Alergia pokarmowa na twarzy - Przyczyny, Objawy i Skuteczne Metody Leczenia
Alergia pokarmowa: leczenie
Dieta eliminacyjna, czyli dieta całkowicie usuwająca z menu alergen, to jedyna skuteczna terapia w alergii pokarmowej. W trakcie jej trwania nie można jeść niczego, co zawiera alergen. Choć dieta eliminacyjna pomaga zlikwidować uciążliwe objawy, to jednak gdy jest źle zbilansowana, jej efektem mogą być niedobory witamin i minerałów, zwłaszcza wapnia, niezbędnych do prawidłowego rozwoju.
Dlatego pokarm wywołujący objawy alergii, np. mleko, trzeba zastąpić równoważnym pod względem wartości odżywczych, który jest dobrze tolerowany. Dieta eliminacyjna nie zawsze jest taka sama. Sposób jej prowadzenia zależy od wieku, a w przypadku dzieci - od sposobu karmienia. W przypadku dzieci karmionych wyłącznie piersią alergen musi usunąć ze swojej diety karmiąca mama.
W przypadku niemowląt karmionych sztucznie i uczulonych na białka mleka krowiego mleko modyfikowane zastępuje się hydrolizatami o wysokim stopniu hydrolizy, a jeśli to nie wystarczy, u malucha stosowana jest tzw. dieta elementarna, której podstawą jest mieszanina aminokwasów.
Eksperci zalecają, by dieta eliminacyjna trwała co najmniej 6-8 miesięcy, niekiedy jednak czas diety eliminacyjnej znacząco się wydłuża. Po upływie określonego przez lekarza czasu należy wykonać test prowokacji, który pozwoli ocenić, czy organizm malca toleruje już dany pokarm. W przypadku dzieci u blisko 80 proc. maluchów z alergią pokarmową taka tolerancja pojawia się przed upływem 5. roku życia.
Wiele zależy jednak od tego, czy dziecko jest uczulone na jeden alergen, czy też mamy do czynienia z tzw. alergią wielopokarmową, bo w jej przypadku tolerancja na kolejne alergeny nie następuje jednocześnie.
W niektórych przypadkach, np. w przypadku ciężkiej alergii na substancje obecne w wielu produktach spożywczych, których eliminacja jest uciążliwa lub wręcz niemożliwa, stosuje się również metody odczulania, w tym doustną immunoterapię polegającą na podawaniu – w ściśle wyznaczonym czasie – produktów zawierających alergen. Początkowo jego ilości są śladowe, lecz w trakcie trwania terapii wzrastają.
Uczulenie na twarzy – co na wysypkę alergiczną? Diagnoza i leczenie
Czerwone krosty na twarzy, kaszkowata wysypka na czole i policzkach, swędzące plamy, bolesne pęcherze powodujące pieczenie – uczulenie na twarzy powoduje spory dyskomfort.
Istnieje wiele sposobów na złagodzenie objawów alergii, ale ważne jest ustalenie konkretnej przyczyny uczulenia (np. używanie kosmetyków).
W przypadku, gdy alergia skórna i jej symptomy utrzymują się lub występuje nasilenie objawów, konieczna jest konsultacja z dermatologiem, który postawi diagnozę i zaleci odpowiednie leczenie. Diagnostyka alergii często wymaga przeprowadzenia specjalistycznych testów, takich jak:
- testy skórne, w tym testy płatkowe,
- badania krwi w kierunku przeciwciał IgE,
- testy prowokacyjne.
Na podstawie wyników testów alergicznych, lekarz może zalecić odpowiednie środki profilaktyczne oraz terapeutyczne. Leczenie zazwyczaj obejmuje unikanie kontaktu z alergenem, stosowanie leków antyhistaminowych, które zmniejszają reakcję immunologiczną organizmu oraz łagodzenie objawów za pomocą maści o działaniu kojącym.
W niektórych przypadkach, na przykład w razie nasilenia objawów, rozważa się również możliwość odczulania, które polega na stopniowym budowaniu tolerancji na dany alergen.
Alergia pokarmowa: objawy
Alergia na pokarm nie zawsze objawia się w identyczny sposób. Często ten sam alergen może wywołać inne objawy u dziecka, a inne – u dorosłego. Zarówno lokalizacja zmian, jak i ich rodzaj, zależą zarówno od wieku osoby uczulonej, jak i od alergenu, który wywołuje problem.
