Olej z krokosza - Opinie na temat depilacji
Uwagi końcowe
Olej z krokosza barwierskiego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywane są „dobrymi tłuszczami”. Jest tak samo zdrowy, jak oliwa z oliwek i tłoczony na zimno olej rzepakowy. Posiada jednak mniej smaku i często jest tańszy. Ma również wyższą temperaturę dymienia niż wiele innych olejów roślinnych, co czyni go idealnym wyborem do gotowania w wysokich temperaturach.
Olej krokoszowy znany jest także jako olej szafranowy ma wiele zalet. Podobnie jak wiele innych produktów tego rodzaju ma wysoką zawartość kalorii oraz niską zawartość witamin i minerałów. Warto korzystać z niego z umiarem w ramach dobrze zbilansowanej diety. Poleca się także często ograniczyć spożywanie potraw smażonych w głębokim tłuszczu i wypieków o wysokiej zawartości tłuszczu jako okazjonalnych przysmaków.
Źródła
Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.
Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., . . . Belury, M. A. (2011, August). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: A randomized, double-masked, crossover study. Clinical Nutrition, 30(4), 443-449. Retrieved from sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000021
Krokosz barwierski w kuchni
W kuchni możemy wykorzystywać zarówno kwiaty krokosza barwierskiego, jak i olej krokoszowy. Kwiatów można użyć, podobnie jak używamy szafranu – jako jego tańszy, lecz równie wartościowy odpowiednik. Możemy za ich pomocą barwić np. ryż, zupy, sosy, potrawy z makaronu lub pasty do smarowania chleba.
Jeśli natomiast chodzi o olej krokoszowy – jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Wyróżniamy zasadniczo dwa rodzaje oleju krokoszowego. Jeden rodzaj zawiera zdecydowanie więcej frakcji tłuszczów wielonienasyconych (kwasu linolenowego) i ten może być stosowany tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia czy gotowania. Nie powinno się go podgrzewać do temperatury powyżej 65 stopni, gdyż traci wówczas swoje cenne właściwości. Olej krokoszowy najlepiej stosować w postaci surowej – jako dodatek do sałatek lub innych potraw na zimno. Można nim skropić warzywa, kanapki, owsiankę, twarożek itp. albo po prostu wypić w postaci oleju spożywanego „jak lekarstwo” – na łyżeczce.
Druga odmiana oleju z krokosza zawiera więcej kwasu oleinowego. Ten rodzaj oleju ma wysoką temperaturę dymienia, można go zatem wykorzystywać do gotowania i smażenia. Może nam zastąpić w kuchni np. olej słonecznikowy. Ma również podobne do oleju słonecznikowego własności odżywcze.
Jeśli jednak nie masz pewności, z którą frakcją masz do czynienia, lub na opakowaniu jest ewidentnie napisane, że olej jest „tłoczony na zimno”, lepiej jest spożywać go tylko na surowo. Dzienna dawka dla osoby dorosłej to 15 ml (łyżka stołowa) oleju dwa razy dziennie.

Jak przygotować napar z kwiatów krokosza barwierskiego?
Napar z krokosza barwierskiego sporządzamy z suszonych kwiatów krokosza. Susz trzeba zalać około 200-250 mililitrami (szklanką) wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Następnie odcedzić i pić ciepłe dwa razy dziennie.
Czy są jakieś środki ostrożności przy stosowaniu krokosza barwierskiego? Jest ich, co prawda, niewiele, ale trzeba o nich pamiętać. Preparatów z kwiatów krokosza należy bezwzględnie unikać w ciąży, gdyż mogą wywołać krwawienie i poronienie. Ze względu na brak badań i informacji odnośnie do stosowanie krokosza u kobiet karmiących piersią lepiej również powstrzymać się od zażywania go w tym czasie.
Krokosz barwierski jest także przeciwwskazany w schorzeniach przebiegających z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Może bowiem spowolnić krzepnięcie płytek krwi i wywołać krwawienie lub krwotok. Z tego też powodu należy odstawić preparaty z krokosza na co najmniej dwa tygodnie przed spodziewaną operacją lub jakimś zabiegiem chirurgicznym.
Osoby uczulone na inne rośliny z rodziny astrowatych (rumianek, nagietek, jeżówka, arnika i inne) mogą wykazywać reakcje alergiczne również na krokosza barwierskiego.
Olej z krokosza – przeciwwskazania
Olej z krokosza barwierskiego jest uznawany za produkt dość bezpieczny. Ze względu jednak na fakt, że krokosz może spowolnić krzepnięcie płytek krwi i nasilić krwawienie lub krwotok, szczególną ostrożność powinny zachować kobiety cierpiące na obfite i przedłużające się miesiączki. Zdecydowanie zaś przeciwwskazany jest u kobiet w ciąży – ze względu na ryzyko poronienia.
Osoby uczulone lub nadwrażliwe na wyciągi z kwiatów tej rośliny, powinny również unikać oleju krokoszowego.
