Olej z krokosza - Opinie na temat depilacji
Czym jest krokosz barwierski?
Krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius) jest pięknie kwitnącą rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jego łacińska nazwa Carthamus wywodzi się od arabskiego słowa qurtom lub też hebrajskiego słowa qarthami, które oznaczają: „malować, farbować, barwić”. Ma to ścisły związek z powszechnym zastosowaniem krokosza jako rośliny służącej do barwienia.
W języku polskim krokosz określany bywa też jako „szafran łąkowy”, „fałszywy szafran” czy też „szafranowy oset” (krokosz jest bliskim kuzynem popularnego ostu, należącego do tej samej rodziny). W istocie, krokosz barwierski stanowi znacznie tańszy zamiennik szafranu (czyli krokusa), który możemy wykorzystywać zarówno w farbiarstwie, w kuchni jako dodatek kulinarny oraz w medycynie, jako surowiec zielarski. Co ważne, tańszy nie oznacza wcale, że gorszy. Przeczytaj, jakie właściwości posiada krokosz barwierski.
Czym jest olej krokoszowy?
Krokosz barwierski (carthamus tinctorius) należy do rodziny astrowatych i jest wysoką rośliną z kolczastymi liśćmi oraz żółtymi lub pomarańczowymi kwiatami. Kwiaty krokosza były używane jako barwnik do ubrań już w starożytnym Egipcie. Obecnie niektórzy używają płatków krokosza barwierskiego jako zamiennika szafranu, żółtej przyprawy, która często używana jest do barwienia i aromatyzowania potraw m.in. z ryżu. Ziarna krokosza są również wykorzystywane do produkcji oleju z krokosza barwierskiego, zwanego czasami olejem szafranowym.
Dostępne są dwie odmiany oleju z krokosza barwierskiego: wysoko linolowy i wysoko oleinowy. Wysoko linolowy olej krokoszowy jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze, natomiast wysoko oleinowy olej krokoszowy zawiera więcej jednonienasyconych tłuszczów. Wielonienasycony olej jest przede wszystkim polecany do przygotowywania żywności na zimno, takiej jak winegret. Jednonienasycony olej szafranowy jest z kolei dobry do gotowania w wysokich temperaturach.
W kontekście właściwości oleju krokoszowego często podkreśla się trzy jego główne cechy:
- jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- posiada neutralny smak, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami,
- jednonienasycona postać może być podgrzewana do wyższych temperatur niż wiele innych olejów spożywczych.
Olej krokoszowy w kuchni
Jeśli od czasu do czasu pragnie się zjeść coś smażonego na głębokim tłuszczu, dobrym wyborem będzie jednonienasycony olej szafranowy. W przeciwieństwie do np. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może wytrzymać znacznie wyższe temperatury. Oto kilka wskazówek dotyczących stosowania jednonienasyconego i wielonienasyconego oleju szafranowego w kuchni.
Jednonienasycony olej krokoszowy
Dzięki wysokiej temperaturze dymienia jednonienasycony olej krokoszowy jest jednym z najlepszych wyborów do gotowania w wysokich temperaturach. Sprawdzi się doskonale do przygotowania produktów bogatych w witaminy i minerały, takich jak cukinia lub mieszanka warzyw w cieście tempura. Można także użyć oleju z krokosza barwierskiego do przygotowania frytek lub słodkich ziemniaków.
Aby ograniczyć głęboko smażone potrawy i wyeliminować puste kalorie z diety, można zastanowić się nad alternatywnymi metodami pieczenia w piekarniku. W piekarniku można przygotować np. kawałki z kurczaka oraz ziemniaki, używając po prostu wystarczającej ilości jednonienasyconego oleju z krokosza barwierskiego, aby jedzenie nie przylegało do blachy do pieczenia. W wielu przepisach olej krokoszowy można stosować zamiast oliwy z oliwek. Ponieważ ma on łagodniejszy smak, może okazać się to bardziej atrakcyjna opcja.
Podczas pieczenia można nawet stosować jednonienasycony olej szafranowy. Można z powodzeniem dodać go do dowolnego przepisu na pieczywo, który wymaga użycia oleju. Niekiedy stosuje się go jako zamiennika masła lub tłuszczu w wypiekach.
Wielonienasycony olej szafranowy
W przypadku sosów sałatkowych i innych surowych przepisów oraz potraw przygotowywanych na małym ogniu można wypróbować wielonienasycony olej szafranowy. Warto jednak pamiętać, że ten delikatny produkt może szybko zjełczeć. Zawsze należy przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.
