Olej z krokosza - Opinie na temat depilacji

Olej z krokosza - jakie ma właściwości? Przeciwwskazania

Olej z krokosza wykorzystywany jest między innymi w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz w pielęgnacji skóry trądzikowej. Znalazł też zastosowanie przy produkcji leków oraz suplementów diety zawierających witaminę D3. Jakie ma właściwości? Jak działa? Kiedy nie należy go używać?

  • Olej z krokosza barwierskiego to bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
  • Może być stosowany w celach zdrowotnych i kosmetycznych. Pomaga m.in. chronić serce.
  • Olej krokoszowy połączony z witaminą D3 poprawia jej przyswajalność w organizmie.

Czym jest krokosz barwierski?

Krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius) jest pięknie kwitnącą rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jego łacińska nazwa Carthamus wywodzi się od arabskiego słowa qurtom lub też hebrajskiego słowa qarthami, które oznaczają: „malować, farbować, barwić”. Ma to ścisły związek z powszechnym zastosowaniem krokosza jako rośliny służącej do barwienia.

W języku polskim krokosz określany bywa też jako „szafran łąkowy”, „fałszywy szafran” czy też „szafranowy oset” (krokosz jest bliskim kuzynem popularnego ostu, należącego do tej samej rodziny). W istocie, krokosz barwierski stanowi znacznie tańszy zamiennik szafranu (czyli krokusa), który możemy wykorzystywać zarówno w farbiarstwie, w kuchni jako dodatek kulinarny oraz w medycynie, jako surowiec zielarski. Co ważne, tańszy nie oznacza wcale, że gorszy. Przeczytaj, jakie właściwości posiada krokosz barwierski.

Olej krokoszowy w zastosowaniach kosmetycznych

Olej z krokosza barwierskiego ma nawet pewne zastosowania kosmetyczne. Coraz więcej osób używa go jako środka nawilżającego do suchej skóry lub olejku nośnego do zapachów aromaterapeutycznych. Wpisuje się on doskonale w stale rosnący trend na kosmetyki naturalne i produkty ekologiczne, także wykonywane samodzielnie.

Również na półkach drogerii coraz częściej można spotkać produkty z zawartością oleju szafranowego, które często przeznaczone są do nawilżania, odżywiania i regeneracji. Chociaż nie ma dowodów na jego skuteczność w tym zakresie, stosuje się go na trądzik, do usuwania blizn, a także redukcji zmarszczek. Sprawdzi się on jednak znakomicie jako olej bazowy do stworzenia aromatycznej mieszanki do masażu, w której można wykorzystać rozmaite olejki eteryczne, w zależności od indywidualnych upodobań.

Coraz częściej można także spotkać wskazówki, by stosować olej krokoszowy na włosy, dzięki czemu staną się one bardziej wygładzone i zmiękczone. Nie należy się jednak spodziewać, że pomoże on przy łysieniu, ponieważ nie ma on większego wpływu na porost włosów.

Co to jest krokosz barwierski?

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius), inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju. Uprawę krokosza barwierskiego ułatwia zdolność tego gatunku do przetrwania w różnych warunkach środowiskowych, w tym podczas suszy i znacznej wilgotności (a nawet powodzi). Za jego światową produkcję odpowiadają przede wszystkim rolnicy z krajów Azji oraz Ameryki Południowej, skąd pochodzi ponad 90 proc. olejów krokoszowych dostępnych na rynku.

Olej z krokosza barwierskiego (czasami określany jako olej szafranowy) to produkt wytwarzany w procesie tłoczenia i ekstrakcji tłuszczu z nasion krokosza.

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Zawartość witaminy E w nasionach rośliny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym stan zagrażający zdrowiu, który może doprowadzić do powstania nowotworów oraz powoduje osłabienie działania wolnych rodników, które odpowiadają za.

Czytaj dalej...

Zgłoś treść Odżywcza formuła kremu, zawierająca organiczny olejek kokosowy, masło shea i kwas hialuronowy oraz ekstrakt z banana silnie nawilży, odżywi i wygładzi drobne zmarszczki oraz ujednolici koloryt skóry.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...

Olej jest stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia - regularne jego spożywanie pozwala na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, obniża się ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca.

Czytaj dalej...