- Objawy alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci. Do najczęściej spotykanych objawów alergii pokarmowej u dzieci należą: ulewanie pokarmu (w przypadku niemowląt) i wymioty, zaparcia lub biegunka, krew w stolcu, refluks żołądkowo-przełykowy. U niemowląt charakterystycznym objawem alergii pokarmowej jest też kolka jelitowa – znak, że układ pokarmowy nie toleruje pewnych składników, a obecne w jelitach gazy nadmiernie rozciągają ich ścianki, czego efektem jest silny ból. Objawem alergii pokarmowej może być również biegunka fermentacyjna z nadmierną ilością gazów i kolki jelitowej, związana z wtórną nietolerancją laktozy. Częste są również problemy ze strony układu oddechowego: nieżyt nosa i spojówek, kaszel, chrypka, a także skurcz oskrzeli i świst krtaniowy, czyli charakterystyczny świszczący odgłos towarzyszący oddychaniu, który pojawia się przy obrzęku krtani i jest szczególnie groźny u niemowląt i małych dzieci. Występują także reakcje skórne: najczęściej jest to sucha, szorstka skóra, rumień i wysypka alergiczna. Wreszcie, objawem alergii pokarmowej u dzieci może być brak apetytu i niechęć do posiłków zawierających alergen, niedokrwistość, zaburzenia snu, rozdrażnienie, nadpobudliwość psychoruchowa, a nawet zaburzenia w rozwoju związane z długotrwałym niedoborem składników odżywczych.
- Objawy alergii pokarmowej u dorosłychAlergia pokarmowa u dorosłych manifestuje się całą gamą objawów jednocześnie. Może więc na skórze zarówno obrzęk i pokrzywka, w obrębie układu oddechowego - nieżyt nosa i astma, ze strony centralnego układu nerwowego między innymi migrena, a także objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego. Najczęstsze objawy alergii u dorosłych to: alergiczne zapalenie jamy ustnej, nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej, refluks przełykowy (często współistniejący z astmą), ostra alergiczna reakcja błony śluzowej żołądka (bóle w nadbrzuszu i wymioty pojawiające się bezpośrednio po spożyciu pokarmu), przewlekła reakcja alergiczna żołądka i dwunastnicy (przewlekłe objawy dyspeptyczne), ostre i przewlekłe zaburzenia jelitowe, biegunki, alergiczny nieżyt nosa, nieżyt ucha środkowego, nieżyt krtani, astma, zmiany skórne (rumienie, grudki obrzękowe, bąble pokrzywkowe), atopowe zapalenie skóry, obrzęk naczynioworuchowy, wstrząs anafilaktyczny. Alergia u dorosłych może powodować też inne objawy, które trudno z nią skojarzyć: migreny, zespół przewlekłego zmęczenia, zaburzenia snu, obrzęki dłoni, stóp i stawów.
Alergia skórna – leczenie domowe
Gdy wystąpi alergia na twarzy, szybka reakcja na nią ma kluczowe znaczenie. Jednak bywa tak, że odległy termin wizyty lekarskiej uniemożliwia natychmiastowe wdrożenie kuracji. Pod ręką nie znajduje się żadna maść na uczulenie na twarzy. W takich przypadkach nie pozostaje nic innego jak leczenie domowe alergii skórnej.
Domowe sposoby
Domowe sposoby na uczulenie na twarzy opierają się o składniki, które niemal każdy ma w domu. Są to zielony ogórek oraz banan, rumianek, a także olejek arganowy czy olej kokosowy.
Z ogórka i banana można sporządzić kojącą i łagodzącą czerwone plamy maseczkę. Wystarczy zblendować połówkę banana oraz ćwiartkę ogórka. Powstałą naturalną „maść” na 40 minut nałożyć na skórę twarzy – wysypkę, a następnie spłukać letnią wodą.
Drugim domowym sposobem na uczulenie na twarzy jest rumianek. Należy zalać go wrzątkiem, przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Następnie namoczyć gazę w naparze i przyłożyć do zmienionej alergicznie skóry.
Trzeci domowy sposób na uczulenie na twarzy to posmarowanie rumienia olejkiem arganowym lub olejem kokosowym, które natłuszczą wysypkę i zniwelują uczucie ściągnięcia. Warto jednak zerknąć na etykietę – czy dany olej jest naturalny i nie ma w składzie dodatkowych pozycji, które mogłyby pogłębić problem alergii.
Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci
Uczulenie na dane pokarmy może występować już u kilkutygodniowych niemowląt, ponieważ jest to spowodowane przenikaniem niektórych alergenów do mleka matki. Dlatego też istotna jest obserwacja nawyków żywieniowych kobiety i reakcji ze strony układu immunologicznego dziecka.
Najczęstsze objawy alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci:
- objawy skórne – swędząca i sucha skóra, wysypka na twarzy, na zgięciach kolan i łokci
- symptomy ze strony układu oddechowego – katar, kaszel, przezroczysta wydzielina z nosa, obrzęk błon śluzowych
- symptomy ze strony układu pokarmowego – wymioty, biegunki, ulewanie, kolki, krew w stolcu
Najczęstsze pokarmy uczulające dzieci i niemowlęta:
- mleko krowie
- jajka
- orzechy
- ryby i owoce morza
- pszenica
Rozszerzanie diety dziecka powinno odbywać się stopniowo, aby w razie pojawienia się objawów uczulenia, rozpoznać alergizujący składnik.