- Delshad, E., Yousefi, M., Sasannezhad, P., Rakhshandeh, H., Ayati, Z. (2018). Medical uses of Carthamus tinctorius L. (Safflower): a comprehensive review from Traditional Medicine to Modern Medicine. Electronic Physician, 10(4), 6672–6681. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5984022/
- (b.d.). Safflower. Pobrane 23 maja 2022 z https://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=516
- Leonard, J. (2018). Six health benefits of safflower oil. Pobrane z https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245
- Adamska, I., Biernacka, P. (2021). Bioactive substances in safflower flowers and their applicability in medicine and health-promoting foods. International Journal of Food Science, 2021, 6657639. https://www.hindawi.com/journals/ijfs/2021/6657639/
- (2018). Krokosz barwierski jest szczególnie polecany dla kobiet cierpiących na nieregularne, bolesne miesiączki oraz dla pań w okresie menopauzy! Pobrane z https://planteon.pl/blog/krokosz-barwierski#:~:text=z%20szafranu%20%C5%82%C4%85kowego!-,Krokosz%20barwierski%20to%20ro%C5%9Blina%20znana%20i%20ch%C4%99tnie%20wykorzystywana%20ju%C5%BC%20od,poziom%20cholesterolu%2C%20ci%C5%9Bnienia%20oraz%20glukozy.
- Gwóźdź, E. (b.d.). Krokosz barwierski – właściwości, działanie i zastosowanie krokoszu barwierskiego. Pobrane 23 maja 2022 z https://www.ekologia.pl/zdrowie/witaminy-i-suplementy/krokosz-barwierski-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie-krokoszu-barwierskiego,24401.html
- (2021). Safflower. Pobrane z https://www.rxlist.com/safflower/supplements.htm
Krokosz barwierski – właściwości lecznicze kwiatów
W ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty krokosza barwierskiego. Można z nich sporządzić napar posiadający liczne właściwości lecznicze. Za jego działanie na organizm odpowiadają takie składniki, jak: kwercetyna, luteolina, alkohole triterpenowe, kartamina, witamina E i wiele innych.
Kiedy warto sięgnąć po napar z tych kolorowych kwiatów krokosza? Będzie on pomagał w przypadku takich dolegliwości, jak między innymi:
- zaburzenia miesiączkowania – zalecany jest głównie kobietom, które skarżą się na nieregularne, opóźnione i skąpe miesiączki. Ponieważ krokosz pobudza krwawienie, może być stosowany również w przypadku zatrzymania się menstruacji. Pomaga także w bolesnym miesiączkowaniu i ogólnie bardzo korzystnie wpływa na żeński układ rozrodczy. Ma działanie przeciwbólowe oraz rozkurczające
Uwaga! Kobietom w ciąży zdecydowanie nie wolno spożywać naparu z kwiatów krokosza barwierskiego! Jego silne działanie rozkurczające oraz pobudzające krwawienie może skutkować poronieniem. Kiedyś wyciągi z krokosza stosowane były jako środek poronny.
- choroby układu krążenia – szczególnie te, które związane są z kiepską kondycją naczyń krwionośnych. Ekstrakt z kwiatów krokosza barwierskiego wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie krwi. Ponadto pobudza krążenie krwi i zapobiega chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego
- miażdżyca – ze względu na zdolność do zapobiegania zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu zakrzepów w świetle naczyń krokosz może służyć profilaktycznie przeciwko powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach. Może także być stosowany w już istniejącej chorobie miażdżycowej i u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi
Ciekawostka: krokosz barwierski jest ważnym surowcem stosowanym w ziołolecznictwie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wykorzystuje się tam przede wszystkim jego właściwości pobudzające krwawienie. Określa się to jako silną zdolność do „przełamania zastoju krwi”. W medycynie chińskiej zastój krwi jest jednym z wzorców chorobowych i dotyczy najczęściej kobiet po 40 roku życia. Jednak uwaga! W sytuacji, w której podejrzewamy się o tego typu wzorzec, lepiej skonsultować się z terapeutą medycyny chińskiej, niż samodzielnie sięgać po tak silne lekarstwo, nawet „tylko” ziołowe. Niewłaściwie zastosowany wyciąg lub napar z krokosza barwierskiego może nawet spowodować u kobiety niebezpieczny dla zdrowia krwotok. Jeśli jednak jego użycie jest uzasadnione, bardzo szybko przynosi ulgę w dolegliwościach.
![]()
Czym jest krokosz barwierski?
Krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius) jest pięknie kwitnącą rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jego łacińska nazwa Carthamus wywodzi się od arabskiego słowa qurtom lub też hebrajskiego słowa qarthami, które oznaczają: „malować, farbować, barwić”. Ma to ścisły związek z powszechnym zastosowaniem krokosza jako rośliny służącej do barwienia.
W języku polskim krokosz określany bywa też jako „szafran łąkowy”, „fałszywy szafran” czy też „szafranowy oset” (krokosz jest bliskim kuzynem popularnego ostu, należącego do tej samej rodziny). W istocie, krokosz barwierski stanowi znacznie tańszy zamiennik szafranu (czyli krokusa), który możemy wykorzystywać zarówno w farbiarstwie, w kuchni jako dodatek kulinarny oraz w medycynie, jako surowiec zielarski. Co ważne, tańszy nie oznacza wcale, że gorszy. Przeczytaj, jakie właściwości posiada krokosz barwierski.
![]()