"Pytanie na śniadanie - łuszczyca - przyczyny, objawy, leczenie!"

Czego ,,nie lubi" łuszczyca?

Zmagając się z łuszczycą, szczególną uwagę należy zwracać na produkty spożywcze po które sięgamy. Przy łuszczycy przede wszystkim warto zadbać o prawidłową masę ciała. Nadmierna tkanka tłuszczowa produkuje wiele substancji prozapalnych, które mogą nasilać objawy choroby.

Dodatkowo w diecie należy unikać:

  • produktów o charakterze prozapalnym, czyli wysokoprzetworzonych, bogatych w nasycone kwasy
  • alkoholu,
  • czerwonego mięsa,
  • podrobów,
  • potraw smażonych.

Niestety zwyczajowa dieta w naszej szerokości geograficznej jest dość bogata w wyżej wymienione składniki i należy poddać ją modyfikacji tak, aby stała się przeciwzapalna.

W pierwszej kolejności warto zamienić masło na margarynę, a smalec na oliwę z oliwek, czerwone mięso na chudy drób lub ryby. Proces smażenia warto zastąpić pieczeniem, grillowaniem lub duszeniem potraw.

Prowadzącej "PnŚ" wypadły zęby na antenie

W kwietniu Katarzyna Burzyńska dołączyła do zespołu programu "Pytanie na śniadanie". Początkowo krążyły plotki, że może ona zostać nową prowadzącą programu. Ostatecznie jednak przyjęła rolę nowej reportażystki w tym programie.

W ostatnim wydaniu programu Kasia zajmowała się relacjonowaniem wydarzeń w "Pytaniu na śniadanie", w tym również dancingiem międzypokoleniowym, gdzie rozmawiała z emerytami. W trakcie jednej z tych rozmów niespodziewanie z ust wyleciały jej dwa przednie zęby. Zdezorientowana prezenterka próbowała ukryć twarz i zaczęła szukać tego, co jej wypadło.

O Jezu, o Jezu. Przepraszam, wypadły mi zęby - powiedziała Burzyńska.

Również starszy mężczyzna, z którym rozmawiała, był zdezorientowany i spojrzał w dół, zaskoczony tym nieoczekiwanym zdarzeniem.

Do wypadku Kasia odniosła się w jednym z wpisów na Instagramie:

A tak serio, wypadł mi Invisalign, aparat ortodontyczny, który noszę od dłuższego czasu, żeby skorygować zgryz. Okazuje się, że nawet on sprawia problemy. Ale uważam też, że jego noszenie nie jest powodem do wstydu – zwierzyła się fanom.

Później miała miejsce konferencja “Pytanie na Śniadanie”. Pojawiła się na nim również Katarzyna Burzyńska. Jak się okazuje, już w pełnym uzębieniu. Szczerze uśmiechała się do kamery i nie było śladu po porannej wpadce. Zdjęcia poniżej.

Katarzyna Burzyńska przerywa milczenie w sprawie zębów

W mediach społecznościowych prezenterki pojawił się obszerny wpis, który w końcu wyjaśnia dokładne przyczyny wpadki, która miała miejsce na antenie TVP2. Okazuje się, że Katarzyna Burzyńska złamała korzeń jedynki podczas zabawy z synem, a to, co wypadło jej z ust podczas programu, to “ząb tymczasowy”.

Obecnie jestem w trakcie leczenia, również ortodontycznego (noszę aparat Invisalign, który podtrzymuje skomplikowaną konstrukcję oraz mnie na duchu ). Czekając na rozwiązanie stałe, mam tzw. ząb tymczasowy.
Podczas wejścia na żywo do „Pytania na śniadanie” korona mi z głowy nie spadła, ale z zęba- i owszem.
Na szczęście na zdjęciach byłam w otoczeniu seniorów, a niemal każdy z nich był uzbrojony w żel do protez, więc naprędce załatwiliśmy sprawę i kolejne live’y odbyły się już zgodnie z planem oraz uśmiechem zębicznym - napisała w humorystycznym tonie.

Zasady stosowania diety przy łuszczycy

Zważając na fakt, że łuszczyca ma podłoże zapalne i cechuje się przyspieszonym cyklem rogowacenia naskórka, dieta w łuszczycy powinna mieć charakter przeciwzapalny oraz dostarczać odpowiedniej ilości składników biorących udział w odbudowie zewnętrznej warstwy skóry. Dodatkowo powinna ona zmniejszać ryzyko cukrzycy czy hipercholesterolemii.

