Olej z krokosza - Opinie na temat depilacji

Uwagi końcowe

Olej z krokosza barwierskiego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywane są „dobrymi tłuszczami”. Jest tak samo zdrowy, jak oliwa z oliwek i tłoczony na zimno olej rzepakowy. Posiada jednak mniej smaku i często jest tańszy. Ma również wyższą temperaturę dymienia niż wiele innych olejów roślinnych, co czyni go idealnym wyborem do gotowania w wysokich temperaturach.

Olej krokoszowy znany jest także jako olej szafranowy ma wiele zalet. Podobnie jak wiele innych produktów tego rodzaju ma wysoką zawartość kalorii oraz niską zawartość witamin i minerałów. Warto korzystać z niego z umiarem w ramach dobrze zbilansowanej diety. Poleca się także często ograniczyć spożywanie potraw smażonych w głębokim tłuszczu i wypieków o wysokiej zawartości tłuszczu jako okazjonalnych przysmaków.

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., . . . Belury, M. A. (2011, August). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: A randomized, double-masked, crossover study. Clinical Nutrition, 30(4), 443-449. Retrieved from sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000021

Olej z krokosza barwierskiego - właściwości

Najważniejsze właściwości lecznicze oleju z krokosza wynikają z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat obniża poziom glukozy we krwi, jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę lub zmagają się ze stanem przedcukrzycowym.

Można go stosować w stanach podgorączkowych, działa bowiem napotnie. Reguluje wypróżnienia, zapobiega zaparciom (w większych dawkach powoduje rozwolnienie).

Olej jest stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia - regularne jego spożywanie pozwala na zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu, obniża się ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne.

Picie oleju wspomaga odkrztuszanie wydzieliny. Zmniejsza gęstość flegmy zalegającej w drogach oddechowych, dlatego warto go stosować przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Należy wspomnieć, że regularnie stosowany wzmacnia odporność i wykazuje działanie moczopędnie. Ma korzystny wpływ na produkcję prostaglandyn, dzięki czemu wpływa na złagodzenie bólów menstruacyjnych i niepożądanych objawów menopauzy.

Działa antyoksydacyjnie – hamuje działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się skóry, przeciwdziała także szkodliwym skutkom promieniowania ultrafioletowego.

Kosmetyczny aspekt stosowania oleju z krokosza jest bardzo korzystny dla skóry - działa przeciwzmarszczkowo, przywraca skórze jędrność i sprężystość, nawilża ją, spłyca zmarszczki. Łagodzi także podrażnienia, przez co jest polecany przy leczeniu stanów zapalnych skóry, do irygacji pochwy, a nawet wlewów doodbytniczych.

Odżywia skórę głowy, poprawia kondycję włosów, przyspiesza ich wzrost oraz stanowi idealny nośnik dla witaminy D.

Jak stosować olej z krokosza?

Olej z krokosza jest przeznaczony zarówno do zastosowań wewnętrznych, jak też zewnętrznych. Można go używać bezpośrednio do picia z łyżki- zwykle zalecane jest przyjmowanie w dawce 15 ml (trzy małe łyżeczki) dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Może też być dodawany do wyrobów kulinarnych, takich jak sałatki czy domowe majonezy. Miłośnicy dobrego jedzenia chwalą go za łagodny smak. Co jednak bardzo ważne - sens ma wyłącznie zastosowanie oleju z krokosza barwierskiego na zimno. Nie nadaje się on do smażenia. Poddany obróbce termicznej traci on bowiem znaczną część swoich właściwości.

Oprócz tego, tak jak zostało wspomniane wyżej, olej krokoszowy bywa przyjmowany przez osoby suplementujące witaminę D3. Niejako „przy okazji”, ale z korzyścią dla zdrowia.

Jeśli chodzi o zastosowania kosmetyczne, nadaje się on do wcierania bezpośrednio na twarz lub we włosy tudzież jako dodatek do innych kosmetyków - kremów, szamponów, odżywek etc.

Podobne obserwacje poczynili polscy naukowcy, którzy wykazali, że osoby cierpiące na hipercholesterolemię zaburzenia poziomu cholesterolu we krwi , które otrzymywały 15 ml oleju lnianego przez 4 tygodnie cechowały się niższym poziomem złego cholesterolu LDL i wyższym stężeniem dobrego cholesterolu HDL.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...

Olej jest stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia - regularne jego spożywanie pozwala na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, obniża się ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca.

Czytaj dalej...