Wysypka - Objaw alergii pokarmowej i Jak ją Skutecznie Zwalczyć
Alergia a nietolerancja
W 2003 roku World Allergy Organization przedstawiła terminologię, w której dokonała rozgraniczenia na alergię pokarmową IgE-zależną oraz pozostałe niealergiczne reakcje pokarmowe IgE-niezależne. W skład ostatniej grupy wchodzą nietolerancje nieimmunologiczne często mylone z alergią 3 .
Niealergiczne reakcje pokarmowe zostały dodatkowo podzielone na:
- reakcje autoimmunologiczne – uwarunkowana genetycznie celiakia
- reakcje pseudoalergiczne – spowodowane dodatkiem konserwantów, pokarmem bogatym w histaminę czy w salicylany
- nietolerancje nieimmunologiczne – laktozy, glutenu, fruktozy
- reakcje IgG zależne
Nietolerancje pokarmowe mogą dawać objawy podobne do nadwrażliwości mających swą genezę w układzie immunologicznym. Stąd też trudności w postawieniu prawidłowej diagnozy.
Wysypka alergiczna – przyczyny
Wysypka alergiczna jest często występującym objawem uczulenia, który pojawia się na skutek alergii pokarmowej i alergii kontaktowej. Czasami mogą spowodować ją również alergeny wziewne, jeżeli będą one miały bezpośredni kontakt ze skórą. Zdarza się, że wysypka jest objawem tzw. alergii krzyżowej.
Wysypka alergiczna może zostać wywołana przez różne alergeny, do których zaliczamy np. roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt, pyłki roślin, ziarna zbóż, białka mleka, białka jaja kurzego, orzechy, kakao, chemiczne dodatki do żywności, detergenty, promieniowanie ultrafioletowe, substancje zapachowe i barwniki, a także leki oraz zioła i np. obecny w wodzie chlor.
Przyczyn pojawienia się wysypki alergicznej jest wiele. Często objawy skórne nie są jedynym problemem alergików, bo wysypce może towarzyszyć np. ból brzucha, silny świąd, kichanie, katar, zapalenie spojówek i inne dolegliwości, które utrudniają normalne funkcjonowanie. W niektórych przypadkach na skutek kontaktu z alergenem może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który jest zagrożeniem dla zdrowia i życia, a także wystąpienia innych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu np. duszności lub obrzęku warg, języka i gardła.
Objawy alergii nie zawsze są specyficzne, dlatego powinniśmy zachować czujność, np. wprowadzając do diety dziecka nowe pokarmy oraz zwracać uwagę na zmiany w samopoczuciu, które pojawiają się po przyjęciu nowych leków lub ugryzieniach owadów.
Alergikiem można stać się w każdym wieku. Coraz częściej alergia diagnozowana jest u osób dorosłych, które wcześniej nie cierpiały z powodu jej objawów, co ma związek m.in. z oddziaływaniem na organizm coraz większej ilości zanieczyszczeń oraz chemicznych substancji z żywności.
Co to jest alergia pokarmowa?
Według definicji, alergia pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu w postaci powtarzalnych i odtwarzalnych objawów po spożyciu (nawet niewielkiej ilości) wybranych produktów, które u zdrowych osób nie wywołują żadnych dolegliwości. Słowo alergia powstało z połączenia dwóch słów pochodzących z języka greckiego: „allos”- zmieniony oraz „ergon” – reakcja. Przyczyną alergii pokarmowej jest nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego, który rozpoznaje substancje zawarte w pokarmie jako obce i uruchamia kaskadę mechanizmów mających za zadanie unieszkodliwić alergen.
Alergia pokarmowa jest jedną z powszechniej występujących chorób. Ma to związek z rozwojem cywilizacyjnym, w wyniku którego organizm narażony jest na coraz większą ilość substancji potencjalnie uczulających (barwniki, konserwanty żywności, emulgatory, preparaty modyfikujące smak). Alergia pokarmowa stanowi poważne wyzwanie dla zdrowia publicznego, nazywana jest „drugą falą epidemii” po astmie. Szacuje się, że alergia pokarmowa może dotyczyć nawet 10 proc. populacji.
Termin alergia często niesłusznie stosowany jest wymiennie z pojęciem nietolerancja pokarmowa. U podłoża alergii pokarmowej leżą mechanizmy immunologiczne, natomiast nietolerancja pokarmowa jest związana z nieimmunologiczną odpowiedzią organizmu. Do nietolerancji pokarmowych należą m.in nietolerancja laktozy i glutenu oraz nieprawidłowe wchłanianie węglowodanów. Symptomy alergii pokarmowej i nietolerancji są bardzo podobne, a więc i trudne do odróżnienia.