W te założenia doskonale wpisuje się dieta śródziemnomorska bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, owoce i warzywa, ryby i chude mięso, a także w pestki oraz nasiona. Oprócz dostarczania substancji o potencjale przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym należy pamiętać o zmniejszeniu podaży produktów o działaniu przeciwstawnym czyli potęgującym stany zapalne.

Zaliczyć do nich można - żywność wysokoprzetworzoną - bogatą w tłuszcze nasycone czy cukier prosty.

Dieta przy łuszczycy a inne znane diety

Choć w Internecie znaleźć można wiele nagłówków zachęcających do sięgania po restrykcyjne diety w celu złagodzenia objawów skórnych, to niestety w większości przypadków ich zastosowanie nie ma podstaw klinicznych.

Dieta Paleo czy Kwaśniewskiego bogata jest w substancje prozapalne i nasycone kwasy tłuszczowe, które nie będą korzystnie wpływać na stan skóry. Z kolei Dieta Dąbrowskiej pomimo, że bazuje na warzywach i owocach, to nie dostarcza odpowiedniej ilości kilokalorii, białka i tłuszczów, które są niezbędne do odbudowy naskórka. W każdej z tych wymienionych diet brakuje jakiegoś elementu, aby była ona kompletna.

Zainteresowanie może wzbudzić coraz to bardziej popularna dieta ketogeniczna w modelu śródziemnomorskim. Jeżeli ten model żywienia bazuje na nienasyconych kwasach tłuszczowych, chudym mięsie drobiowym, pestkach, nasionach, owocach jagodowych i zielonych warzywach liściastych, to może dostarczać wszystkich niezbędnych składników i zmniejszać stan zapalny.

Co jeść przy łuszczycy?

Bilansując jadłospis osoby chorej na łuszczycę należy wziąć pod uwagę inne towarzyszące jednostki chorobowe, a także możliwe alergie pokarmowe. Ze względu na fakt, że łuszczyca ma podłoże autoimmunologiczne to często współwystępować może z RZS (reumotoidalne zapalenie stawów), wrzodziejącym zapaleniem jelit czy chorobą Leśniowskiego Cronha.

Baza diety niezależnie od innych zaburzeń powinna być zawsze taka sama, modyfikacja w przypadku chorób jelit powinna dotyczyć jedynie strawności produktów i ograniczenia tych nasilających objawy.

Ze względu na ryzyko rozwoju cukrzycy czy hipercholesterolemii, dieta optymalna powinna zakładać 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzin, a także eliminację podjadania. W celu zadbania o prawidłowe stężenie glukozy we krwi warto zadbać o indeks i ładunek glikemiczny produktów i potraw.

Do zalecanych składników zaliczamy:

  • warzywa - zielone warzywa liściaste, kapustne, kalafior, brokuły, warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, rzepa, cukinia, bakłażan,
  • owoce - szczególnie owoce jagodowe o wysokim potencjale antyoksydacyjnym,
  • ryby - szczególną uwagę należy zwrócić na tłuste ryby morskie, które dostarczają kwasów Omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym,
  • mięso - chude mięso drobiowe, bez skóry, drobiowe wędliny,
  • nabiał - o zawartości tłuszczu poniżej 2%,
  • pestki, nasiona, orzechy,
  • tłuszcze - oliwa z oliwek, olej lniany (na zimno).

O ile stosunkowo łatwo jest rozróżnić łuszczycę owłosionej skóry głowy od grzybicy głowy, która daje charakterystyczny obraz kliniczny i już coraz rzadziej występuje, o tyle bez pojawienia się charakterystycznych zmian na ciele łuszczyca może przypominać łojotokowe zapalenie skóry.

Czytaj dalej...

Jeżeli chcemy to zmienić, warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka, który ułoży nam jadłospis redukujący kilogramy, a jednocześnie dostarczający nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Czytaj dalej...

chorych, zazwyczaj po kilku latach zwykłych objawów łuszczyca atakuje stawy najczęściej drobne stawy palców rąk, stawy kręgosłupa w odcinku szyjnym lub lędźwiowym oraz zwykle niesymetrycznie duże stawy, np.

Czytaj dalej...

U wielu osób występuje pod różnymi postaciami, a rozpoznanie dotyczące tego, z jakim rodzajem łuszczycy pacjent ma do czynienia, prowadzone jest na podstawie wyglądu zmian, miejsca ich występowania, intensywności czy charakteru łuski.

Czytaj dalej...