Olej rokitnikowy - naturalne rozwiązanie na pryszcze i trądzik

Na co pomaga olej z rokitnika?

Olej rokitnikowy jest skutecznym wsparciem organizmu w wielu chorobach.

Olej z rokitnika pomaga na:

  • refluks - działanie kwasu omega 7, zawartego w rokitniku łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz wspiera proces leczenia owrzodzeń,
  • zaparcia - w tym przypadku olej przyspiesza przemianę materii,
  • jelita - dzięki zawartości kwasu linolowego, który wspiera leczenie stanów zapalnych i wrzodów (głównie jelita grubego),
  • twarz - olej, jako składnik produktów do ochrony skóry twarzy chroni ją przed promieniowaniem słonecznym i likwiduje przebarwienia oraz działających przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco,
  • dermatozy (skóry suche, szorstkie i łuszczące) - olej mobilizuje te typy skóry do tworzenia nowego naskórka i gojenia ran,
  • trądzik - poprzez działanie oleju rokitnikowego zmiany trądzikowe są minimalizowane, a praca gruczołów łojowych stabilizowana,
  • włosy - pielęgnacja olejem regenerując strukturę włosa i wzmacnia cebulki w czasie procesu olejowania,
  • wzrok - dzięki zawartości barwników karotenowych, które wspierają pracę żółtej plamki oka, odpowiedzialnej za ukrwienie i ostrość widzenia,
  • helicobacter pojawiający się w kwaśnym środowisku śluzówki żołądka - tutaj olej działa ochronnie,
  • hemoroidy (żylaki odbytu) - dzięki zawartości karotenoidów i witaminy E w oleju możliwy jest proces zapobiegania dalszego uszkodzenia śluzówki odbytu i gojenia krwawiących hemoroidów,
  • blizny - dzięki zdolnościom regenerującym oleju na skórę, działa on na blizny odkażająco, przeciwzapalnie i ściągająco,
  • rany - dzięki wysokiemu stężeniu kwasu palmitynowego,
  • cerę naczynkową - dzięki zawartości witaminy E i flawonoidów,
  • gardło - poprzez dezynfekcję i stymulowanie śluzówki gardła do regeneracji,
  • nadżerkę - dzięki właściwościom przeciwzapalnym,
  • zapalenie pochwy - z uwagi na zawartość kwasów organicznych i garbników,
  • obniżenie ciśnienia krwi - dzięki zawartości kwasu askorbinowego,
  • obniżenie poziomu cholesterolu - dzięki kwasom tłuszczowym omega 3 i 6.

Olej rokitnikowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Rokitnik to roślina z rodziny oliwnikowatych. Najczęściej występuje na terenach od północno – zachodniej Europy aż do wschodniej Azji. Rośnie w niedalekiej odległości od mórz i rzek. Jego pomarańczowe owoce pojawiają się w trakcie zimy i wiosny. Wykorzystuje się je w medycynie, kuchni i branży kosmetycznej. Posiada wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości, a jedną z najbardziej charakterystycznych jest wysoka zawartość witaminy C.

Olej z rokitnika jest pozyskiwany z nasion lub pulpy owocowej. Oba różnią się od siebie właściwościami. Za bardziej wartościowy dla zdrowia uważa się ten drugi. Jest też znacznie droższy. Ma charakterystyczny, owocowy zapach i intensywny – pomarańczowy kolor, dzięki wysokiej zawartości witaminy A.

Olej z rokitnika - czyli z czego?

Rokitnik zwyczajny, zwany również pospolitym, to nie tylko ozdobny krzew, ale także roślina lecznicza należąca do rodziny oliwkowatych. Jego działanie prozdrowotne doceniali już ludzie żyjący w średniowieczu, stosując tę roślinę do leczenia ran.

Do Europy rokitnik sprowadził Aleksander Wielki. Łacińska nazwa „Hippophae rhamnoides” oznacza w dosłownym tłumaczeniu „lśniący błyszczący koń”. Już w tamtych czasach zauważono, że pojenie koni wywarami z liści i gałęzi rokitnika gwarantowało lśniącą i zdrową sierść.

W Europie i w Azji rośnie głównie w dolinach rzek lub na wybrzeżach morskich. W Polsce roślina występuje na wydmach lub klifach wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i na tych terenach objęta jest ochroną.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z 9 października 2014 r. w sprawie gatunkowej ochrony roślin rokitnik został zaliczony do ochrony częściowej.

Olej z rokitnika, pozyskiwany z nasion lub owoców posiada wiele dobroczynnych właściwości. Pierwszy sposób produkcji (z nasion) jest najczęściej wykorzystywany w warunkach przemysłowych. Drugi sposób

(z owoców) jest prosty do zastosowania w warunkach domowych.

Wystarczy miąższ wytworzony z żółto-pomarańczowych jagód pozostawić w ciemnym miejscu, a po dobie olej, gotowy do zebrania, wypływa na wierzch.

Olej z rokitnika - opinie lekarzy. Jaki wybrać?

Pozytywne działania naturalnych produktów znane są od lat dzięki ich szerokiemu zastosowaniu w medycynie ludowej.

Opinie lekarzy na temat oleju z rokitnika są w większości pozytywne. Rokitnik posiada szereg prozdrowotnych właściwości, które wykorzystywane są nie tylko do poprawy kondycji zdrowotnej, ale także w szeroko pojętej kosmetyce.

Dzięki zawartości bioaktywnych związków we wszystkich swoich częściach, rokitnik znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach. Olej rokitnikowy syberyjski ma bogaty skład, a zawartość witaminy C jest znacznie wyższa niż w przypadku cytryny czy pomarańczy.

Nazywany jest także „złotem Syberii”, ponieważ na Syberii można spotkać go w naturalnej i czystej postaci. Pozytywne opinie na temat oleju z rokitnika wynikają głównie z faktu, iż jako nieliczna roślina ta posiada w swoim miąższu olej oraz dużą zawartość antyoksydantów i witamin.

Jaki wybrać olej z rokitnika? Najlepiej ocenianym jest olej wyprodukowany z tak zwanej pulpy owocowej, czyli pozyskany z miąższu owoców.

Taka postać jest bogata w bioaktywne składniki, takie jak witamina E, beta-karoten, sterole i kwas omega 7. Pulpa owocowa zawiera także znacznie więcej fitosteroli, obniżających poziom cholesterolu niż nasiona.

Zawartość witaminy E w nasionach rośliny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym stan zagrażający zdrowiu, który może doprowadzić do powstania nowotworów oraz powoduje osłabienie działania wolnych rodników, które odpowiadają za.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...