemami.

W lecznictwie natomiast wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i nasiona krokosza barwierskiego. Z nasion uzyskuje się cenny olej, który jest używany nie tylko w celach spożywczych oraz w wyrobach kosmetycznych. Warto także sięgać po niego jak po lekarstwo – z powodu jego korzystnych wartości prozdrowotnych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe naszego ciała i biorą udział w syntezach substancji biologicznie czynnych, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, pracę ośrodkowego układu nerwowego, pracę obwodowego układu nerwowego.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...