Uroda bez skazy - Tajemnice Pięknej Skóry Twarzy
Jak ujędrnić skórę twarzy po 50-tce? Lifting, kwas hialuronowy i produkcja kolagenu
Cera dojrzała zmaga się z przebarwieniami, wiotczeniem, wysuszeniem i głębszymi zmarszczkami. Do tego zestawu dochodzi opadnięty kontur twarzy, który jest wynikiem utraty sprężystości w policzkach. Co ujędrnia skórę twarzy po 50-tce? Niestety w tym przypadku nie można liczyć na zbawienne działanie składników aktywnych i masaży. Wprawdzie poprawią one nieco ogólny wygląd skóry, jednak po spektakularne efekty trzeba zwrócić się w stronę specjalistów. Doświadczony lekarz medycyny estetycznej lub kosmetolog po wnikliwej i profesjonalnej konsultacji podpowie, jak uelastycznić skórę twarzy i na jakie zabiegi najlepiej się zdecydować. Większość z nich to zabiegi nieinwazyjne, które poprawiają wygląd cery bez ryzyka wystąpienia powikłań. Na rozterkę, jak odmłodzić twarz, eksperci polecają:
- liposukcję laserową – metoda polegająca na rozpuszczeniu tkanki tłuszczowej prowadzi do napięcia i obkurczenia skóry, a co za tym idzie wzmocnienia tkanek
- nici liftingujące – sposób na przywrócenie owalu twarzy i wygładzenie kurzych łapek, który polega na wprowadzeniu pod skórę nici PDO. Zabieg jest bezbolesny, a efektami można cieszyć się nawet do 2 lat
- wolumetria – w tkanki wprowadzany jest wypełniacz np. na bazie kwasu hialuronowego, który zwiększa objętość komórek, modelując tym samym owal twarzy lub wypełniając głębsze zmarszczki. Zabieg jest często stosowany na redukowanie bruzd nosowo-wargowych i podnoszenie kącików ust
Owoce
Jagody są pełne przeciwzmarszczkowych antyoksydantów i witamin.
Zobacz także:
Banany są bogate w witaminy A, B i E, które działają odmładzająco i wygładzają skórę. Owoce te zawierają jednak dużo cukrów, więc nie przesadzaj z ich ilością (jedz nie więcej niż jeden dziennie).
Pomarańcze i grejpfruty są bogate w witaminę C, antyoksydant spowalniający procesy starzenia się i pomagający odbudowywać kolagen w skórze.
Jabłka są zwykle bogate w błonnik. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką może stanowić 25% dziennego zapotrzebowania na błonnik, pomagając kontrolować podaż kalorii i karmiąc dobre bakterie jelitowe. Zawarta w jabłkach włóknista pektyna działa jak prebiotyk.
Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, których nasze błony komórkowe (także komórek skóry) potrzebują do dobrego funkcjonowania, utrzymywania nawilżenia i pozbywania się toksyn.
Cytryny, limonki i wyciskane z nich soki zawierają ważne składniki odżywcze, które wspierają wiele funkcji ciała, takich jak stabilizacja włókien kolagenowych i utrzymanie włókien elatynowych.
Co jeść, aby mieć piękną cerę? Oto lista składników przyjaznych dla skóry
Przedstawiamy ściągę z listą produktów, które wspierają zdrowie i kondycję skóry. Warto wrzucić je do koszyka podczas listy zakupów. Co jeść, aby mieć piękną cerę? Podpowiada autorka książki „Ukryte źródło piękna. Bakterie a zdrowa skóra”.
Jeśli pijesz kawę, wybieraj najlepiej tę czarną i organiczną. Pij jedną lub dwie filiżanki rano, a potem przerzuć się na herbatę. (Regularne picie kawy przez cały dzień pogarsza jakość snu). Jeśli pijesz alkohol, to niech będzie to lampka czerwonego wina do obiadu. Nie przesadzaj z procentowymi napojami, badania potwierdziły, że źle wpływają na skórę, m.in. wysuszając ją i powodując stan zapalny. Jednak czerwone wino, spożywane w umiarkowanych ilościach, ma pewne zalety, ponieważ zawiera resweratrol, antyoksydant o działaniu przeciwstarzeniowym, przyjaznym dla serca i przeciwnowotworowym. Resweratrol hamuje glikację, czyli proces bombardowania twoich komórek przez cząsteczki cukru. Spowolnienie tego procesu opóźnia powstawanie zmarszczek. Wina białe i różowe nie zapewniają takiego działania.
U nas zapłacisz kartą