Krokosz barwierski – właściwości lecznicze kwiatów
W ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty krokosza barwierskiego. Można z nich sporządzić napar posiadający liczne właściwości lecznicze. Za jego działanie na organizm odpowiadają takie składniki, jak: kwercetyna, luteolina, alkohole triterpenowe, kartamina, witamina E i wiele innych.
Kiedy warto sięgnąć po napar z tych kolorowych kwiatów krokosza? Będzie on pomagał w przypadku takich dolegliwości, jak między innymi:
- zaburzenia miesiączkowania – zalecany jest głównie kobietom, które skarżą się na nieregularne, opóźnione i skąpe miesiączki. Ponieważ krokosz pobudza krwawienie, może być stosowany również w przypadku zatrzymania się menstruacji. Pomaga także w bolesnym miesiączkowaniu i ogólnie bardzo korzystnie wpływa na żeński układ rozrodczy. Ma działanie przeciwbólowe oraz rozkurczające
Uwaga! Kobietom w ciąży zdecydowanie nie wolno spożywać naparu z kwiatów krokosza barwierskiego! Jego silne działanie rozkurczające oraz pobudzające krwawienie może skutkować poronieniem. Kiedyś wyciągi z krokosza stosowane były jako środek poronny.
- choroby układu krążenia – szczególnie te, które związane są z kiepską kondycją naczyń krwionośnych. Ekstrakt z kwiatów krokosza barwierskiego wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie krwi. Ponadto pobudza krążenie krwi i zapobiega chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego
- miażdżyca – ze względu na zdolność do zapobiegania zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu zakrzepów w świetle naczyń krokosz może służyć profilaktycznie przeciwko powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach. Może także być stosowany w już istniejącej chorobie miażdżycowej i u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi
Ciekawostka: krokosz barwierski jest ważnym surowcem stosowanym w ziołolecznictwie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Wykorzystuje się tam przede wszystkim jego właściwości pobudzające krwawienie. Określa się to jako silną zdolność do „przełamania zastoju krwi”. W medycynie chińskiej zastój krwi jest jednym z wzorców chorobowych i dotyczy najczęściej kobiet po 40 roku życia. Jednak uwaga! W sytuacji, w której podejrzewamy się o tego typu wzorzec, lepiej skonsultować się z terapeutą medycyny chińskiej, niż samodzielnie sięgać po tak silne lekarstwo, nawet „tylko” ziołowe. Niewłaściwie zastosowany wyciąg lub napar z krokosza barwierskiego może nawet spowodować u kobiety niebezpieczny dla zdrowia krwotok. Jeśli jednak jego użycie jest uzasadnione, bardzo szybko przynosi ulgę w dolegliwościach.
![]()
Krokosz barwierski (szafran łąkowy) - właściwości i zastosowanie
Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius L.) nazywany bywa często szafranem łąkowym. Kwiaty krokosza barwierskiego wykorzystywane są do sporządzania leczniczego naparu, a z nasion produkuje się olej. Można go wykorzystać także jako przyprawę - ze względu na cenę bywa zamiennikiem prawdziwego szafranu. Dzięki swoim właściwościom krokosz barwierski swoje zastosowanie znalazł również w kosmetyce.
Spis treści
Krokosz barwierski jest kuzynem znanego nam ostu. Jest jednoroczną rośliną wywodzącą się z rodziny astrowatych, a pochodzi z południowej Azji. Nazywany jest także szafranem łąkowym i przez swoją przystępną cenę bywa traktowany jako zamiennik prawdziwego szafranu.
Ekstrakt z kwiatów krokosza barwierskiego posiada charakterystyczną czerwoną barwę, bardzo podobną do barwy szafranu. Dawniej ekstrakt ten wykorzystywano do celów kulinarnych, a także do barwienia tkanin oraz w celach kosmetycznych (np. do wyrobu szminek).
W ziołolecznictwie wykorzystywane są zarówno kwiaty, jak i nasiona krokosza. Kwiaty wykorzystuje do sporządzania naparu, a z kolei z nasion produkuje się olej. Jest on tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje zdrowotne właściwości.
Nasiona krokosza i olej z nich pozyskiwany, zawierają duże stężenie witaminy E (tzw. witaminy młodości), a także witaminę A, kwas linolowy i linolenowy, oraz sterole roślinne, czyli tzw. fitosterole.
W kwiatach krokosza barwierskiego znajdują się kartamina - naturalny barwnik należący do flawonoidów, glikozydy kwercetyny oraz glikozydy luteoliny, również witamina E, oraz alkohole trójterpenowe.
![]()
U nas zapłacisz kartą